
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
Krok 1: Grillujemy paprykę
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Układamy stroną ze skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z włączoną funkcją grillowania przez 10–12 minut, aż na skórce pojawią się czarne pęcherzyki. Warzywa wyciągamy, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i studzimy przez 10 minut. Następnie papryki obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki.
Krok 2: Przygotowujemy polentę
Zagotowujemy bulion. Dodajemy polentę, mieszając, gotujemy przez 2 minuty. Ser ścieramy i rozpuszczamy w polencie, gotujemy przez 2–3 minuty, mieszając, doprawiamy lekko pieprzem. Polentę rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze na grubość ok. 1 cm – studzimy.
Krok 3: Gotujemy sos
Cebulę kroimy w piórka, czosnek – w małe plasterki. Oba składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory z płynem, lekko rozgniatamy i zagotowujemy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10–15 minut aż do zgęstnienia. Dodajemy kawałki papryki i doprawiamy do smaku.
Polentę kroimy na 8 kawałków i smażymy porcjami na gorącym maśle klarowanym przez 4–5 minut z każdej strony, aż będzie chrupiąca. Podajemy z sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Makówki śląskie
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Nuggetsy z kurczaka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)