Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIANIE CIASTA
Wszystkie składniki ciasta włożyć do pojemnika miksującego i wyrabiać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/2 minuty.
Wyjąć ciasto z pojemnika, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
KROK 2: WAŁKOWANIE CIASTA
Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na krążek Ø 35 i ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 3: NADZIEWAMY I PIECZEMY GALETTE
Placek posmarować kozim twarożkiem, zostawiając wolny brzeg o szerokości 4 cm.
Pomidory umyć, usunąć szypułki. Pomidory lekko wycisnąć nad zlewem, potem pokroić je na cienkie plasterki. Cebulę obrać, przepołowić, pokroić na cienkie plasterki. Tymianek umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki z łodyżek.
Pomidory i cebulę ułożyć na twarożku tak, aby plasterki lekko na siebie zachodziły. Posypać listkami tymianku. Przyprawić 2 szczyptami soli i 3 szczyptami pieprzu. Wolne brzegi placka założyć do środka na nadzienie. Piec placek w rozgrzanym piekarniku 30 minut.
Wyjąć galette z piekarnika i podać na ciepło.
RADA
Zamiast pomidorami placek można obłożyć plasterkami 2 gruszek, a tymianek zastąpić 30 g siekanych orzechów włoskich. Według uznania galette z gruszką można pokropić 1 łyżeczką miodu.
Zobacz podobne
przepisy
Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.
Odwrócona zielona tarta
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!
Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!
Odwrócona tarta z kiełbasą
Ciekawa, prosta i pyszna! Odwrócona tarta z kiełbasą to sposób na szybki obiad. Przygotuj ją według przepisu Kingi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w sosie curry
- Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
- Grahamka z kolorowym twarożkiem
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Potrawka z perliczki z podgrzybkami
- Nalewki z owoców
- Stek wołowy z masłem paryskim
- Ciasteczka owsiane z mango
- Indyjska sól z przyprawami
- Krem borówkowy z karmelem
- Owsiany placek z rabarbarem
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
- Letnia zupa jarzynowa
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
- Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)