Bataty

Słodka konkurencja ziemniaka

Kto by pomyślał, że w kraju, w którym od lat na stołach powszechnie panuje ziemniak, będziemy dzisiaj nisko kłaniać się batatowi? A jednak słodki ziemniak pochodzący z Ameryki (do Europy sprowadził go nie kto inny, jak sam Krzysztof Kolumb!) zachwycił podniebienie niejednego Polaka. Stał się świetną alternatywą dla naszej rodzimej bulwy. Zwłaszcza że, jak się okazuje, jest od niej zdrowszy i bardziej odżywczy. Co sprawia, że batat znakomicie sprawdza się jako składnik diet? Dowiedz się więcej!

Jak smakują bataty?

Być może porównywanie batatu z naszym ziemniakiem nie do końca jest trafne, bo batat, zwany też patatem, to warzywo korzeniowe. Jest więc raczej dalekim krewnym marchwi. Ma też nieporównywalny, słodkawy smak. Jest to wynikiem powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który zaczyna się już na polu podczas zbiorów batatów. Bataty można ugotować, upiec, grillować, a także przygotować z nich purée. Bataty lubią towarzystwo charakternych przypraw, zwłaszcza tych ostrych, które nadają im głębię smaku.

Jakie właściwości mają bataty?

Bataty przede wszystkim:

  • zawierają witaminę A i C;
  • zawierają antyoksydanty, które dobrze wpływają na cerę i wzrok, a także mają swój udział w profilaktyce raka;
  • są bogate w beta-karoten, zwalczający wolne rodniki i opóźniający procesy starzenia się komórek.

Ile kalorii mają bataty?

Bataty są niskokaloryczne – 100 g batatów to ok. 85 kalorii, dlatego polecane są w dietach odchudzających. Gotowane bataty mają także niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są diabetykom bardziej niż tradycyjne ziemniaki.

Jak przyrządzać bataty?

Jak upiec bataty w piekarniku?

Najpopularniejsze są bataty pieczone. Nie ma tu wielkiej filozofii. Umyte bataty kroimy w łódki lub na połówki, skrapiamy olejem i zapiekamy około pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Nie trzeba ich obierać. Raz, że jest prościej, bo jednak skórka ich jest grubsza od skórki ziemniaka. Dwa, że to właśnie pod nią znajduje się całe bogactwo antyoksydantów. Słodkie ziemniaki nadają się także na frytki. Można je wcześniej doprawić np. słodką papryką. A potem podawać z samymi dipami lub jako dodatek do mięs czy ryb.

Jak zrobić chipsy z batatów?

Gdy pokroimy bataty w bardzo cieniutkie plasterki, możemy wyczarować zdrowe chipsy. Wystarczy skropić je oliwą, doprawić według uznania i upiec.

Jak grillować bataty?

Bataty przed grillowaniem należy podgotować 20 minut. Następnie można z nich zrobić szaszłyki z warzywami, mięsem lub serem halloumi.

Jak zrobić bataty na patelni?

Bataty można też usmażyć lub poddusić na patelni. Trzeba je wówczas obrać i pokroić w kostkę lub cieniutkie plasterki. Można dodać do nich inne warzywa, np. cukinię czy paprykę.

Inne dania z batatów

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zrób im np. brownie z batatów albo ciasto z batatów i mango według przepisu Pawła Małeckiego! Ciekawe, jakie będą mieli miny, kiedy zdradzisz tajemniczy składnik. Oryginalnym pomysłem jest także podanie zupy kremu lub gnocchi z batatów. Pieczone bataty można także faszerować. Należy wtedy wydrążyć w nich otwór, a miąższ zmieszać z różnymi składnikami, np. suszonymi pomidorami i fetą lub mielonym mięsem. Tak przygotowane łódki z batatów wkładamy ponownie do pieca. Posypujemy żółtym serem, a po wyciągnięciu z piekarnika doprawiamy świeżymi ziołami.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram