Rukola występuje również pod nazwą rokietta siewna. Rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, lecz uprawiana jest niemal na całym świecie. Rukola jest rośliną kapustowatą. Ma ciemnozielone liście, silny zapach oraz charakterystyczny orzechowy smak. Nadaje się do uprawy balkonowej w doniczkach lub na słonecznym parapecie.
Jakie ma właściwości?
Rukola zawiera spore ilości witamin K, A, C, folianów oraz wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Zawiera aminokwasy siarkowe o właściwościach bakteriobójczych, które nadają jej ostry smak. Z tego względu rukola często jest dodawana do potraw o łagodnym czy też mdłym smaku. Warzywo dobrze współgra z kanapkami, pizzą, makaronami, można dodawać je również do innych sałat. Rukola jest dosyć odporna na wysoką temperaturę, dlatego też można ją stosować do potraw gorących.
Jak ją kupować?
W sklepie powinniśmy zwrócić uwagę, czy liście rokietty nie są zwiędnięte, czy są sztywne i wyglądają jędrnie. Rukolę po zakupie powinniśmy dokładnie umyć w zimnej wodzie. Należy przechowywać ją w lodówce.
Ciekawostka
Mówi się, że rukola jest afrodyzjakiem.
Wartości odżywcze w 100 g rukoli:
• Wartość energetyczna – 25 kcal
• Białko – 2,6 g
• Węglowodany – 3,7 g
•Tłuszcz – 0,7 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA