Można odnaleźć informacje, iż pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a ich obecność w krajach europejskich zawdzięczamy prawdopodobnie Krzysztofowi Kolumbowi. Początkowo traktowano tę roślinę jako trującą i hodowano ją do celów ozdobnych – dla ich pięknych, czerwonych owoców. Pomidory przyjmują różny kształt – bywają kuliste, o wydłużonym kształcie, nieco spłaszczone z gładką lub nieco karbowaną powierzchnią. Spotyka się również miniaturki, czyli tak zwane pomidorki koktajlowe.
Pomidory zaliczamy do warzyw, jednak z botanicznego punktu widzenia – są to owoce.
Jakie mają właściwości?
Kiedy są w pełni dojrzałe, charakteryzują się bogatym, słodko-kwaśnym smakiem. Pomidory mają wysoką wartość odżywczą. Z witamin zawierają dużą ilość beta-karotenu, witaminy C i K, biotyny, a także kwas foliowy i witaminy z grupy B. Ze składników mineralnych pomidory najbogatsze są w potas. Pomidorów nie należy łączyć z ogórkami. Askorbinaza, zawarta w ogórkach, niszczy witaminę C, dlatego powinniśmy unikać łączenia tych warzyw.
Jakie mają właściwości?
Największą zaletą pomidorów jest likopen – to on nadaje czerwoną barwę pomidorom. Jest antyutleniaczem, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Najlepszym źródłem likopenu są pomidory w postaci przetworzonej, dlatego powinniśmy chętnie sięgać po sosy pomidorowe, soki, ketchup czy pomidory z puszki. Zdrowa jest również zupa pomidorowa, uwielbiana przez dzieci. Warto pamiętać, że tłuszcze zwiększają przyswajalność likopenu, więc można je dodawać zarówno do świeżych, jak i przetworzonych warzyw.
Jak je wybierać?
Gdy wybieramy pomidory w sklepie, powinniśmy kierować się błyszczącą skórką i jędrnością owocu. Nie powinniśmy sięgać po te z popękaną, odbarwioną skórką.
Wartości odżywcze w 100 g pomidorów:
• Wartość energetyczna – 18 kcal
• Białko – 0,9 g
• Węglowodany – 3,9 g
• Tłuszcz – 0,2 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA