
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy pasternak i ziemniaki
Pasternak i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut do miękkości.
Krok 2: Smażymy seler
Seler obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki o grubości nie większej niż 1 cm. Plasterki selera smażymy z obu stron, wrzucając je porcjami na niewielką ilość rozgrzanej oliwy. Lekko solimy i po ok. 8 minutach zdejmujemy z ognia, wyjmujemy na talerz. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3: Smażymy boczek i cebulę
Cebule kroimy w kostkę. Boczek kroimy na kawałki. Podsmażamy razem na gorącym tłuszczu pozostałym od smażenia selera przez 2 minuty. Dodajemy płatki migdałów i smażymy przez 1-2 minuty. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy.
Krok 4: Robimy purée
Ziemniaki i pasternak odcedzamy. Warzywa rozgniatamy z masłem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Seler podajemy ze smażoną cebulą i boczkiem oraz z purée.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik świąteczny
- Sernik pistacjowy
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pierniki
- Guacamole
- Łazanki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)