Cytryny są owocami drzewa cytrynowego, które osiąga do 10 metrów wysokości. Drzewo to kwitnie cały rok, jego gałęzie pokryte są kolcami. Niezbyt duże owoce mają żółtą skórkę. Z punktu widzenia botaniki cytryny są jagodami.
Jak wygląda?
Istnieje wiele odmian cytryn, jednak nie wpływa to na smak owocu. Spotyka się cytryny bez pestek, o różnej grubości skóry, o zróżnicowanym kształcie. Odmiany różnią się stopniem odporności na niskie temperatury.
Jakie ma właściwości?
Cytryny są bogate w witaminę C, która korzystnie wpływa na nasz organizm. Witamina C pomaga przy infekcjach oraz przeziębieniach. Działa również zapobiegawczo, gdyż wzmacnia odporność. Cytryna bogata jest w polifenole, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Mimo że cytryna jest kwaśna, działa na organizm zasadotwórczo.
Jak wybierać?
Wybieraj cytryny dobrze wybarwione, bez zielonej skórki, będą one wtedy mniej kwaśne. Przechowuj je w temperaturze pokojowej, z dala od światła słonecznego. Możesz również przechowywać je w specjalnym pojemniczku w lodówce. Sok z cytryn możesz zamrozić w postaci kostek lodu, będą one doskonałym dodatkiem do szklanki wody w gorące dni.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 29 kcal
• Białko – 1,1 g
• Węglowodany – 9,32 g
• Tłuszcz – 0,3 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA