
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aby był al dente.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek kroimy w dość cienkie plastry, a suszone pomidory w paseczki. Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka, zalewamy śmietanką i gotujemy przez ok. 5 minut. Do sosu ścieramy skórkę z połowy cytryny i dodajemy gałązki tymianku. Całość gotujemy jeszcze przez 1 minutę, dodajemy szpinak, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Szynkę parmeńską tniemy lub rwiemy w mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
KROK 3: PODAJEMY MAKARON
Ugotowany makaron przekładamy do garnka z sosem i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, ozdabiamy kawałkami szynki i oprószamy parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym
Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!

Makaron alla carbonara z guanciale
Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.

Makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone
Wyjątkowy makaron orecchiette z kremowym sosem na bazie mascarpone i świeżego, domowego pesto. Odtwórz to danie w swoim domu i ciesz się smakiem inspirowanym włoską kuchnią!

Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)