Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- słoik typu weck (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotuj wcześniej: Pomidory sparz, zalewając je wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki.
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż się zeszkli. Dodajemy syrop klonowy i smażymy jeszcze ok. 1 minuty. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory pokrojone w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Opcjonalnie: dodajemy papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 2: PIECZEMY PEPERONATĘ
Przesmażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Z wierzchu skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Na wierzchu układamy listki bazylii. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra – dół).
Krok 3: PODAJEMY PEPERONATĘ
Peperonatę wyjmujemy z piekarnika i skrapiamy z wierzchu białym octem winnym. Podajemy na ciepło lub odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz zawekować peperonatę, by przechowywać ją dłużej, skorzystaj z porad Kingi zebranych w odcinku JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!
Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Polenta z sosem z pieczonej papryki
Polenta to ludowa potrawa kuchni w stylu włoskim. Spróbuj jej z gęstym sosem z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek.
Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny makowiec
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
535 dni temu
Dziś zrobiłem PEPERONATA według przepisu. Wyszła wspaniale !!!! Gratuluje poysłu i przepisu. Pozdrawiam
odpowiedz