Seler
Seler był niegdyś uważany za afrodyzjak o silnym działaniu. Starożytni Rzymianie, być może w dowód wdzięczności za tę wyjątkową jego właściwość, wybijali wizerunek warzywa na monetach. Egipcjanie w starożytności z liści selera robili girlandy, które miały ozdabiać mumie. Grecy z kolei zwycięzcom igrzysk wręczali zrobione z nich wieńce.
Jaki smak ma seler?
Surowy seler ma nieco ostry, gorzkawy smak. Poddany obróbce termicznej nabiera jednak nieco słodyczy i staje się delikatniejszy.
Ile kalorii ma seler?
100 g selera ma 42 kalorie. Świetnie sprawdza się w dietach. Jako składnik surówek doskonale komponuje się z marchewką, a także z włoskimi orzechami czy rodzynkami. Jeśli jesteś fanem placków ziemniaczanych, a szukasz mniej kalorycznego zamiennika – wypróbuj przepis na placki z selera!
Jaki indeks glikemiczny ma seler?
Indeks glikemiczny korzenia selera wynosi 35.
Jakie witaminy ma seler?
Warzywo to ma dużo witaminy K i potasu. W korzeniu selera znajdują się także związki fenolowe.
Na co pomaga seler?
Korzeń selera dzięki dużej zawartości błonnika pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Warto go jeść także wtedy, kiedy chcemy oczyścić organizm z toksyn i metali ciężkich. Kwas foliowy jest potrzebny zwłaszcza kobietom w ciąży. Przeciwdziała on powstawaniu wad rozwojowych układu nerwowego płodu. Z kolei związki fenolowe walczą z wolnymi rodnikami.
Pod jaką postacią jeść seler?
Seler możesz jeść pod wieloma postaciami. Surowy jest świetnym składnikiem sałatek i surówek. Gotowany znajduje się w zupach i wywarach, na przykład w:
Z selera można zrobić również pyszne purée jako dodatek do kaczki, łososia lub schabu. Można go także konserwować, ale też piec. Wypróbuj przepis na:
Niezwykłe w smaku i o wiele zdrowsze od tradycyjnych frytek są np. frytki z selera. Albo zamiast schabowego… kotlet z selera!
Jak obrać seler?
Zanim użyjesz selera w kuchni, umyj go i obierz z chropowatej i często brudnej skóry. Jeśli warzywo jest młode, wystarczy je delikatnie, ale dokładnie oskrobać. Ważne, by pozbyć się piasku i resztek ziemi.
Jak zrobić seler konserwowy?
Seler można zamarynować w zalewie. Oczywiście warzywo należy wcześniej obrać i umyć, potem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalewę na ok. 3 duże selery zrobisz z 7 szklanek wody, szklanki 10-procentowego octu, szklanki cukru i 2 łyżek soli. Składniki zalewy zagotuj, dodaj seler i gotuj jeszcze ok. 4-5 minut. Wszystko przełóż do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
Od kiedy podawać seler niemowlakowi?
Seler można wprowadzić do diety maluszka po 6. miesiącu życia.
Dlaczego seler ciemnieje?
Ciemnienie warzyw i owoców, w tym selera, ma związek z aktywnością enzymów, które w nich występują. Jest też wynikiem reakcji chemicznych zachodzących podczas gotowania. Ciemnieniu może zapobiec skropienie korzenia sokiem z cytryny lub zblanszowanie warzywa.
Przepisy
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!

Jajeczna sałatka z selerem i ziołami
Pyszna pasta jajeczna wzbogacona smakiem selera naciowego i świeżych ziół – idealna nie tylko na wiosenne kanapki.

Zupa z białych warzyw z pulpetami
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!

Kaczka w czerwonym winie i powidłach
Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.

Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
Dressing z maślanki? Tak, ale tylko w połączeniu z malinami, świeżą sałatką i chrupiącą bagietką.
