Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- naczynie żaroodporne
- folię aluminiową
- rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg)
Marynata
W miseczce mieszamy 20 g słodkiej papryki, pieprz ziołowy i odrobinę białego pieprzu. Odstawiamy.
3 ząbki czosnku drobno siekamy, posypujemy solą i rozcieramy nożem. Imbir obieramy za pomocą łyżki. Obrany imbir dzielimy na pół, połowę drobno siekamy, a resztę odstawiamy na bok. Posiekany imbir łączymy z roztartym czosnkiem.
Mięso
Szynkę myjemy pod wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy na 3-5 minut (w zależności od grubości szynki) do garnka z wrzącą wodą. Parzymy szynkę, następnie wyjmujemy z wrzątku. Szynkę osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Wodę, w której gotowała się szynka, zostawiamy – przyda się do kaszy. Imbir i czosnek wcieramy bardzo mocno w szynkę. Następnie mięso nacieramy papryką słodką wymieszaną z pieprzem ziołowym i białym pieprzem. Szynkę polewamy odrobiną oleju rzepakowego, całość wcieramy. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku – najpierw w 220°C przez 10 minut, później temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny (po 10 minutach od momentu włożenia szynki do piekarnika wyciągamy ją, naczynie żaroodporne nakrywamy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny.
Pęczak
Rozgniatamy 2 ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę 1x1 cm. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, smażymy czosnek i pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszklą. Do garnka z cebulą i czosnkiem dodajemy suchy pęczak, chwilę smażymy, polewamy pęczak wodą, w której gotowała się szynka (stosunek 2:1). Często mieszamy.
2 połowę imbiru kroimy w cienkie plastry.
Marchew i seler kroimy w kostkę 1x1 cm. Do czystego garnka dodajemy około 50 g masła, odrobinę wody i trochę soli. Gdy masło rozpuści się w wodzie, wrzucamy pokrojone seler, marchew i imbir. Mieszamy. Całość gotujemy około 5-8 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sól i biały pieprz.
Do pęczaku ponownie dolewamy wody, mieszamy. Do garnka z pęczakiem przekładamy seler, marchew i imbir. Dodajemy pokrojone na ćwiartki uszone śliwki i posiekane orzechy, mieszamy, a następnie dodajemy trochę miodu. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem ziołowym, sokiem z 1/2 cytryny i niewielką ilością startej skórki z cytryny. Mieszamy.
Jak podawać
Na talerz wykładamy kaszę z warzywami. Na kaszę przekładamy szynkę. Dekorujemy pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!
Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
3314 dni temu
Wypróbowałam. Świetny i prosty przepis. Szynka wyszła bardzo soczysta. Pęczak przygotowywałam pierwszy raz. Przepyszny.
odpowiedz
3599 dni temu
To jest po prostu bomba! Pycha! :)
odpowiedz
3701 dni temu
super przepis
odpowiedz
3701 dni temu
Dziś moja mama zrobiła na obiad było przepyszne
odpowiedz
3764 dni temu
Drogi Gościu pęczak do miękkości gotuje się około 30 minut. Przed dodaniem kolejnych składników powinien on wchłonąć dolany początkowo wywar z szynki.
odpowiedz
3765 dni temu
Mam zamiar zrobić to danie. Jak długo gotuje się pęczak?
odpowiedz
3854 dni temu
dziś to zrobiłam na obiad. Szynka wyszła soczysta, a mąż który nie lubi kaszy pęczak zajadał się nią. mnie mięso się piekło 90 minut. polecam!!
odpowiedz
3908 dni temu
Właśnie zapiekam szyneczkę w piekarniku. Ciekawi mnie jak wyjdzie. Czy można zapiekać ją pod pokrywką, czy lepsza jest folia aluminiowa?
odpowiedz
3947 dni temu
Cudowna potrawa! Prosta, smaczna, zdrowa... Mhmmm :-)
odpowiedz
4011 dni temu
Zrobiłam na Święta. Kasza wyszła rewelacyjna, szynka jak dla mnie trochę za mocno imbirowa... Przepis prosty :)
odpowiedz
4065 dni temu
Aniiu może przepis na szynkę w skorupce z musztardy również Ci zasmakuje? :) https://kuchnialidla.pl/Szynka-pieczona-w-skorupce-z-musztardy-z-zielona-soczewica Osobom, które nie przepadają za pikantnymi potrawami polecamy dać nieco mniej pieprzu :)
odpowiedz
4068 dni temu
Danie dość dobre, na początku wydawało mi się że nic z tego dobrego nie bedzie ale na talerzu smakowało już lepiej Dodatkowo zrobiłam sos z tego co zostało po szynce i był wyśmienity. Szynka w ogóle nie była ostra taka w sam raz. Takie 4 na 6 punktów
odpowiedz
4069 dni temu
Szynka MASAKRYCZNIE OSTRA, żywy ogień. Zmarnowałam kilogram fajnego mięsa... szkoda.
odpowiedz
4139 dni temu
Dzisiaj robiłam szynkę wyszła pyszna, bardzo ostra ale miękka i soczysta. Polecam
odpowiedz
4278 dni temu
No potrawa super szynkę przygotowałem dzień wcześniej i była w lodówce po upieczeniu w ustach się rozpływała, a moja rodzinka pierwszy raz w życiu jadła pęczak jak przygotowywałem to grymasili co to za kasza, a po zjedzeniu zachwalali i teraz dopominają się by znowu robić.
odpowiedz
4294 dni temu
Wygląda smakowicie! Już wiem co zrobię jutro na obiad :)
odpowiedz
4337 dni temu
przecież jest sól w przepisie :) gdy kroimy czosnek i imbir wtedy nacieramy oba składniki solą :)
odpowiedz
4338 dni temu
Wyśmienite mięsko - mój chrześniak (3latek) pożarł 3 kawałki ;) Szynka mimo bardzo ostrej w smaku skórki calościowo jest lekko pikantna. Soli do niej dałam dosłownie ciut - nie była potrzebna, ale marynowałam szynkę 2 dni w lodówce. Kasza to mistrzostwo świata i najlepsza jest na drugi dzień -idelanie komponuje się z orzechami i śliwką
odpowiedz
4338 dni temu
Wyśmienite mięsko - mój chrześniak (3latek) pożarł 3 kawałki ;) Szynka mimo bardzo ostrej w smaku skórki calościowo jest lekko pikantna. Soli do niej dałam dosłownie ciut - nie była potrzebna, ale marynowałam szynkę 2 dni w lodówce. Kasza to mistrzostwo świata i najlepsza jest na drugi dzień -idelanie komponuje się z orzechami i śliwką
odpowiedz
4338 dni temu
Wyśmienite mięsko - mój chrześniak (3latek) pożarł 3 kawałki ;) Szynka mimo bardzo ostrej w smaku skórki calościowo jest lekko pikantna. Soli do niej dałam dosłownie ciut - nie była potrzebna, ale marynowałam szynkę 2 dni w lodówce. Kasza to mistrzostwo świata i najlepsza jest na drugi dzień -idelanie komponuje się z orzechami i śliwką
odpowiedz
4376 dni temu
.....a gdzie jest sól w tym przepisie? szynka wyszła pikantna ale wogle niesłona no i te 2h w temperaturze 150 stopni to trochę za krótko twardawa była
odpowiedz
4388 dni temu
Zastanawiałam się jak zrobić soczystą szynke na święta,pomysł z zaparzeniem super,zapamiętam.Dziękuje
odpowiedz
4395 dni temu
Dzisiaj zrobiliśmy tą szynkę na obiad(szynkę ugotowaliśmy wczoraj i przygotowaliśmy do pieczenia - pobyła przez noc w lodówce). Była soczysta. Polecam.
odpowiedz
4401 dni temu
zrobilem , nam nie smakowalo, kasza - moze po prostu nie lubimy peczaku, tak troche bez smaku, szynka za ostra - imbir dał swoje. Kasze zjadly kury tesciowej, szynka bardziej na kanapki, bo sucha wyszla. Nie wiem czemu w przepisienie nie bylo soli i np żeby piec w rękawie - może by coś pomoglo, osobiscie nie polecam
odpowiedz
4405 dni temu
Zapraszam do przeczytania mojej niesponsorowanej recenzji tegoż przepisu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/11/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-18.html
odpowiedz
4407 dni temu
Super danie, mój mąż twierdzi że jest the best :)
odpowiedz
4408 dni temu
Doskonały przepis na szarlotkę. Sprawdziłem i polecam. www.mikserek.weebly.com
odpowiedz
zobacz wszystkie