Deser proteinowy à la tiramisu

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • sitko
  • mikser
  • tortownicę o średnicy ok. 10 cm
  • papier do pieczenia
  • miseczkę lub pucharek

Przygotuj wcześniej:

Kawę zaparz na tyle wcześnie, aby wystygła przed przygotowaniem deseru.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Do miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Erytrytol miksujemy na puder.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKO I UCIERAMY ŻÓŁTKO

Białko ubijamy na sztywno, dodając pod koniec łyżkę erytrytolu. W drugiej misce ucieramy żółtko z łyżką słodzika i jogurtem.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY CIASTO

Do żółtka utartego z jogurtem dodajemy przesiane suche składniki i starannie mieszamy zawartość miski. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy je z ciastem. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy przez ok. 20–25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i dzielimy na dwa płaty.

KROK 4: PRZYGOTOWANIE KREMU

Serek waniliowy ubijamy, aż stanie się puszysty.

KROK 5: KOMPONUJEMY DESER

Z biszkoptu wykrawamy koła o średnicy naczynia, którego użyjemy do podania deseru. Na spód wykładamy ⅓ kremu i kawałek biszkoptu. Następnie skrapiamy ciasto kawą i oprószamy kakao. Takie warstwy układamy kolejno, aż deser niemal zrówna się z brzegiem naczynia. Pierwszą warstwą od góry powinien być krem, który oprószamy kakao.

Deser najlepiej smakuje schłodzony.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!