Mozzarella

Ten powstający w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce ser stał się początkiem niejednej dyskusji na temat składu mozzarelli. I choć brzmiąca w oryginale pełna nazwa – mozzarella di bufala campana – nie pozostawia złudzeń, że ser ten zawdzięcza swe istnienie mleku bawolic, to na półkach sklepowych znajdziemy  głównie mozzarellę wyprodukowaną z mleka krowiego.

Co to jest mozzarella?

Mozzarella to włoski ser produkowany oryginalnie z mleka bawolego, dziś najczęściej z krowiego lub koziego albo mieszanego. Należy do gatunków sera podpuszczkowego, niedojrzewającego. W sprzedaży występuje w postaci białych kulek zanurzonych w serwatce lub jako gotowy, utarty już dodatek do dania, np. pizzy.

Jak smakuje mozzarella?

Smak mozzarelli jest uzależniony od mleka użytego do jej produkcji. Ser powstały na bazie mleka bawolego cechuje się większą delikatnością oraz miękkością aniżeli ten z mleka krów. Posiada też charakterystyczny piżmowy zapach, czego brakuje innym jego odmianom. Mozzarella bywa jednak zazwyczaj lekko śmietankowa i kremowa w posmaku. Ma zwartą, ale niezbyt trwałą konsystencję, którą łatwo można naruszyć, krojąc ją w plastry.

Ile kalorii ma mozzarella?

Mozzarella ze względu na dużą zawartość sycącego białka oraz tłuszczów nasyconych powinna być spożywana z umiarem. 100 g tego sera to aż 300 kcal. To mniej więcej tyle samo, co 2 jajka kurze czy jeden kotlet z indyka usmażony w panierce.

Ile kalorii ma mozzarella z pomidorami?

Mozzarella i pomidory to świetny duet nie tylko ze względów smakowych, ale też dietetycznych. Pomidory bowiem obniżają kaloryczność posiłku prawie o połowę. Zjadając więc 100 g mozzarelli z pomidorami dostarczymy naszemu organizmowi ok. 178 kcal.

Ile kalorii ma mozzarella light?

Mozzarella w wersji light, czyli nieco lżejsza od tradycyjnej, jak sama nazwa wskazuje, jest mniej kaloryczna.  100 g porcji mozzarelli light to 254 kcal. W porównaniu z innymi produktami nabiałowymi cechuje ją stosunkowo niska zawartość tłuszczów.

Jaka mozzarella do pizzy?

Wybierając mozzarellę do pizzy, trzeba zwrócić uwagę na zawartość wody w serze. Generalnie im mniej tego składnika, tym lepiej. Pizza bowiem wchłaniając w nadmiarze wodę z dodatków, traci na walorach smakowych, stając się bardziej wilgotna, a tym samym dłużej musi się piec.

Jaki sos do mozzarelli z pomidorami jest najlepszy?

Mozzarella z pomidorami, czyli pochodzący z włoskiej Kampanii rodzaj słynnej sałatki, znanej powszechnie jako caprese, nie obędzie się bez sosu. Ta kolorowa kompozycja pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian plasterków mozzarelli oraz pomidorów smakuje wybornie w sosie z oliwy zmieszanej z octem balsamicznym oraz przyprawami – solą i pieprzem. Sałatka udekorowana świeżymi listkami bazylii przywodzi na myśl barwy włoskiej flagi.

Jak podawać mozzarellę?

Mozzarellę można podawać zarówno na zimno – w formie przekąsek, jak  i na ciepło – jako składnik zapiekanek, makaronów i pizz. Warto na przykład spróbować połączenia mozzarelli, ciabatty oraz pomidorów w formie zgrabnie skomponowanej kanapki. Można też zestawić mozzarellę z rukolą w sałatce. Mozzarella, jak na włoski ser przystało, jest jednak przede wszystkim niezbędnym elementem pizzy oraz wszelkich dań makaronowych.

Dzięki połączeniu kremowo-śmietankowego smaku z idealną rozciągliwością, tak charakterystyczną po roztopieniu mozzarelli, ta odmiana sera, podobnie jak cała kuchnia włoska, szczególnie przypadła do gustu polskim smakoszom. Pizza, makarony czy zapiekanki to już stałe elementy naszych obiadów i kolacji, ale w obecności mozzarelli nabierają jeszcze większych walorów smakowych.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram