zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o wymiarach 22 x 22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg)

Krok 1: Ostudzony biszkopt tniemy na dwie równe części

Podsmażamy warzywa

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na wolnych obrotach miksera, stopniowo dosypując cukier. Zwiększamy obroty i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy całość rózgą. Dodajemy przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i mieloną kawę. Delikatnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem).

Biszkopt po wypieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc.

Przygotowujemy poncz kawowy. Wodę wlewamy do garnka i dosypujemy cukier, zagotowujemy (od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 30-40 sekund). Po zagotowaniu syropu dolewamy espresso. Odstawiamy do wystudzenia.

Wiśnie wraz z sokiem przelewamy do garnka i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną łączymy z wodą. Po zagotowaniu wiśni powoli wlewamy zawiesinę z mąki i wody, energicznie mieszamy.

Z biszkoptu ścinamy górną warstwę, a następnie przekrawamy go na dwie równe części. Dolną wkładamy do formy i nakrapiamy ponczem kawowym.

 

Krok 2: Jeszcze ciepły żel rozkładamy na dolnym biszkopcie

Przygotowujemy paprykową salsę

Na skropiony biszkopt wykładamy ¾ jeszcze gorących wiśni. Rozkładamy równomiernie.

Śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w 20 ml wody.

 

 

Krok 3: Ubijamy żółtka w kąpieli wodnej

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Zagotowujemy wodę w garnku. Żółtka wlewamy do metalowej miski, lekko ubijamy, a następnie kontynuujemy ubijanie w kąpieli wodnej. Dodajemy espresso i nadal mieszamy. Dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy miskę znad pary i dolewamy rozpuszczone czekolady. Całość łączymy. Do dużej miski przekładamy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy. Partiami dodajemy masę z żółtek i czekolady. Mieszamy energicznie. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do masy, mieszamy.

Na wystudzony biszkopt z wiśniami wylewamy większą część musu. Nakładamy biszkopt, który nakrapiamy ponczem. Na wierzch wylewamy resztę musu. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny do stężenia.

Czekoladę rozpuszczamy, studzimy do temperatury ok. 30°C. Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia, na który wylewamy całą czekoladę. Czekoladę rozsmarowujemy cienko płaską łopatką. Wierzch posypujemy mieloną kawą. Wstawiamy do lodówki do zestalenia.

Ciasto wyciągamy z formy. Wierzch dekorujemy pozostałymi wiśniami w żelu. Czekoladę łamiemy na kawałki i przyozdabiamy nią ciasto.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Nata Nata
    79 dni temu
    Ciasto jest genialne.Lepsze niż tort szwarcwaldzki.Robiłam już nieraz i uwielbiam to połączenie smaków. Jedyną modyfikacją jaką wprowadziłam na stałe jest zwiększenie ilości wiśni dwukrotnie.Jak dla mnie podana w przepisie ilość jest po prostu niewystarczająca.Pan Małecki jest genialnym cukiernikiem i dzięki niemu wiem,że przy odrobinie (lub większej ilości) wysiłku ja też potrafię przygotować takie słodkie cuda.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    405 dni temu
    1) koszt ciasta to ok. 35 zl ( nie licze mąk, cukru i kawy ) = dosc sporo. 2) skladniki i proporcje sa idealne, wszystkie "czesci skladowe" sie udaly 3) ciasto (choc ja uzylabym okreslenia tort ;) NIE POWALA MNIE SMAKIEM :( jestem rozczarowana smakiem kremu, choc wyszedl aksamitny itp. Chyba smak kawy to nie moj smak niestety. Dodatkowo krem to prawdziwa bomba kaloryczna (2 smietany, 3 czekolady, mascarpone..). Uwielbiam przepisy p. Maleckiego (zwlaszcza sernik cherry), ale tego juz nie powtorze ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    42 dni temu
    czy cię kobieto Bóg opuścił, gdys pisała: "koszt ciasta to ok. 35 zl ( nie licze mąk, cukru i kawy ) = dosc sporo. "?
  • Marzena Marzena
    606 dni temu
    witam :) chciałabym zrobić to ciasto w większej formie- w dużej blaszce prostokątnej ale nie wiem czy powinnam zwiększać ilość składników a jeśli tak to o ile ? prosze o podpowiedź ;) dzięki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    606 dni temu
    Marzeno, jeśli upieczesz ciasto w większej formie, nie będzie ono tak wysokie jak przygotowane przez Pawła - jeśli chcesz by wyglądało podobnie powinnaś zwiększyć ilość składników o połowę :)
  • Marzena Marzena
    605 dni temu
    bardzo dziękuję za pomoc :)
  • Jadwiga Jadwiga
    788 dni temu
    Ciasto jest pyszne, upiekłam i wyszło baaaardzo dobre:). Osobiście dałam wiśnie z rumu, które podkreśliły czekoladowo kawowy smak ciasta i kremu. Polecam, pomimo, iż jest nieco pracochłonne.

    odpowiedz

  • tomaszwarzywoda@gmail.com tomaszwarzywoda@gmail.com
    799 dni temu
    tomaszwarzywoda@gmail.com

    odpowiedz

  • Gość Gość
    800 dni temu
    Pysznie wygląda i na pewno równie pysznie smakuje

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram