Seler

Seler był niegdyś uważany za afrodyzjak o silnym działaniu. Starożytni Rzymianie, być może w dowód wdzięczności za tę wyjątkową jego właściwość, wybijali wizerunek warzywa na monetach. Egipcjanie w starożytności z liści selera robili girlandy, które miały ozdabiać mumie. Grecy z kolei zwycięzcom igrzysk wręczali zrobione z nich wieńce.

Jaki smak ma seler?

Surowy seler ma nieco ostry, gorzkawy smak. Poddany obróbce termicznej nabiera jednak nieco słodyczy i staje się delikatniejszy.

Ile kalorii ma seler?

100 g selera ma 42 kalorie. Świetnie sprawdza się w dietach. Jako składnik surówek doskonale komponuje się z marchewką, a także z włoskimi orzechami czy rodzynkami. Jeśli jesteś fanem placków ziemniaczanych, a szukasz mniej kalorycznego zamiennika – wypróbuj przepis na placki z selera!

Jaki indeks glikemiczny ma seler?

Indeks glikemiczny korzenia selera wynosi 35.

Jakie witaminy ma seler?

Warzywo to ma dużo witaminy K i potasu. W korzeniu selera znajdują się także związki fenolowe.

Na co pomaga seler?

Korzeń selera dzięki dużej zawartości błonnika pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Warto go jeść także wtedy, kiedy chcemy oczyścić organizm z toksyn i metali ciężkich. Kwas foliowy jest potrzebny zwłaszcza kobietom w ciąży. Przeciwdziała on powstawaniu wad rozwojowych układu nerwowego płodu. Z kolei związki fenolowe walczą z wolnymi rodnikami.

Pod jaką postacią jeść seler?

Seler możesz jeść pod wieloma postaciami. Surowy jest świetnym składnikiem sałatek i surówek. Gotowany znajduje się w zupach i wywarach, na przykład w:

Z selera można zrobić również pyszne purée jako dodatek do kaczki, łososia lub schabu. Można go także konserwować, ale też piec. Wypróbuj przepis na:

Niezwykłe w smaku i o wiele zdrowsze od tradycyjnych frytek są np. frytki z selera. Albo zamiast schabowego… kotlet z selera!

Jak obrać seler?

Zanim użyjesz selera w kuchni, umyj go i obierz z chropowatej i często brudnej skóry. Jeśli warzywo jest młode, wystarczy je delikatnie, ale dokładnie oskrobać. Ważne, by pozbyć się piasku i resztek ziemi.

Jak zrobić seler konserwowy?

Seler można zamarynować w zalewie. Oczywiście warzywo należy wcześniej obrać i umyć, potem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalewę na ok. 3 duże selery zrobisz z 7 szklanek wody, szklanki 10-procentowego octu, szklanki cukru i 2 łyżek soli. Składniki zalewy zagotuj, dodaj seler i gotuj jeszcze ok. 4-5 minut. Wszystko przełóż do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.

Od kiedy podawać seler niemowlakowi?

Seler można wprowadzić do diety maluszka po 6. miesiącu życia.

Dlaczego seler ciemnieje?

Ciemnienie warzyw i owoców, w tym selera, ma związek z aktywnością enzymów, które w nich występują. Jest też wynikiem reakcji chemicznych zachodzących podczas gotowania. Ciemnieniu może zapobiec skropienie korzenia sokiem z cytryny lub zblanszowanie warzywa.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram