Kawa

Popularna mała czarna, cappuccino, a może latte? Kawy pijemy bardzo dużo (w Europie ok. 160 l rocznie na osobę) i na szczęście mamy z czego wybierać. Co ciekawe, kawa to drugi co do ważności surowiec, którym handluje się na światowych giełdach – pierwszym jest ropa naftowa. Kto by pomyślał!

Kawa czy herbata – co jest zdrowsze?

Wiele osób zastanawia się, co jest zdrowsze: kawa czy herbata? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednak taka prosta. Oba napoje mają swoje wady i zalety. Oba w nadmiarze szkodzą. Jeśli więc nie będziemy przesadzać z ich piciem, nie będą działać na nasz organizm niekorzystnie.

Jak kawa działa na organizm?

Kto był na studiach lub musiał zarywać nocki z innych powodów, doskonale wie, jak działa kawa. Zawiera ona kofeinę, która ma właściwości pobudzające. To dzięki niej nasza koncentracja jest lepsza, poprawia się także nastrój. Kawa za jej sprawą przyspiesza też metabolizm, a nawet łagodzi migreny.

Jak długo działa kawa?

Często pijemy kawę ze względu na jej pobudzające działanie. Zależy nam, by organizm funkcjonował na najwyższych obrotach jak najdłużej. Po wypiciu kubka kawy energia w naszym organizmie utrzymuje się do 3-4 godzin.

Ile kawy dziennie można wypić?

Dzisiejsze czasy to życie na wysokich obrotach. Nie można jednak przesadzać nawet z naturalnym pobudzeniem. Warto pamiętać, że wszystko w nadmiarze szkodzi i nie przekraczać 4 filiżanek kawy dziennie. Taka ilość nie powinna zaszkodzić, a może nawet korzystnie wpłynąć na zdrowie.

Jaka kawa jest najzdrowsza?

Jest wiele rodzajów kawy. Która z nich jest jednak najzdrowsza? Podobno zależy to od sposobu jej przyrządzenia. Za najzdrowszą kawę uważana jest kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego. Ziarna kawy znajdują się w gorącej wodzie bardzo krótko. Jest także najmniej przetworzona.

Jak działa zielona kawa?

Ostatnio bardzo popularna, zwłaszcza w nowoczesnych kuchniach, stała się kawa zielona. Ma ona właściwości odchudzające. Prawdopodobnie jest to zasługa silnego przeciwutleniacza, kwasu chlorogenowego, którego w zielonej kawie jest więcej niż w kawie czarnej. Kwas ten wraz z kofeiną sprawia, że ta wyjątkowa kawa ma działanie odchudzające.

Jak smakuje zielona kawa?

Jeśli ktoś myśli, że kawa zielona przypomina smakiem kawę paloną, niestety jest w błędzie. Ani kolor, ani smak nie są podobne do tych, które charakteryzują jej czarną siostrę. Smak zielonej kawy przypomina nieco smak zielonej herbaty, jest łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy.

Ile kofeiny ma kawa?

W kawie najważniejsza jest kofeina. Ale ile jej tak właściwie jest? Naturalna parzona kawa zawiera ok. 100 mg kofeiny na szklankę. Szklanka kawy rozpuszczalnej to średnio 50-80 mg kofeiny.

Ile kalorii ma kawa?

Rodzajów kawy jest wiele. Od rodzaju zależy też kaloryczność tego napoju. Filiżanka czarnej parzonej kawy bez cukru ma tylko 1 kalorię! Filiżanka kawy rozpuszczalnej to 2 kalorie. Kawa z mlekiem to około 30 kalorii. Jeśli dodasz do filiżanki z kawą mleko i cukier kalorii będzie ok. 70! Kawa latte może mieć nawet 200 kalorii.

Jaka kawa do ekspresu?

Coraz częściej zaparzamy kawę, korzystając z ekspresów. Najlepsza do nich będzie kawa, której ziarna wypalane są w bardzo wysokiej temperaturze, a potem schładzane parą wodną. Ekspresy nie lubią kaw aromatyzowanych, gdyż tłuszcz użyty do aromatyzowania może osadzać się w młynku i niszczyć urządzenie.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Do popularnych ekspresów ciśnieniowych powinniśmy wsypywać ziarna kawy o dłuższym wypaleniu w niższej temperaturze. Kawy te są bardziej słodkie i aromatyczne.

Jaka kawa do kawiarki?

Jeśli przyrządzasz kawę w kawiarce, przede wszystkim zaopatrz się w dobrej jakości młynek. Kawiarka wymaga bowiem świeżo palonej i zmielonej kawy. Kawa do kawiarki powinna być wypalona mniej niż do espresso.

Ponieważ kawy pijemy bardzo dużo, warto zainteresować się możliwościami jej przyrządzenia – obejrzyj nasz film! W Kuchni Lidla znajdziesz również mnóstwo przepisów, jak zaparzyć kawę po kozacku, portugalsku czy zrobić ją w orzeźwiającej wersji z lodami!

Najlepsze desery z kawą!

Kawa doskonale komponuje się z deserami – bez niej nie byłoby popularnego włoskiego deseru – tiramisu. Do czego jeszcze warto dodać ten aromatyczny składnik? Sięgnij po przepisy Pawła Małeckiego:

deser czekoladowo-kawowy z malinami

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram