Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- cedzak do makaronu
Krok 1: SMAŻYMY INDYKA
Indyka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso wysmaży się na brązowy kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy liście bazylii, czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy.
Dodajemy masło, curry i skórkę startą z limonki. Mieszamy i smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą.
Krok 2: GOTUJEMY SOS
Do indyka z warzywami dolewamy mleczko kokosowe i wodę. Sos gotujemy ok. 10 minut.
Krok 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy na sitku i skrapiamy oliwą. Mieszamy.
Krok 4: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Pieczarki pokrojone w czosnek dodajemy do sosu i blanszujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ugotowany makaron. Mieszamy.
Dodajemy szpinak i mieszamy składniki, aż liście zmniejszą nieco swoją objętość.
Krok 5: PODAJEMY MAKARON
Makaron wykładamy na głęboki talerz, posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Podajemy z połówkami pomidorków koktajlowych i ćwiartkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – najczęstsze pytania do tego prostego dania
Szybie w przygotowaniu, smaczne danie - makaron z pieczonym kurczakiem i pieczonymi pomidorkami.
Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
Czy makaron dobrze komponuje się z soczewicą i indykiem? Oczywiście, że tak! Sprawdź sam!
Makaron z krewetkami w maślanym sosie
Soczyste krewetki, makaron i pikantny sos maślany! Poznaj przepis na danie, którym naje się nawet cała ekipa filmowa!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
- Królik w sosie śmietanowym
- Odchudzone lasagne
- Zupa z białych warzyw z pulpetami
- Kotlety mielone z karpia
- Pierogi z jagodami
- Naleśniki à la Raffaello
- Domowe lody
- Greckie kotleciki nadziewane fetą
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Wytrawna tarta Tatin
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Babka na parze
- Domowe lody szparagowe
- Wegański falafel burger z portobello
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Wegański tatar
- Ciasto z profiterolkami
- Kabanosy w cieście francuskim
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Miniomlety pomidorowe
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1071 dni temu
Pieprz zamieniam na pieprz ziołowy, dodaje pokrojoną w słupki paprykę czerwoną, a szpinak, z uwagi na rzadkość sosu, smażę na maśle osobno - jest pyszne! Nie za bardzo pasują mi do tego przepisu pieczarki. Następnym razem spróbuje bez, lub podsmażę osobno, gdyż rozwadniają danie
odpowiedz
1423 dni temu
Zrobiłem, zjadłem. Uważa, że przepis wybitny, ale nie dawałem pieczarek :) i limonki tylko troszkę.
odpowiedz
1573 dni temu
Chciałam dodać swoją uwagę, jeśli chodzi o oleje w przepisie. Luowinno być oliwa z oliwek- do smażenia, natomiast olej z pestek winogron do skropienia. Nie wolno smażyć na takim oleju ponieważ staje się bardzo toksyczny. Pozdrawiam
odpowiedz
1627 dni temu
Ten makaron nie jest dobry, on jest BOSKI! Kocham ten przepis!
odpowiedz
1692 dni temu
Zdecydowanie za dużo makaronu w przepisie! 3/4 tego wystarczy, inaczej nie czuć sosu :)
odpowiedz
2053 dni temu
Według mnie przepis jest super ! Osobiście nie dodalam szpinaku i limonkę zamieniłam na cytrynę,bo akurat to miałam w domu i wszystko świetnie się komponuje. Co do komentarza,że sos jest wodnisty to gdy doda się pieczarki i makaron to wszystko się łączy,a makaron "pije" to mleczko. I pieczarki są super !
odpowiedz
2092 dni temu
Przepis ok, dopóki nie doda się pieczarek! :) Polecam bez :)
odpowiedz
2110 dni temu
Masakryczny przepis. Nie polecam. Wodnisty sos , zostaje sam makaron z warzywami. Nie wiem dlaczego kucharze umieszczają przepisy które nie nadają się do odtworzenia... porazka jedna wielka
odpowiedz
2151 dni temu
Drogi Gościu, określenie krojenia pieczarek w czosnek jest popularnym określeniem w świecie kulinariów i absolutnie nie jest żadną pomyłką. Krojenie w czosnek polega na krojeniu w ćwiartki, które swym wyglądem (zwłaszcza w odniesieniu do pieczarek) przypominają ząbki czosnku :) Aby wyzbyć się wątpliwości - zachęcamy do obejrzenia filmu instruktażowego. Warto sprawdzić, jak robi to Karol Okrasa :)
odpowiedz
1039 dni temu
Ja w instruktażu słyszę wyraźnie, że pan Karol mówi o krojeniu "w cząstki". :)
2151 dni temu
No nie wiem, czy można wierzyć w ten przepis. W treści jest dodajemy liście bazylii, których nie ma w składzie a potem kroimy pieczarki w czosnek ??. Ciekawe ile jest jeszcze pomyłek i jakie w końcowym efekcie wyjdą te penne. Jak ktoś robi kopiuj wklej to niech to robi poprawnie, bo zapewne bierze za to pieniądze
odpowiedz
zobacz wszystkie