Mąka gryczana

Gryka, z której ziaren wyrabia się mąkę, pojawiła się nad Wisłą już w XIII wieku dzięki Tatarom. I choć mąka gryczana jest obecnie bardziej popularna w Rosji, gdzie powstają z niej bliny, czy we Francji, która słynie z gryczanych naleśników podawanych na słodko, tzw. galette, to warto wiedzieć na jej temat nieco więcej.

Jak powstaje mąka gryczana?

Mąka gryczana powstaje w procesie mielenia niepalonych ziaren gryki, czyli rośliny, która podobnie jak komosa ryżowa i amarantus zaliczana jest do grupy tzw. pseudozbóż. Sposób produkcji mąki gryczanej nadaje jej lekki posmak goryczy. Mąkę gryczaną możemy oczywiście kupić, ale równie dobrze możemy ją przygotować sami, blendując nieprażoną kaszę gryczaną.

Jak wygląda mąka gryczana?

Mąka gryczana wygląda nieco inaczej niż tradycyjna mąka pszenna, która ma postać białego proszku. Gryczana charakteryzuje się natomiast szarobrązową barwą, co sprawia, że nadaje powstałym na jej bazie produktom ciemniejszy kolor.

Czy mąka gryczana jest zdrowa?

Mąka gryczana ma wiele wartości odżywczych, przede wszystkim jest źródłem białka roślinnego i aminokwasów. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6), niacynę oraz liczne minerały (fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź), co wpływa korzystnie na pracę całego organizmu – usprawnia przede wszystkim działanie układu krążenia i układu pokarmowego.

Jakie właściwości ma mąka gryczana?

Mąka gryczana ma kilka istotnych właściwości zdrowotnych oraz kulinarnych. Dzięki zawartości błonnika pomaga przede wszystkim obniżyć poziom cholesterolu. Wykazuje również działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Spożywanie produktów zawierających mąkę gryczaną ułatwia ponadto trawienie i przyczynia się do zmniejszenia ilości cukru we krwi. Warto też wiedzieć, że mąka gryczana przedłuża świeżość wypieków i produktów.

Ile kalorii ma mąka gryczana?

Mąka gryczana ma 335 kalorii w 100 gramach, co oznacza, że jest produktem wysokoenergetycznym. Jednak jej spożywanie nie prowadzi do wzrostu masy ciała, ponieważ gryka stanowi jednocześnie bogate źródło sycącego białka i błonnika. Dzięki tym składnikom produkty powstałe na bazie mąki gryczanej zmniejszają uczucie głodu na dłużej.   

Czy mąka gryczana zawiera gluten?

Mąka gryczana nie zawiera glutenu, dlatego bez obaw może stać się składnikiem diety osób, u których stwierdzono celiakię lub nietolerancję mieszanki takich białek roślinnych jak glutenina i gliadyna. Regularne jedzenie produktów powstałych z mąki gryczanej nie powoduje więc alergii czy innych dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

Do czego służy mąka gryczana?

Mąka gryczana, równie dobrze jak pszenna, może zostać dodana do ciasta na pierogi, placki, kopytka czy naleśniki. Nadaje się także jako dodatek do masy, z której upieczemy chleb z orzechów laskowych, i będzie głównym składnikiem ciasta na chleb gryczany. Użyjemy jej do wyrobu ciasta gryczano-jogurtowego! W zasadzie ma więc podobne zastosowanie jak mąka pszenna, z tą różnicą, że zwiększa wartość odżywczą oraz wzmacnia smak potraw, do których przygotowania zostaje użyta.

Sztuka, również ta kulinarna, wymaga edukacji na każdym etapie jej uprawiania. Dlatego tak ważne jest dostrzeżenie trendów żywieniowych, które zmieniają nasz sposób odżywiania i poszerzają o nowe wyroby wachlarz dostępnych w sprzedaży produktów. Jednym z nich stała się właśnie mąka gryczana, która dopiero odkrywa przed nami swe prawdziwe możliwości.   

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram