Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 22 x 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg)
Krok 1: Ostudzony biszkopt tniemy na dwie równe części
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na wolnych obrotach miksera, stopniowo dosypując cukier. Zwiększamy obroty i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy całość rózgą. Dodajemy przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i mieloną kawę. Delikatnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem).
Biszkopt po wypieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc.
Przygotowujemy poncz kawowy. Wodę wlewamy do garnka i dosypujemy cukier, zagotowujemy (od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 30-40 sekund). Po zagotowaniu syropu dolewamy espresso. Odstawiamy do wystudzenia.
Wiśnie wraz z sokiem przelewamy do garnka i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną łączymy z wodą. Po zagotowaniu wiśni powoli wlewamy zawiesinę z mąki i wody, energicznie mieszamy.
Z biszkoptu ścinamy górną warstwę, a następnie przekrawamy go na dwie równe części. Dolną wkładamy do formy i nakrapiamy ponczem kawowym.
Krok 2: Jeszcze ciepły żel rozkładamy na dolnym biszkopcie
Na skropiony biszkopt wykładamy ¾ jeszcze gorących wiśni. Rozkładamy równomiernie.
Śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w 20 ml wody.
Krok 3: Ubijamy żółtka w kąpieli wodnej
Zagotowujemy wodę w garnku. Żółtka wlewamy do metalowej miski, lekko ubijamy, a następnie kontynuujemy ubijanie w kąpieli wodnej. Dodajemy espresso i nadal mieszamy. Dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy miskę znad pary i dolewamy rozpuszczone czekolady. Całość łączymy. Do dużej miski przekładamy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy. Partiami dodajemy masę z żółtek i czekolady. Mieszamy energicznie. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do masy, mieszamy.
Na wystudzony biszkopt z wiśniami wylewamy większą część musu. Nakładamy biszkopt, który nakrapiamy ponczem. Na wierzch wylewamy resztę musu. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny do stężenia.
Czekoladę rozpuszczamy, studzimy do temperatury ok. 30°C. Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia, na który wylewamy całą czekoladę. Czekoladę rozsmarowujemy cienko płaską łopatką. Wierzch posypujemy mieloną kawą. Wstawiamy do lodówki do zestalenia.
Ciasto wyciągamy z formy. Wierzch dekorujemy pozostałymi wiśniami w żelu. Czekoladę łamiemy na kawałki i przyozdabiamy nią ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.
Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.
Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trufelki migdałowe
- Wiśniowy Sad
- Piersi z indyka w sosie paprykowym
- Jajka faszerowane awokado
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Zapiekanka warzywna
- Babeczki pomidorowe z mozzarellą
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Kurczak z ananasem i sosem barbecue
- Zupa chrzanowa
- Indyk caprese
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Deser pascha w 10 minut
- Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
- Zupa jarzynowa z pastą ziołową
- Suflet z mango
- Gulasz z jagnięciny z kopytkami
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Bananowa piña colada bez alkoholu
- Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
- Owocowe sushi
- Żółta pasta curry
- Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Wegańskie ciasto à la panna cotta
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
51 dni temu
Czy mozna użyć mrożonych wiśni?
odpowiedz
48 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany, jednak polecamy najpierw rozmrozić wiśnie i odsączyć je z nadmiaru wody.
1515 dni temu
Pychota , rewelacja idealne na niedzielny deser do kawy :-)
odpowiedz
1871 dni temu
Bardzo ciekawy przepis, zdecydowanie moje smaki. Muszę koniecznie wypróbować. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam, :))).
odpowiedz
1871 dni temu
Koniecznie wypróbuj i daj znać, jak smakowało :)
2230 dni temu
Ciasto jest genialne.Lepsze niż tort szwarcwaldzki.Robiłam już nieraz i uwielbiam to połączenie smaków. Jedyną modyfikacją jaką wprowadziłam na stałe jest zwiększenie ilości wiśni dwukrotnie.Jak dla mnie podana w przepisie ilość jest po prostu niewystarczająca.Pan Małecki jest genialnym cukiernikiem i dzięki niemu wiem,że przy odrobinie (lub większej ilości) wysiłku ja też potrafię przygotować takie słodkie cuda.
odpowiedz
2557 dni temu
1) koszt ciasta to ok. 35 zl ( nie licze mąk, cukru i kawy ) = dosc sporo. 2) skladniki i proporcje sa idealne, wszystkie "czesci skladowe" sie udaly 3) ciasto (choc ja uzylabym okreslenia tort ;) NIE POWALA MNIE SMAKIEM :( jestem rozczarowana smakiem kremu, choc wyszedl aksamitny itp. Chyba smak kawy to nie moj smak niestety. Dodatkowo krem to prawdziwa bomba kaloryczna (2 smietany, 3 czekolady, mascarpone..). Uwielbiam przepisy p. Maleckiego (zwlaszcza sernik cherry), ale tego juz nie powtorze ;)
odpowiedz
2193 dni temu
czy cię kobieto Bóg opuścił, gdys pisała: "koszt ciasta to ok. 35 zl ( nie licze mąk, cukru i kawy ) = dosc sporo. "?
2757 dni temu
witam :) chciałabym zrobić to ciasto w większej formie- w dużej blaszce prostokątnej ale nie wiem czy powinnam zwiększać ilość składników a jeśli tak to o ile ? prosze o podpowiedź ;) dzięki
odpowiedz
2757 dni temu
Marzeno, jeśli upieczesz ciasto w większej formie, nie będzie ono tak wysokie jak przygotowane przez Pawła - jeśli chcesz by wyglądało podobnie powinnaś zwiększyć ilość składników o połowę :)
2757 dni temu
bardzo dziękuję za pomoc :)
2939 dni temu
Ciasto jest pyszne, upiekłam i wyszło baaaardzo dobre:). Osobiście dałam wiśnie z rumu, które podkreśliły czekoladowo kawowy smak ciasta i kremu. Polecam, pomimo, iż jest nieco pracochłonne.
odpowiedz
2950 dni temu
[email protected]
odpowiedz
2951 dni temu
Pysznie wygląda i na pewno równie pysznie smakuje
odpowiedz
zobacz wszystkie