zobacz film Kisiel gryczany z boczkiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rózgę kuchenną
  • płaskie naczynie żaroodporne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRAŻYMY MĄKĘ

Mąkę gryczaną wsypujemy do zimnego garnka. Garnek ustawiamy na gazie i prażymy mąkę, co jakiś czas mieszając, by nabrała rumianego koloru i orzechowego smaku. Uważamy, by nie przypalić mąki.

Krok 2: GOTUJEMY KISIEL

Podprażoną mąkę stopniowo zalewamy wodą, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka za pomocą rózgi kuchennej. Wodę dolewamy do momentu, w którym uzyskamy konsystencję gęstego kisielu pozbawionego grudek. Cały czas podgrzewamy kisiel. Pod koniec doprawiamy białym pieprzem.

Płaskie naczynie zwilżamy wodą i przekładamy do niego ugotowany kisiel. Masę równomiernie rozprowadzamy w naczyniu i odstawiamy do wystudzenia. Gdy kisiel wystygnie, umieszczamy go w lodówce na ok. 1 godzinę, by całkowicie się zestalił.

Krok 3: PRZESMAŻAMY BOCZEK Z CEBULĄ

Boczek kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż wytopi się z niego tłuszcz. Gdy boczek się zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i zdejmujemy z patelni.

Krok 4: PODSMAŻAMY KISIEL GRYCZANY

Zestalony kisiel gryczany wyjmujemy z naczynia. Nierówne brzegi masy odcinamy, całość kroimy w paski, a następnie w kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm.

Gryczany kisiel pokrojony w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Kostki powinny przysmażyć się z każdej strony na złoty kolor.

Krok 5: PODAJEMY KISIEL GRYCZANY Z BOCZKIEM I CEBULĄ

Kisiel gryczany przekładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu boczkiem przesmażonym z cebulą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Przemek Przemek
    34 dni temu
    U mnie w domu taki kisiel zawsze się podaje na wigilię doprawiony olejem lnianym i zeszkloną cebulką trochę soli i mmm pycha danie które mi się zawsze będzie kojarzyć ze świętami Bożego Narodzenia.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!