Szynka

Uznawana za symbol luksusu w czasach PRL-u, dziś dostępna w każdym sklepie. I to nie tylko w metalowej puszce z napisem „Polish ham”, otwieranej za pomocą kluczyka, będącego elementem opakowania tego charakterystycznego produktu. W polskiej kuchni szynka zajmuje szczególne miejsce.

Uznawana za symbol luksusu w czasach PRL-u, dziś dostępna w każdym sklepie. I to nie tylko w metalowej puszce z napisem „Polish ham”, otwieranej za pomocą kluczyka, będącego elementem opakowania tego charakterystycznego produktu. W polskiej kuchni szynka zajmuje szczególne miejsce.

Z jakiego mięsa jest szynka?

W Polsce szynkę uzyskuje się najczęściej z półtuszy wieprzowej. Do produkcji tego wyrobu garmażeryjnego wybiera się najbardziej umięśnioną część świni lub wieprza, która znajduje się na zadzie zwierzęcia. Coraz większą popularność zdobywają jednak w naszym kraju szynki z drobiu, które są chudsze od wieprzowych.

Ile kalorii ma szynka?

Kaloryczność szynki wieprzowej, czyli najpopularniejszej jej odmiany, zależy od sposobu jej przyrządzenia. W postaci surowej jest najmniej kaloryczna, bo w 100 g zawiera 180 kcal. Gotowany kawałek szynki o tej samej wadze zawiera już 232 kcal, co oznacza, że zjadając plaster wędliny, dostarczamy organizmowi ok. 45 kcal.

Ile kalorii ma szynka wędzona?

Nieco mniej kalorii niż gotowana szynka wieprzowa ma szynka wędzona. W 100 g tej wędliny jest 212 kcal. Nie zmienia to jednak faktu, że szynki z półtuszy wieprzowej zawierają dużo sycącego białka, które potrafi zaspokoić nasz głód na długi czas.

Ile kalorii ma szynka z indyka?

O wiele mniejszą kalorycznością charakteryzuje się szynka z indyka. W 100 g tej wędliny jest zaledwie 90 kcal. Wynika to głównie z mniejszej zawartości tłuszczu. Wyroby z indyka, podobnie jak pozostałe produkty drobiowe, zawierają z kolei większą ilość białka.

Ile kalorii ma szynka drobiowa?

Szynka drobiowa jest zatem z reguły mniej kaloryczna aniżeli wieprzowa. Ten typ wędlin, w zależności od rodzaju mięsa drobiowego użytego do produkcji, zawiera bowiem w 100 g ok. 120 kcal. Szynka drobiowa stanowi więc znakomitą alternatywę dla wędlin pochodzących z półtuszy wieprzowej.

Jakie witaminy ma szynka?

Szynka to cenne źródło witamin i minerałów. Jedząc szynkę wieprzową, dostarczymy naszemu organizmowi głównie niacynę, potas i fosfor. Z kolei wędliny drobiowe są najbogatsze w selen, kwas pantotenowy oraz fosfor.

Jak sznurować szynkę?

Umiejętność wiązania przydaje się nie tylko w żeglarstwie. Ta sztuka jest pomocna również w przypadku przygotowywania szynki. Aby prawidłowo sznurować szynkę, warto wiedzieć, jak dokładnie wiązać pętelki. Przede wszystkim staramy się, aby wiązanie sznurków odbywało się równolegle i blisko siebie, dzięki czemu łatwiej i ładniej uformujemy mięso.

Jak zrobić szynkę?

Szynkę można po prostu kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samodzielnie według sprawdzonego przepisu. Taka domowa szynka – gotowana, wędzona lub pieczona – pozwala delektować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Pierwszym krokiem jest zawsze jej peklowanie, które zajmuje w zasadzie najwięcej czasu. Reszta to już tylko odpowiednie doprawienie mięsa, a później gotowanie, pieczenie lub wędzenie.

Jak peklować szynkę?/ Jak peklować szynkę do wędzenia?

Peklowanie to wstępny etap, poprzedzający przyrządzenie szynki w wybrany sposób, w tym również wędzenie. Proces ten może odbyć się na mokro lub na sucho. W przypadku peklowania na mokro mięso jest moczone w roztworze zawierającym sól oraz inne przyprawy komponowane według uznania. Są to np. pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kolendra, czosnek, a także cukier. Drugi sposób, czyli peklowanie na sucho, przewiduje natomiast wcieranie w mięso przygotowanej wcześniej solanki oraz mieszanki przypraw.

Jak ugotować szynkę?

Jedną z możliwości przygotowania szynki jest jej ugotowanie. W tym celu wystarczy, że po zapeklowaniu włożymy szynkę do garnka, dodamy liść laurowy, ziele angielskie i zalejemy wszystkie składniki wodą. Następnie całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień. Czas gotowania uzależniamy od wielkości szynki. Kilogram szynki gotujemy średnio od 50 do 60 minut. Jeśli posłużymy się szybkowarem, to zajmie nam to zdecydowanie mniej czasu. Szynkę o wadze 1,5 kg możemy ugotować tym sposobem nawet w 30 minut.

Jak ugotować szynkę wędzoną?

Szynkę można również ugotować po wstępnym wędzeniu. Owędzone gorącym dymem mięso musi być jednak jeszcze surowe, jeśli chcemy je podgotować. Nie w pełni uwędzoną szynkę wkładamy więc do wrzątku doprawionego liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą kuchenną. Po 10 minutach gotowania zmniejszamy ogień, aby temperatura wody wynosiła ok. 80-90 stopni Celsjusza. Najlepiej posłużyć się w tym celu specjalnym elektronicznym termometrem bagnetowym, który wskaże nam odpowiedni moment wyjęcia szynki z wody. A jest nim temperatura 72 stopni Celsjusza. W ten oto sposób szynka wędzona została ugotowana.

Jak wędzić szynkę?

W wędzarni rozpalamy ogień, używając najlepiej drzewa bukowego lub czereśniowego. Gdy temperatura paleniska osiągnie ok. 70 stopni Celsjusza, mięso wieszamy nad dymem, aby je nieco osuszyć. Po godzinie tłumimy ogień i doprowadzamy do spadku temperatury do ok. 60 stopni Celsjusza. W takich warunkach wędzimy mięso od 5 do 6 godzin, w międzyczasie dodając drewno i polewając ogień niewielką ilością wody.

Jak długo wędzić szynkę?

Aby cieszyć się aromatem wędzonej szynki, musimy trochę poczekać. Proces wędzenia, który odbywa się tradycyjnym sposobem, trwa bowiem minimum jeden dzień. Wstępne osuszenie szynki trwa przynajmniej godzinę, a właściwe wędzenie co najmniej 5 godzin, do tego trzeba doliczyć czas potrzebny na wystygnięcie szynki.

Jak parzyć szynkę? / Jak parzyć szynkę, żeby była soczysta?

Wędzoną szynkę warto na koniec sparzyć, żeby była soczysta. Ścięcie białka na powierzchni mięsa pozwoli bowiem zatrzymać wewnątrz wszystkie soki. W tym celu zagotowujemy wodę w garnku i wkładamy do wrzątku uwędzoną wcześniej szynkę. Można parzyć już wystudzone mięso lub jeszcze gorące, które trafi do wrzątku prosto z wędzarni.

Ile parzyć szynkę?

Szynka powinna się parzyć we wrzątku ok. 10 minut. Po tym czasie należy zmniejszyć ogień, dolać do garnka zimnej wody, tak aby temperatura uległa zmniejszeniu do ok. 75-80 stopni Celsjusza. W tych warunkach mięso powinno pozostać jeszcze ok. godziny. Po wyjęciu szynki z garnka warto ją jeszcze polać zimną wodą, a na koniec odwiesić w przewiewnym miejscu do wyschnięcia.

Jak upiec szynkę?

Szynkę możemy również upiec. Warto ją przedtem zapeklować, dzięki czemu zyska dodatkowe walory smakowe i nie trzeba jej będzie specjalnie doprawiać ani marynować. Zapeklowaną lub doprawioną szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Czas pieczenia zależy od wielkości szynki. Średnio trzeba przyjąć około godziny pieczenia na każdy jeden kilogram szynki. Zawsze jednak należy kontrolować stopień jej zrumienienia i obserwować mięso, dostosowując regulację ciepła oraz czas do aktualnego stanu szynki.

Jak zamarynować szynkę do pieczenia?

Szynkę przeznaczoną do pieczenia, która nie została wcześniej zapeklowana, trzeba odpowiednio zamarynować, aby stała się bardziej aromatyczna. Tradycyjna marynata składa się z soli, pieprzu, czosnku, majeranku, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego oraz oliwy. Warto jednak czasami przełamać ten schemat i urozmaicić smak pieczonego mięsa, przygotowując na przykład musztardową glazurę, wzbogaconą dodatkowo nutą pomarańczy czy porzeczki. Przyprawą dodającą szynce nieco orientalnego posmaku okazać się może również imbir.

Jak upiec szynkę, żeby nie była sucha?

Pieczenie szynki w piekarniku może bardzo szybko spowodować utratę soczystości mięsa. Aby szynka nie była sucha, warto więc podczas pieczenia podlewać ją od czasu do czasu bulionem albo wodą. Można również posłużyć się dodatkowo pojemnikiem z wodą. Wystarczy ustawić go na kratce na najniższym poziomie piekarnika, dzięki czemu parująca woda zwilży powietrze.

Co z szynki na obiad? /H3: Co zrobić z mięsem od szynki?

Pieczona szynka idealnie nadaje się na pyszny obiad. Z mięsa od szynki można jednak zrobić o wiele więcej, wystarczy przejrzeć kilka inspirujących przepisów. Polecamy spróbować zrazów w sosie musztardowym albo potrawki w cytrynach, wyrafinowanego w smaku dania, które z łatwością przyrządzi nawet początkujący kucharz. Uwadze zwolenników dań jednogarnkowych nie może też umknąć przepis na gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami.

Szynka na trwale wpisała się w tradycję polskiej kuchni, dlatego tak trudno wyobrazić sobie, że mogłoby jej zabraknąć w codziennym menu. Jedzona na tysiąc sposobów może stać się cennym składnikiem naszej diety, o ile oczywiście będziemy ją spożywać w rozsądnych ilościach. Nie zapominajmy jednak, że od czasu do czasu można pokusić się o jej przyrządzenie, czerpiąc pomysły także z innych kuchni, np. azjatyckiej.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram