zobacz film Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Ręcznik papierowy, naczynie żaroodporne i folię aluminiową.
Rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg).

Marynata

W miseczce mieszamy 20 g słodkiej papryki, pieprz ziołowy i odrobinę białego pieprzu. Odstawiamy.

3 ząbki czosnku drobno siekamy, posypujemy solą i rozcieramy nożem. Imbir obieramy za pomocą łyżki. Obrany imbir dzielimy na pół, połowę drobno siekamy, a resztę odstawiamy na bok. Posiekany imbir łączymy z roztartym czosnkiem.

Mięso

Szynkę myjemy pod wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy na 3-5 minut (w zależności od grubości szynki) do garnka z wrzącą wodą. Parzymy szynkę, następnie wyjmujemy z wrzątku. Szynkę osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Wodę, w której gotowała się szynka, zostawiamy – przyda się do kaszy. Imbir i czosnek wcieramy bardzo mocno w szynkę. Następnie mięso nacieramy papryką słodką wymieszaną z pieprzem ziołowym i białym pieprzem. Szynkę polewamy odrobiną oleju rzepakowego, całość wcieramy. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku – najpierw w 220°C przez 10 minut, później temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny (po 10 minutach od momentu włożenia szynki do piekarnika wyciągamy ją, naczynie żaroodporne nakrywamy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny.

Pęczak

Rozgniatamy 2 ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, smażymy czosnek i pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszklą. Do garnka z cebulą i czosnkiem dodajemy suchy pęczak, chwilę smażymy, polewamy pęczak wodą, w której gotowała się szynka (stosunek 2:1). Często mieszamy.
2 połowę imbiru kroimy w cienkie plastry.

Marchew i seler kroimy w kostkę. Do czystego garnka dodajemy około 50 g masła, odrobinę wody i trochę soli. Gdy masło rozpuści się w wodzie, wrzucamy pokrojone seler, marchew i imbir. Mieszamy. Całość gotujemy około 5-8 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sól i biały pieprz.

Do pęczaku ponownie dolewamy wody, mieszamy. Do garnka z pęczakiem przekładamy seler, marchew i imbir. Dodajemy suszone śliwki i orzechy, mieszamy, a następnie dodajemy trochę miodu. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem ziołowym, sokiem z 1/2 cytryny i niewielką ilością startej skórki z cytryny. Mieszamy.

Jak podawać

Na talerz wykładamy kaszę z warzywami. Na kaszę przekładamy szynkę. Dekorujemy pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Kasia Kasia
    1119 dni temu
    Wypróbowałam. Świetny i prosty przepis. Szynka wyszła bardzo soczysta. Pęczak przygotowywałam pierwszy raz. Przepyszny.

    odpowiedz

  • roska roska
    1404 dni temu
    To jest po prostu bomba! Pycha! :)

    odpowiedz

  • super Gość super Gość
    1506 dni temu
    super przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1506 dni temu
    Dziś moja mama zrobiła na obiad było przepyszne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1569 dni temu
    Drogi Gościu pęczak do miękkości gotuje się około 30 minut. Przed dodaniem kolejnych składników powinien on wchłonąć dolany początkowo wywar z szynki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1570 dni temu
    Mam zamiar zrobić to danie. Jak długo gotuje się pęczak?

    odpowiedz

  • asia asia
    1659 dni temu
    dziś to zrobiłam na obiad. Szynka wyszła soczysta, a mąż który nie lubi kaszy pęczak zajadał się nią. mnie mięso się piekło 90 minut. polecam!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1713 dni temu
    Właśnie zapiekam szyneczkę w piekarniku. Ciekawi mnie jak wyjdzie. Czy można zapiekać ją pod pokrywką, czy lepsza jest folia aluminiowa?

    odpowiedz

  • Daihla Daihla
    1752 dni temu
    Cudowna potrawa! Prosta, smaczna, zdrowa... Mhmmm :-)

    odpowiedz

  • Joanna Maciatek-Sikorska Joanna Maciatek-Sikorska
    1816 dni temu
    Zrobiłam na Święta. Kasza wyszła rewelacyjna, szynka jak dla mnie trochę za mocno imbirowa... Przepis prosty :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1870 dni temu
    Aniiu może przepis na szynkę w skorupce z musztardy również Ci zasmakuje? :) https://kuchnialidla.pl/product/Szynka-pieczona-w-skorupce-z-musztardy-z-zielona-soczewica Osobom, które nie przepadają za pikantnymi potrawami polecamy dać nieco mniej pieprzu :)

    odpowiedz

  • Aniia Aniia
    1873 dni temu
    Danie dość dobre, na początku wydawało mi się że nic z tego dobrego nie bedzie ale na talerzu smakowało już lepiej Dodatkowo zrobiłam sos z tego co zostało po szynce i był wyśmienity. Szynka w ogóle nie była ostra taka w sam raz. Takie 4 na 6 punktów

    odpowiedz

  • Żaneta Żaneta
    1874 dni temu
    Szynka MASAKRYCZNIE OSTRA, żywy ogień. Zmarnowałam kilogram fajnego mięsa... szkoda.

    odpowiedz

  • ev ev
    1944 dni temu
    Dzisiaj robiłam szynkę wyszła pyszna, bardzo ostra ale miękka i soczysta. Polecam

    odpowiedz

  • Rycho Rycho
    2083 dni temu
    No potrawa super szynkę przygotowałem dzień wcześniej i była w lodówce po upieczeniu w ustach się rozpływała, a moja rodzinka pierwszy raz w życiu jadła pęczak jak przygotowywałem to grymasili co to za kasza, a po zjedzeniu zachwalali i teraz dopominają się by znowu robić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2099 dni temu
    Wygląda smakowicie! Już wiem co zrobię jutro na obiad :)

    odpowiedz

  • ona ona
    2142 dni temu
    przecież jest sól w przepisie :) gdy kroimy czosnek i imbir wtedy nacieramy oba składniki solą :)

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    2143 dni temu
    Wyśmienite mięsko - mój chrześniak (3latek) pożarł 3 kawałki ;) Szynka mimo bardzo ostrej w smaku skórki calościowo jest lekko pikantna. Soli do niej dałam dosłownie ciut - nie była potrzebna, ale marynowałam szynkę 2 dni w lodówce. Kasza to mistrzostwo świata i najlepsza jest na drugi dzień -idelanie komponuje się z orzechami i śliwką

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    2143 dni temu
    Wyśmienite mięsko - mój chrześniak (3latek) pożarł 3 kawałki ;) Szynka mimo bardzo ostrej w smaku skórki calościowo jest lekko pikantna. Soli do niej dałam dosłownie ciut - nie była potrzebna, ale marynowałam szynkę 2 dni w lodówce. Kasza to mistrzostwo świata i najlepsza jest na drugi dzień -idelanie komponuje się z orzechami i śliwką

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    2143 dni temu
    Wyśmienite mięsko - mój chrześniak (3latek) pożarł 3 kawałki ;) Szynka mimo bardzo ostrej w smaku skórki calościowo jest lekko pikantna. Soli do niej dałam dosłownie ciut - nie była potrzebna, ale marynowałam szynkę 2 dni w lodówce. Kasza to mistrzostwo świata i najlepsza jest na drugi dzień -idelanie komponuje się z orzechami i śliwką

    odpowiedz

  • John Travolta John Travolta
    2181 dni temu
    .....a gdzie jest sól w tym przepisie? szynka wyszła pikantna ale wogle niesłona no i te 2h w temperaturze 150 stopni to trochę za krótko twardawa była

    odpowiedz

  • Monika Monika
    2193 dni temu
    Zastanawiałam się jak zrobić soczystą szynke na święta,pomysł z zaparzeniem super,zapamiętam.Dziękuje

    odpowiedz

  • Szymon Szymon
    2200 dni temu
    Dzisiaj zrobiliśmy tą szynkę na obiad(szynkę ugotowaliśmy wczoraj i przygotowaliśmy do pieczenia - pobyła przez noc w lodówce). Była soczysta. Polecam.

    odpowiedz

  • Artur Zielinski Artur Zielinski
    2206 dni temu
    zrobilem , nam nie smakowalo, kasza - moze po prostu nie lubimy peczaku, tak troche bez smaku, szynka za ostra - imbir dał swoje. Kasze zjadly kury tesciowej, szynka bardziej na kanapki, bo sucha wyszla. Nie wiem czemu w przepisienie nie bylo soli i np żeby piec w rękawie - może by coś pomoglo, osobiscie nie polecam

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    2210 dni temu
    Zapraszam do przeczytania mojej niesponsorowanej recenzji tegoż przepisu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/11/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-18.html

    odpowiedz

  • weronika imbiorkiewicz weronika imbiorkiewicz
    2212 dni temu
    Super danie, mój mąż twierdzi że jest the best :)

    odpowiedz

  • rafałek rafałek
    2213 dni temu
    Doskonały przepis na szarlotkę. Sprawdziłem i polecam. www.mikserek.weebly.com

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram