Sałata lodowa, znana również pod nazwą sałaty kruchej, podobnie jak inne warzywa z gatunku sałat, należy do roślin niskokalorycznych, dlatego często stanowi składnik diety odchudzającej. Jasnozielone, kruche liście o łagodnym smaku i zapachu ściśle do siebie przylegają, tworząc ciężki, okrągły głąb. To właśnie chrupiącym i orzeźwiającym w smaku liściom sałata zawdzięcza swoją nazwę.
Jak ją przechowywać?
Sałata lodowa wyjątkowo długo zachowuje świeżość i można przechowywać ją w lodówce nawet do kilkunastu dni. Jest to także jedyny rodzaj sałaty, którą można kroić nożem – inne warzywa z rodziny sałat są bardzo delikatne, więc należy je rwać ręcznie na kawałki, gdyż podczas krojenia tracą swoją jędrność i objętość, a na linii cięcia tworzą się nieestetyczne obwódki.
Jakie ma właściwości?
Sałata lodowa stanowi dobre źródło kwasu foliowego – witaminy niezbędnej dla kobiet w ciąży oraz planujących ciążę – zapobiega on wadom wrodzonym u rozwijającego się dziecka.
Wartości odżywcze w 100 g warzywa:
• Wartość energetyczna – 14 kcal
• Białko – 0,9 g
• Węglowodany – 3 g
• Tłuszcz – 0,1 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA