Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIANIE CIASTA
Wszystkie składniki ciasta włożyć do pojemnika miksującego i wyrabiać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/2 minuty.
Wyjąć ciasto z pojemnika, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
KROK 2: WAŁKOWANIE CIASTA
Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na krążek Ø 35 i ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 3: NADZIEWAMY I PIECZEMY GALETTE
Placek posmarować kozim twarożkiem, zostawiając wolny brzeg o szerokości 4 cm.
Pomidory umyć, usunąć szypułki. Pomidory lekko wycisnąć nad zlewem, potem pokroić je na cienkie plasterki. Cebulę obrać, przepołowić, pokroić na cienkie plasterki. Tymianek umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki z łodyżek.
Pomidory i cebulę ułożyć na twarożku tak, aby plasterki lekko na siebie zachodziły. Posypać listkami tymianku. Przyprawić 2 szczyptami soli i 3 szczyptami pieprzu. Wolne brzegi placka założyć do środka na nadzienie. Piec placek w rozgrzanym piekarniku 30 minut.
Wyjąć galette z piekarnika i podać na ciepło.
RADA
Zamiast pomidorami placek można obłożyć plasterkami 2 gruszek, a tymianek zastąpić 30 g siekanych orzechów włoskich. Według uznania galette z gruszką można pokropić 1 łyżeczką miodu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Łazanki
- Kutia
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)