Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito z drobnym oczkiem
- miskę
- ozdobną salaterkę
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SELERA
Selera wyciągamy ze słoika i delikatnie odciskamy na sicie. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
KROK 2: KROIMY ANANASA
Wyciągamy ananasa z puszki i kroimy go w kostkę, a potem także wrzucamy do miski.
KROK 3: DODAJEMY SZYNKĘ ORAZ SER
Ser również kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki - jeśli jest w plastrach to w paski, a jeśli mamy szynkę w bloku, także kroimy ją w kostkę i przekładamy do reszty składników.
KROK 4: DODAJEMY MAJONEZ I PRZYPRAWY
Do miski dodajemy majonez, a także sól i pieprz. Mieszamy.
KROK 5: DEKORUJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę wkładamy na 20 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły i... gotowe! Teraz wystarczy już tylko przełożyć sałatkę do ozdobnej salaterki i udekorować ją umytymi i osuszonymi listkami pietruszki. Tak przyrządzoną sałatkę można już podać gościom.
Zobacz podobne
przepisy
Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.
Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.
Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.
Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.
Sałatka ananas i seler — przepis na pyszną przekąskę
Sałatka z selerem i ananasem to prosty, a jednocześnie bardzo smaczny sposób na szybkie danie do obiadu lub kolacji. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia chrupiącego selera konserwowego, słodkiego ananasa i wyrazistej szynki oraz żółtego sera, które idealnie komponują się z delikatnym majonezem. Taka sałatka seler ananas jest nie tylko lekka, ale również sycąca, dzięki czemu może być podawana nie tylko w formie przystawki czy dodatku do innego dania, ale także jako samodzielny posiłek.
Sałatka z ananasem i selerem konserwowym charakteryzuje się niepowtarzalnym kontrastem smaków — słodycz ananasa doskonale równoważy się z intensywnością selera oraz delikatnością majonezu. Dodatek szynki i sera nadaje jej wyrazistości, tworząc harmonijną kompozycję, która zadowoli zarówno miłośników słodko-słonych potraw, jak i tych, którzy preferują proste, ale smaczne rozwiązania.
To jedno z tych dań, które zrobi każdy — nawet osoby niezbyt doświadczone w gotowaniu poradzą sobie z przygotowaniem sałatki z selera i ananasa. Warto wspomnieć, że w każdym domu tę sałatkę przyrządza się nieco inaczej, dlatego też spotkać można sałatkę z selera z ananasem w różnych wariantach z odmiennymi sosami czy składnikami (także tymi mniej standardowymi jak kiełbasa czy makaron). Spróbuj jak pyszna i prosta jest sałatka z selera konserwowego i ananasa!
Sałatka z selera konserwowego i ananasa — z czym jeszcze?
Sałatka z ananasa i selera jest niezwykle wszechstronną bazą, którą można urozmaicać na wiele różnych sposobów. Zwykle dodaje się do niej rodzynki, kukurydzę czy jajka, ale warto poeksperymentować z mniej standardowymi składnikami. Orzechy włoskie lub prażone pestki słonecznika mogą dodać chrupkości, a kawałki świeżego ogórka lub winogron — orzeźwiającego smaku. Dodanie drobno pokrojonego kurczaka sprawi, że sałatka stanie się jeszcze bardziej sycąca i idealna na główny posiłek.
Jeśli chcesz przygotować sałatkę z selera konserwowego z ananasem w stylu azjatyckim, warto dodać kilka nietypowych składników. Spróbuj dorzucić do niej dymkę, kawałki mango, a także odrobinę sosu sojowego i sezamu. Taki azjatycki akcent nada sałatce lekko pikantny i egzotyczny smak, który doskonale współgra z delikatnym ananasem. Możesz również dodać cienkie paseczki marchewki oraz kiełki fasoli mung, które dodadzą jej chrupkości i świeżości.
W wersji meksykańskiej sałatka seler i ananas może zaskoczyć swoją wyrazistością. W tym przypadku doskonałym dodatkiem będą kawałki awokado, czerwona fasola oraz papryka. Warto wzbogacić sałatkę o świeżą kolendrę i sok z limonki, które podkręcą aromat i nadadzą jej ciekawszego charakteru. W ten sposób przekształcisz klasyczną sałatkę z selera konserwowego z ananasem w bardziej wyraziste i nowoczesne danie.
Sałatka ananas, szynka i ser — o czym pamiętać?
Przygotowując sałatkę z szynką, selerem i ananasem, zadbaj o to, aby wszystkie składniki były świeże i wysokiej jakości. Im lepsze będą składniki, tym sałatka seler ananas szynka będzie lepsza w smaku. Równie istotnym krokiem w przygotowywaniu sałatki z szynką i ananasem i selerem jest odpowiednie odsączenie składników z zalewy. Dzięki temu sos w sałatce nie będzie zbyt rzadki i nie zepsuje jej konsystencji. Jeżeli lubisz bardziej kremowe sosy, możesz dodać sam majonez, ale możesz również poeksperymentować, mieszając go z jogurtem naturalnym. Taka kombinacja sprawi, że sałatka z selerem konserwowym i ananasem i szynką będzie lżejsza i mniej kaloryczna.
Sałatka z selera i ananasa i szynki daje wiele możliwości dostosowania do własnych upodobań smakowych. Jeśli chcesz, aby była bardziej sycąca, dodaj do niej nieco więcej szynki. Możesz także urozmaicić smak, dodając inne przyprawy, takie jak pieprz, odrobina czosnku, czy nawet zioła prowansalskie. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej odświeżająca, dodaj do niej świeżego ananasa zamiast konserwowego, a do majonezu wlej odrobinę soku z cytryny, pomarańczy lub limonki. Dzięki odpowiedniemu balansowi składników sałatka seler, szynka, ananas z naszego przepisu zyska na lekkości i będzie doskonałym dodatkiem do obiadu czy przekąską na różne okazje.
Sałatka z ananasem i selerem — inne połączenia
Sałatka seler ananas to jedno z tych dań, które można modyfikować na wiele sposobów, w zależności od składników, jakie mamy pod ręką. Jednym z popularnych dodatków jest kukurydza oraz jajko na twardo. Kukurydza dodaje słodyczy i chrupkości, a jajka — kremowości i sprawiają, że sałatka genialnie sprawdza się w wersji śniadaniowej. Warto połączyć te składniki z szynką i stworzyć bardzo odżywczy, słodko-słony posiłek. Taka wersja, czyli sałatka seler ananas kukurydza jajko szynka, jest idealna zarówno na co dzień, jak i na imprezę w gronie przyjaciół.
Wariant z serem żółtym to kolejny sposób na urozmaicenie tego dania. Sałatka z ananasem i serem żółtym i selerem to propozycja dla miłośników serowych akcentów w sałatkach. Ser żółty dodaje nieco słoności i wyrazistości, świetnie kontrastuje ze słodyczą ananasa. Można użyć zarówno twardszych gatunków sera, jak gouda czy cheddar, jak i bardziej delikatnych, takich jak ementaler. Ser nadaje całości więcej charakteru i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami.
Kiedy przygotowujesz sałatkę seler, ananas, kukurydza, jajko z szynką, zastanów się nad wyborem określonego rodzaju szynki. Możesz wykorzystać zarówno szynkę drobiową, jak i wieprzową — delikatna szynka drobiowa sprawi, że sałatka będzie lżejsza, a wędzona szynka wieprzowa doda jej intensywności. Sałatka z ananasem i szynką i serem to klasyczne połączenie, które dzięki różnorodnym dodatkom można dopasować do własnych upodobań. Możesz także zamienić szynkę na coś mniej oczywistego – np. wędzony boczek lub suszoną kiełbasę.
Jeśli szukasz czegoś jeszcze bardziej sycącego, rozważ dodanie większej ilości warzyw, takich jak papryka, cukinia czy pomidory. Niektórzy wymieniają także seler konserwowy na naciowy, a całość wzbogacają ugotowanym makaronem np. kokardkami czy penne. Sałatka seler konserwowy, ananas, kukurydza może zyskać na świeżości dzięki takim dodatkom, a kukurydza dodaje chrupkości i kontrastuje z miękką konsystencją selera i ananasa. Taka sałatka to świetny wybór na różnorodne przyjęcia, gdzie może być serwowana jako lekka przekąska lub dodatek do głównego dania.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)