Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
Krok 1: Grillujemy paprykę
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Układamy stroną ze skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z włączoną funkcją grillowania przez 10–12 minut, aż na skórce pojawią się czarne pęcherzyki. Warzywa wyciągamy, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i studzimy przez 10 minut. Następnie papryki obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki.
Krok 2: Przygotowujemy polentę
Zagotowujemy bulion. Dodajemy polentę, mieszając, gotujemy przez 2 minuty. Ser ścieramy i rozpuszczamy w polencie, gotujemy przez 2–3 minuty, mieszając, doprawiamy lekko pieprzem. Polentę rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze na grubość ok. 1 cm – studzimy.
Krok 3: Gotujemy sos
Cebulę kroimy w piórka, czosnek – w małe plasterki. Oba składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory z płynem, lekko rozgniatamy i zagotowujemy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10–15 minut aż do zgęstnienia. Dodajemy kawałki papryki i doprawiamy do smaku.
Polentę kroimy na 8 kawałków i smażymy porcjami na gorącym maśle klarowanym przez 4–5 minut z każdej strony, aż będzie chrupiąca. Podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Chłodnik z pomidorów i papryki
Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!
Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.
Leczo
Miękkie kawałki cukinii, kolorowej papryki, cebuli i pomidorów w towarzystwie aromatycznych przypraw. Palce lizać!
Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
- Schab w sosie paprykowym
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- Tagliata z indyka z rukolą
- Zielone warzywa z dipem romesco
- Pasta pomidorowa
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Ragoût z jajek z warzywami
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Nadziewane daktyle z boczkiem
- Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
- Zupa solanka
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)