Galette gryczany z pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYRABIANIE CIASTA

Wszystkie składniki ciasta włożyć do pojemnika miksującego i wyrabiać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/2 minuty.

Wyjąć ciasto z pojemnika, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

KROK 2: WAŁKOWANIE CIASTA

Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na krążek Ø 35 i ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 3: NADZIEWAMY I PIECZEMY GALETTE

Placek posmarować kozim twarożkiem, zostawiając wolny brzeg o szerokości 4 cm.

Pomidory umyć, usunąć szypułki. Pomidory lekko wycisnąć nad zlewem, potem pokroić je na cienkie plasterki. Cebulę obrać, przepołowić, pokroić na cienkie plasterki. Tymianek umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki z łodyżek.

Pomidory i cebulę ułożyć na twarożku tak, aby plasterki lekko na siebie zachodziły. Posypać listkami tymianku. Przyprawić 2 szczyptami soli i 3 szczyptami pieprzu. Wolne brzegi placka założyć do środka na nadzienie. Piec placek w rozgrzanym piekarniku 30 minut.

Wyjąć galette z piekarnika i podać na ciepło.

RADA

Zamiast pomidorami placek można obłożyć plasterkami 2 gruszek, a tymianek zastąpić 30 g siekanych orzechów włoskich. Według uznania galette z gruszką można pokropić 1 łyżeczką miodu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!