Banany - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 »
<p>Banany to świetna przekąska między posiłkami, dodają energii, a dodatkowo łatwo się je obiera. Jak je przyrządzić? Można upiec z nich słynny chlebek bananowy lub zrobić <em>banoffee</em> <em>pie</em> &ndash; bez pieczenia. Całe owoce można usmażyć, upiec lub zgrillować. Taki gorący deser z odrobiną lod&oacute;w i słodką polewą będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza w nieco chłodniejsze dni. Na śniadanie polecamy bananowe <em>pancakes</em>, banany w cieście albo pożywny koktajl bananowy. Zdrową przekąską będą suszone banany. Zanim jednak zachwycisz się tym bogatym menu, zobacz, czego jeszcze o bananach nie wiesz!</p>

Gdzie rosną banany?

Wydawałoby się, że tak duże owoce muszą rosnąć na drzewach. A jednak banany rosną na dużych rozmiarów bylinach. Wymagają one wilgotnego i ciepłego klimatu, dlatego naturalnie występują w strefie międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii.

Dlaczego warto jeść banany?

Banany sprzyjają nauce i przyswajaniu wiedzy. Zawarty w nich potas zapewnia większą koncentrację. Magnez wpływa pozytywnie na kości i prawidłowe ciśnienie krwi. Witamina C jest dobra na odporność i ogólną wydolność całego organizmu. To dzięki niej banany działają antystresowo. Ze względu na naturalny kwas foliowy banany powinny pojawić się w diecie każdej ciężarnej kobiety.

Co zawierają banany?

Banany warto jeść ze względu na bogactwo potasu i manganu. Owoce są polecane osobom cierpiącym na depresję, a to dlatego, że zawierają aminokwas o nazwie tryptofan. Jest on odpowiedzialny za pojawienie się w organizmie serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Ile banan ma białka?

Białko jest niezwykle ważne w naszej diecie. A banany są owocami, które mają go dosyć sporo, bo aż 1,1 g w 100 g.

Ile banan ma cukru?

Jeśli dbasz o linię, jedz banany rzadziej i w mniejszych ilościach. Owoce te zawierają bowiem bardzo dużo cukru – w 100 g aż 12 g. Chyba że dużo ćwiczysz. Wtedy owoc ten jak najbardziej może, a nawet powinien być częścią Twojej diety.

Jakie witaminy mają banany?

Banany zawierają głównie witaminę B6 – w 100 g owocu jest 0,36 mg tej witaminy. Jest ona niezbędna w tworzeniu hemoglobiny, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Uczestniczy również w tworzeniu przeciwciał.

Ile potasu mają banany?

Jeśli chcesz, aby Twoje komórki mózgowe pracowały prawidłowo, jedz banany! Potas w nich zawarty poprawia pracę mózgu, przeciwdziała demencji czy chorobie Alzheimera. W 100 g banana jest 358 mg potasu. Całkiem niezły wynik!

Ile kalorii mają banany?

Liczysz kalorie? 100 g banana to aż 89 kcal. Obrany owoc waży mniej więcej 120 g i ma 107 kcal. Jeśli zajadasz się suszonymi bananami, może przydać Ci się informacja o ich kaloryczności.

Dlaczego warto jeść banany po treningu?

Gdy banany są zjadane w zbyt dużych ilościach, nie sprzyjają diecie. A to za sprawą dużej zawartości węglowodanów. Zwłaszcza bardzo dojrzałe owoce zawierają jeszcze więcej cukru i mają wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak wprowadzisz je do diety rozsądnie, mogą pomóc. A przy wysiłku fizycznym są wręcz polecane! Zjedzone na przykład przed treningiem uzupełniają w mięśniach braki glikogenu zapewniającego energię na czas intensywnego wysiłku fizycznego. Z kolei po treningu, kiedy organizm traci wiele pierwiastków i jest lekko osłabiony, zadziałają jak naturalny zastrzyk energii.

Jak przechowywać banany, żeby nie sczerniały?

Zwolennicy bananów dzielą się na tych, którzy lubią te owoce, kiedy mają zieloną skórkę, oraz tych, którzy  jedzą banany, gdy ich skórka jest niemal czarna. Bez względu na to, do której grupy należysz – banany w obu formach nadają się do spożycia. Jeśli wolisz te zielone i nie chcesz, by za szybko dojrzały – mamy na to sposób! Owiń ich końcówki folią aluminiową lub spożywczą. Przechowuj je także zawsze z dala od jabłek! Ich sąsiedztwo sprawia, że banany szybko dojrzewają, a nawet czernieją.

Gdzie przechowywać banany?

Często przechowujemy banany w lodówce. Nie jest to jednak najlepszy sposób, gdyż tracą one wtedy wartości odżywcze. Chłodne, zacienione miejsca będą dla nich optymalne.

Co zrobić, żeby banany szybciej dojrzały?

Wolisz dojrzałe banany? Chcesz przyspieszyć ich dojrzewanie? Połóż je obok jabłek, a dojrzeją znacznie szybciej. Możesz też włożyć je do papierowej torebki, same lub także z jabłkiem. Zielone banany można też włożyć do nagrzanego piekarnika lub podgrzać w mikrofalówce.

Dlaczego banany czernieją?

Czarne plamki na bananach oznaczają, że banan jest dojrzały. Wytwarza wtedy CMN, czyli czynnik martwicy nowotworów, który zwalcza komórki patologiczne. Jeśli jesz czarne banany, Twój organizm jest jeszcze lepiej chroniony przed nowotworami.

Jak mrozić banany?

Mrożone banany są idealne do orzeźwiających koktajli i smoothies lub owocowych lodów. Najlepiej zamrozić je w kawałkach, oczywiście obrawszy wcześniej ze skórki. Warto podzielić je na mniejsze porcje.

Najpopularniejsze dania z bananów w Kuchni Lidla:

Jak widzisz, banany mają wiele wspaniałych właściwości. Dziennie można ich zjeść ok. 7, pod warunkiem że dużo się ruszamy. Na koniec zdradzamy, dlaczego banany są krzywe. Otóż nie rosną one jak inne owoce. Nie zwisają swobodnie ani też nie leżą na ziemi. Są skupione w wielkich kiściach, wisząc w dół. Jednak ich czubki zakrzywiają się w kierunku słońca. Dzięki temu mogą w całości dojrzeć, a przy tym nabierają osobliwego kształtu.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!