Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rózgę kuchenną
- płaskie naczynie żaroodporne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRAŻYMY MĄKĘ
Mąkę gryczaną wsypujemy do zimnego garnka. Garnek ustawiamy na gazie i prażymy mąkę, co jakiś czas mieszając, by nabrała rumianego koloru i orzechowego smaku. Uważamy, by nie przypalić mąki.
Krok 2: GOTUJEMY KISIEL
Podprażoną mąkę stopniowo zalewamy wodą, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka za pomocą rózgi kuchennej. Wodę dolewamy do momentu, w którym uzyskamy konsystencję gęstego kisielu pozbawionego grudek. Cały czas podgrzewamy kisiel. Pod koniec doprawiamy białym pieprzem.
Płaskie naczynie zwilżamy wodą i przekładamy do niego ugotowany kisiel. Masę równomiernie rozprowadzamy w naczyniu i odstawiamy do wystudzenia. Gdy kisiel wystygnie, umieszczamy go w lodówce na ok. 1 godzinę, by całkowicie się zestalił.
Krok 3: PRZESMAŻAMY BOCZEK Z CEBULĄ
Boczek kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż wytopi się z niego tłuszcz. Gdy boczek się zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i zdejmujemy z patelni.
Krok 4: PODSMAŻAMY KISIEL GRYCZANY
Zestalony kisiel gryczany wyjmujemy z naczynia. Nierówne brzegi masy odcinamy, całość kroimy w paski, a następnie w kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm.
Gryczany kisiel pokrojony w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Kostki powinny przysmażyć się z każdej strony na złoty kolor.
Krok 5: PODAJEMY KISIEL GRYCZANY Z BOCZKIEM I CEBULĄ
Kisiel gryczany przekładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu boczkiem przesmażonym z cebulą.
Zobacz podobne
przepisy
Pudding chlebowy
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!
Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!
Pudding jaglany z kaki
Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Barszcz biały z kiełbasą
- Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
- Cebulowe ciasto francuskie
- Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
- Śledź marynowany po mazursku
- Marynata azjatycka
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Kruche miodowe ciasteczka
- Kotlety ziemniaczane à la farszynki
- Wegański twarożek z ziołami
- Jarski żurek łemkowski
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
- Grzyby marynowane
- PASTA Z KALAFIORA
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Gruszki parowane w białym winie
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1063 dni temu
U mnie w domu taki kisiel zawsze się podaje na wigilię doprawiony olejem lnianym i zeszkloną cebulką trochę soli i mmm pycha danie które mi się zawsze będzie kojarzyć ze świętami Bożego Narodzenia.
odpowiedz