
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię żeliwną
- piekarnik rozgrzany do temp. 220°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK
Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przygotowane warzywa, doprawione odrobiną soli i pieprzu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszklą.
KROK 2: GOTUJEMY SOS MARINARA
Do czosnku i cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i całość krótko podsmażamy. Następnie na patelnię wlewamy pomidory z puszki i doprawiamy je syropem klonowym oraz solą i pieprzem do smaku. Do sosu dolewamy wodę i dodajemy piramidkę do zupy pomidorowej. Całość gotujemy przez ok. 15 minut i wyjmujemy piramidkę smaku.
KROK 3: ZAPIEKAMY DANIE
Bazylię drobno siekamy, dodajemy do sosu wraz z ciecierzycą i masłem i całość mieszamy. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy ją na sosie z ciecierzycą. Na koniec całość oprószamy parmezanem. Danie zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Spaghetti carbonara
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Boczek pieczony
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Łazanki
- Świąteczne pierniczki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makówki śląskie
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)