
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papier do pieczenia
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GYROS Z BOCZNIAKÓW
Boczniaki rozszarpujemy wzdłuż blaszek na drobne paseczki. Następnie skrapiamy je oliwą, posypujemy przyprawą do gyrosa i solą. Składniki mieszamy i układamy na połowie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI DO PIECZENIA
Ziemniaki kroimy na cienkie plastry. Drugą połowę papieru do pieczenia skrapiamy oliwą, rozsmarowujemy i układamy ziemniaki w kształt przypominający rybie łuski, zakładając jeden plaster na drugi. Tak ułożone ziemniaki skrapiamy oliwą i oprószamy bułką tartą oraz startymi serami.
KROK 3: PIECZEMY ZIEMNIAKI I BOCZNIAKI
Blaszkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 15-20 min w temp. 180°C. Boczniaki co jakiś czas mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce umieszczamy skyr. Koperek siekamy i dodajemy do miseczki. Następnie doprawiamy granulowanym czosnkiem, odrobiną soli i wodą z kiszonych ogórków.
WSKAZÓWKA: Wodę z kiszonych ogórków można zastąpić sokiem z cytryny.
KROK 5: PODAJEMY WRAPA
Połowę upieczonych ziemniaków smarujemy sosem. Następnie na sosie układamy pomidory, liście sałaty i gyros z boczniaków. Całość przykrywamy pozostałą częścią wrapa.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto na pierogi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Nuggetsy z kurczaka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)