Ryż arborio

Swą nazwę zawdzięcza włoskiemu miasteczku, w okolicach którego rozpoczęto jego uprawę. Do Italii sprowadzili go Arabowie. Włosi nazywają środek jego ziarna perłą, a to zapewne dlatego, że ma śnieżnobiały kolor i pozostaje nienaruszony nawet po ugotowaniu ryżu.

Ryż arborio – co to jest?

Ryż arborio to włoska odmiana ryżu, która wprost idealnie sprawdza się w przypadku risotta. Dzięki dużej zawartości skrobi, zwiększającej kleistość oraz objętość jego ziaren podczas gotowania, przy jednoczesnym zachowaniu wilgotności i soczystości, ryż arborio jest polecany we wszelkich odmianach tego włoskiego specjału.

Jak wygląda ryż arborio?

Ryż arborio wygląda podobnie jak pozostałe gatunki tego zboża, ale przyglądając mu się nieco bliżej, zauważymy, że jego ziarna są lekko zaokrąglone, wręcz owalne. Niektórzy mogą je nawet określić jako pękate, jednak to właśnie dzięki takiemu kształtowi ryż arborio wchłania smak przypraw używanych do przygotowywania risotta.

Czy ryż arborio jest zdrowy?

Ryż arborio jest bogaty w węglowodany, białko, błonnik, a także w witaminy z grupy B i minerały. Z tego względu warto od czasu do czasu przyrządzić z niego danie. Ryżu arborio nie powinniśmy jednak jadać codziennie, ponieważ obecna w jego ziarnach amylopektyna, będąca głównym składnikiem skrobi, jest przyczyną podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Tę odmianę ryżu najlepiej więc traktować jako smaczne urozmaicenie tygodniowego menu.

Ile kalorii ma ryż arborio?

Przyjmuje się, że ryż to jeden z najmniej kalorycznych składników potraw. To prawda, o ile nie użyjemy zbyt wielu dodatków, które automatycznie zwiększą wartość energetyczną całego dania. Sam ryż arborio w 100 gramach po ugotowaniu ma bowiem tylko 130 kalorii.

Jak gotować ryż arborio?

W związku z tym, że ryż arborio jest przeznaczony głównie do przyrządzenia risotta, przygotowuje się go w nieco inny sposób. Gotuje się go po wcześniejszym podsmażeniu jego ziaren na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy oraz cebulą i czosnkiem. Następnie można, ale nie trzeba, dodać białe wino wytrawne i całość dusić aż do momentu odparowania płynu. Na końcu wlewamy małymi porcjami bulion, w którym ryż arborio gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu i dolewając trochę płynu w razie potrzeby.

Ryż arborio – ile wody potrzeba do gotowania?

Jeśli ryż arborio przygotowujemy z myślą o risotcie, to wodę możemy zastąpić winem i bulionem. Gdy jednak zamierzamy gotować w tradycyjny sposób, to proporcja ryżu do wody powinna wynosić 1:1,5.

Jak długo gotować ryż arborio?

Bardzo trudno dokładnie powiedzieć, jak długo gotuje się ryż arborio, którego zamierzamy użyć do przygotowania risotta. Przyjmuje się, że gotujemy go tak długo na wolnym ogniu, aż ryż będzie al dente. Jeśli natomiast gotujemy go w wodzie, to potrzebujemy około 15 minut, aby stał się miękki.

Ryż arborio – przepisy

Szukając pomysłów na dania z użyciem ryżu arborio, warto pokusić się o przygotowanie różnych wersji risotta, do którego ta odmiana ryżu nadaje się najbardziej. Warto więc spróbować sprawdzonych przepisów na:

A jeśli najdzie Was ochota na słodki deser z ryżem arborio, to koniecznie skosztujcie kokosowego puddingu ryżowego z mango, który oczaruje swą egzotyką smaku i zapachu!

Przy tak dużej liczbie gatunków ryżu warto pokusić się o sprawdzenie właściwości każdego z nich. Ryż arborio, choć rzadziej używany w polskiej kuchni, może nam zagwarantować risotto z prawdziwego zdarzenia, jeśli tylko umiejętnie podejdziemy do sposobu jego przyrządzenia. Z Kuchnią Lidla na pewno się uda!

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram