zobacz film Ziemniaczane wrapy z gyrosem z boczniaków

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • papier do pieczenia
  • tarkę
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Przygotowanie:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GYROS Z BOCZNIAKÓW

Boczniaki rozszarpujemy wzdłuż blaszek na drobne paseczki. Następnie skrapiamy je oliwą, posypujemy przyprawą do gyrosa i solą. Składniki mieszamy i układamy na połowie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI DO PIECZENIA

Ziemniaki kroimy na cienkie plastry. Drugą połowę papieru do pieczenia skrapiamy oliwą, rozsmarowujemy i układamy ziemniaki w kształt przypominający rybie łuski, zakładając jeden plaster na drugi. Tak ułożone ziemniaki skrapiamy oliwą i oprószamy bułką tartą oraz startymi serami.

KROK 3: PIECZEMY ZIEMNIAKI I BOCZNIAKI

Blaszkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 15-20 min w temp. 180°C. Boczniaki co jakiś czas mieszamy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W miseczce umieszczamy skyr. Koperek siekamy i dodajemy do miseczki. Następnie doprawiamy granulowanym czosnkiem, odrobiną soli i wodą z kiszonych ogórków.

WSKAZÓWKA: Wodę z kiszonych ogórków można zastąpić sokiem z cytryny.

KROK 5: PODAJEMY WRAPA

Połowę upieczonych ziemniaków smarujemy sosem. Następnie na sosie układamy pomidory, liście sałaty i gyros z boczniaków. Całość przykrywamy pozostałą częścią wrapa.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!