zobacz film Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • cedzak do makaronu

Krok 1: SMAŻYMY INDYKA

Indyka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso wysmaży się na brązowy kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy liście bazylii, czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy.

Dodajemy masło, curry i skórkę startą z limonki. Mieszamy i smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą.

Krok 2: GOTUJEMY SOS

Do indyka z warzywami dolewamy mleczko kokosowe i wodę. Sos gotujemy ok. 10 minut.

Krok 3: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy na sitku i skrapiamy oliwą. Mieszamy.

Krok 4: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Pieczarki pokrojone w czosnek dodajemy do sosu i blanszujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ugotowany makaron. Mieszamy.

Dodajemy szpinak i mieszamy składniki, aż liście zmniejszą nieco swoją objętość.

Krok 5: PODAJEMY MAKARON

Makaron wykładamy na głęboki talerz, posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

Podajemy z połówkami pomidorków koktajlowych i ćwiartkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • po obiadku po obiadku
    1093 dni temu
    Pieprz zamieniam na pieprz ziołowy, dodaje pokrojoną w słupki paprykę czerwoną, a szpinak, z uwagi na rzadkość sosu, smażę na maśle osobno - jest pyszne! Nie za bardzo pasują mi do tego przepisu pieczarki. Następnym razem spróbuje bez, lub podsmażę osobno, gdyż rozwadniają danie

    odpowiedz

  • Rafał Rafał
    1445 dni temu
    Zrobiłem, zjadłem. Uważa, że przepis wybitny, ale nie dawałem pieczarek :) i limonki tylko troszkę.

    odpowiedz

  • Lucy.dietetyk Lucy.dietetyk
    1594 dni temu
    Chciałam dodać swoją uwagę, jeśli chodzi o oleje w przepisie. Luowinno być oliwa z oliwek- do smażenia, natomiast olej z pestek winogron do skropienia. Nie wolno smażyć na takim oleju ponieważ staje się bardzo toksyczny. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • ewu1207 ewu1207
    1648 dni temu
    Ten makaron nie jest dobry, on jest BOSKI! Kocham ten przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1714 dni temu
    Zdecydowanie za dużo makaronu w przepisie! 3/4 tego wystarczy, inaczej nie czuć sosu :)

    odpowiedz

  • Natalia Spaczyńska Natalia Spaczyńska
    2075 dni temu
    Według mnie przepis jest super ! Osobiście nie dodalam szpinaku i limonkę zamieniłam na cytrynę,bo akurat to miałam w domu i wszystko świetnie się komponuje. Co do komentarza,że sos jest wodnisty to gdy doda się pieczarki i makaron to wszystko się łączy,a makaron "pije" to mleczko. I pieczarki są super !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2114 dni temu
    Przepis ok, dopóki nie doda się pieczarek! :) Polecam bez :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2132 dni temu
    Masakryczny przepis. Nie polecam. Wodnisty sos , zostaje sam makaron z warzywami. Nie wiem dlaczego kucharze umieszczają przepisy które nie nadają się do odtworzenia... porazka jedna wielka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2173 dni temu
    Drogi Gościu, określenie krojenia pieczarek w czosnek jest popularnym określeniem w świecie kulinariów i absolutnie nie jest żadną pomyłką. Krojenie w czosnek polega na krojeniu w ćwiartki, które swym wyglądem (zwłaszcza w odniesieniu do pieczarek) przypominają ząbki czosnku :) Aby wyzbyć się wątpliwości - zachęcamy do obejrzenia filmu instruktażowego. Warto sprawdzić, jak robi to Karol Okrasa :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1061 dni temu
    Ja w instruktażu słyszę wyraźnie, że pan Karol mówi o krojeniu "w cząstki". :)
  • Gość Gość
    2173 dni temu
    No nie wiem, czy można wierzyć w ten przepis. W treści jest dodajemy liście bazylii, których nie ma w składzie a potem kroimy pieczarki w czosnek ??. Ciekawe ile jest jeszcze pomyłek i jakie w końcowym efekcie wyjdą te penne. Jak ktoś robi kopiuj wklej to niech to robi poprawnie, bo zapewne bierze za to pieniądze

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!