Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy pasternak i ziemniaki
Pasternak i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut do miękkości.
Krok 2: Smażymy seler
Seler obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki o grubości nie większej niż 1 cm. Plasterki selera smażymy z obu stron, wrzucając je porcjami na niewielką ilość rozgrzanej oliwy. Lekko solimy i po ok. 8 minutach zdejmujemy z ognia, wyjmujemy na talerz. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3: Smażymy boczek i cebulę
Cebule kroimy w kostkę. Boczek kroimy na kawałki. Podsmażamy razem na gorącym tłuszczu pozostałym od smażenia selera przez 2 minuty. Dodajemy płatki migdałów i smażymy przez 1-2 minuty. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy.
Krok 4: Robimy purée
Ziemniaki i pasternak odcedzamy. Warzywa rozgniatamy z masłem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Seler podajemy ze smażoną cebulą i boczkiem oraz z purée.
Zobacz podobne
przepisy
Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na lekką kolację lub przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem.
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.
Sałatka z selera i jajek z ziołami
Pyszna pasta jajeczna wzbogacona smakiem selera naciowego i świeżych ziół – idealna nie tylko na wiosenne kanapki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
- Ciastka z jabłkami
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Wieprzowina z kapustą po chińsku
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Kotlety mielone z karpia
- Racuchy z jabłkami
- Smażona ryba na purée z groszku
- Tradycyjny dewolaj
- Kotlet schabowy w migdałowej panierce
- Potrawka z kurczaka
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Wieniec z Frankfurtu
- Pizza hawajska
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Tarta z kremem chałwowym
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
- Sałatka bawarska z kapusty
- Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
- Słodki bufet Pawła Małeckiego
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)