
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYRABIANIE CIASTA
Do pojemnika miksującego wlać schłodzone mleko, dodać miód, wkruszyć drożdże i podgrzewać (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać obie mąki oraz jajka i mieszać ciasto (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4. Ciasto zgarnąć je łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4. Przełożyć ciasto do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
KROK 2: ROZDRABNIANIE POMIDORÓW
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć nasadę szypułki. Miąższ pomidorowy włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać na kawałeczki (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 5, przełożyć do innego naczynia.
KROK 3: PRZYGOTOWANIE MUSU Z AWOKADO
Dojrzałe awokado przekroić na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ z łupin i włożyć do pojemnika miksującego. Ząbek czosnku obrać i włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać na mus (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekund. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
KROK 4: ŁĄCZENIE POMIDORÓW Z MUSEM
Do pojemnika włożyć rozdrobnione pomidory, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 2.
KROK 5: SMAŻENIE BLIN
Na patelni rozgrzać trochę oleju i kłaść po jednej łyżce ciasta. Smażyć bliny z obu stron na złotobrązowo. Bliny podać z kremem awokado, posypać niewielką ilością rozkruszonej fety.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Boczek pieczony
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Mini burgery
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
574 dni temu
Mąka pszenna i mąka pszenna? Nie powinna być pszenna i gryczana?
Odpowiedz
574 dni temu
Masz rację, w przepisie wykorzystujemy 100 g mąki gryczanej. Bardzo dziękujemy za czujność!