Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- słoik typu weck (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotuj wcześniej: Pomidory sparz, zalewając je wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki.
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż się zeszkli. Dodajemy syrop klonowy i smażymy jeszcze ok. 1 minuty. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory pokrojone w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Opcjonalnie: dodajemy papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 2: PIECZEMY PEPERONATĘ
Przesmażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Z wierzchu skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Na wierzchu układamy listki bazylii. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra – dół).
Krok 3: PODAJEMY PEPERONATĘ
Peperonatę wyjmujemy z piekarnika i skrapiamy z wierzchu białym octem winnym. Podajemy na ciepło lub odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz zawekować peperonatę, by przechowywać ją dłużej, skorzystaj z porad Kingi zebranych w odcinku JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!
Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Polenta z sosem z pieczonej papryki
Polenta to ludowa potrawa kuchni w stylu włoskim. Spróbuj jej z gęstym sosem z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek.
Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowy dżem z winogron
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Marynata azjatycka
- Bułki maślane
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Ciastka jak jajka sadzone
- Jogurt
- Surówka z pora
- Wegański krem ziołowy
- Krokiety z serem pavé
- Syrop piernikowy
- Jabłkowy chutney z cynamonem
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Sernik z rabarbarem
- Wegańskie kofty z grilla
- Sałatka z bobem i cykorią
- Tort cynamonowo-makowy
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Sałatka i koktajl z rabarbaru
- Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
- Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
- Okoń nilowy ze szparagami
- Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Fondue serowe
- Marmolada z fig i wanilii
- Sernikowe brownie w słoiku
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
513 dni temu
Dziś zrobiłem PEPERONATA według przepisu. Wyszła wspaniale !!!! Gratuluje poysłu i przepisu. Pozdrawiam
odpowiedz