Wino

Co to jest wino?

Wino jest napojem alkoholowym uzyskiwanym w procesie fermentacji moszczu winogronowego. Jednak nie zawsze! Wino produkuje się także z wielu innych owoców, często tropikalnych. Na wino składa się ponad 100 składników, z których głównym zdecydowanie jest woda. W zależności od odmian winorośli mamy różne rodzaje wina – białe, różowe i czerwone. Zawartość cukru dzieli wina na wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Wina te mogą być też musujące. Powstają oczywiście z winogron, ale i z innych owoców: jeżyn, wiśni, czarnej porzeczki, aronii, czarnego bzu, śliwek, czereśni, malin, a nawet truskawek.

Czy wino jest zdrowe?

Wino, które powstaje z winogron, zawiera fosfor, żelazo, a także potas, wapń i magnez. Wino korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jeśli jest pite z umiarem. Czerwone wino doskonale wpływa na trawienie, więc warto pić je do posiłku. Wino wpływa także na pracę nerek i jest bakteriobójcze.

Czy wino tuczy?

Wino, jak każdy inny alkohol, zawiera dużą ilość pustych kalorii. Jednak najnowsze badania dowodzą, że picie wina, szczególnie czerwonego, wspomaga pracę układu trawiennego. Krótko mówiąc, z winem jest podobnie jak z kostką gorzkiej czekolady – spożywane z umiarem nie szkodzi, nawet osobom na diecie.

Ile kalorii ma wino?

Liczba kalorii zależy od rodzaju wina. Na przykład 100 g wina czerwonego wytrawnego ma 68 kalorii, różowego – 71 kalorii, a białego półwytrawnego – 81 kalorii.

Jak zrobić wino?

Do zrobienia domowego czerwonego wina potrzebujesz winogron, wody i cukru oraz dużej butli z rurką fermentacyjną. Winogrona należy zmiażdżyć prasą do wina lub tłuczkiem (raczej nie mikserem!). Nie trzeba ich wcześniej myć, bo dzięki charakterystycznemu nalotowi owoce szybciej fermentują. Miazgę zalewa się letnią przegotowaną wodą. Do butli dodaje się cukier rozpuszczony w wodzie – butla powinna być wypełniona do 2/3 wysokości. 3 dni później trzeba dodać kolejną porcję cukru rozpuszczoną w wodzie. Wymieszać całość. Po tygodniu płyn odcedzić i wlać do butli już czysty, bez miazgi. Po miesiącu wino ściąga się do butli, która teraz powinna być pełna. Odstawiamy ją na ok. 3 miesiące. Potem wino zlewamy do butelek. Będzie gotowe po upływie kilku miesięcy. Przez ten czas musi sobie poleżakować.

Jakie wino na wesele?

Kupując wino na wesele, najpierw warto uwzględnić możliwości finansowe i preferencje gości. Warto zaopatrzyć się w kilka butelek wina musującego na pierwszy toast. Do kolacji najlepiej przygotować wytrawne wina, zarówno białe, jak i czerwone. Natomiast do deseru pasują bardziej słodkie. Ilość wina białego i czerwonego powinna być taka sama, aby zadowolić wszystkie gusta. Jeśli jednak Twoi goście wolą inne trunki, zdecydowanie ogranicz ilość wina. Nie ma sprawdzonej recepty na idealne wino na wesele, najlepiej kierować się swoim własnym smakiem.

Jak zrobić grzane wino?

Do zrobienia grzańca potrzebujemy owoców i przypraw, np. takich jak cynamon, goździki, imbir czy gałka muszkatołowa, a także miodu. Najpierw podgrzewamy wodę z dodatkami, przecedzamy. Dolewamy wina, dodajemy owoce i miód. Całość lekko podgrzewamy, nie gotujemy! A potem pijemy i rozgrzewamy się! Możesz także wykorzystać już gotową mieszankę przypraw do grzańca.

Jakie wino do grzańca?

Wydawałoby się, że do popularnego, zwłaszcza zimą, grzańca możemy użyć tylko wina czerwonego. A jednak wino białe także świetnie się do niego nadaje. Można je przygotować np. z miodem, jabłkami i pomarańczami.

Jakie wino do obiadu?

Jeśli mielibyśmy podać jedno uniwersalne wino, postawilibyśmy na czerwone – ze względu na właściwości wspomagające trawienie. Jednak to, jakie wino podasz do obiadu, zależy od tego, co przygotowujesz. Poniżej znajdziesz przykłady win, do konkretnych dań.

Jakie wino do ryby?

Moglibyśmy przytoczyć znany od dawna podział – mianowicie do ryb podajemy wino białe, a do mięsa czerwone. Jednak tak jak ewoluowała kuchnia, tak samo zaczęto eksperymentować z łączeniem win z poszczególnymi rybami. Najwięksi znawcy kuchni dobierają wino do najmocniejszego smaku na talerzu. Możesz również posłużyć się prostą zasadą – do delikatnych ryb jak dorsz czy dorada wybieraj subtelne wina białe. Świeży tuńczyk przypomina w smaku mięso, więc może być podany z winem czerwonym. Do grillowanej ryby świetnie sprawdzi się wino różowe.

Jakie wino do łososia?

Łosoś zdecydowanie nie należy do ryb delikatnych. Jest tłusty, dlatego warto wybrać do niego cięższe wina, nawet czerwone, które sprawią, że łosoś nabierze delikatności. Jeśli jednak chcesz dodać łososiowi odrobinę świeżości – postaw na wina musujące, jednak niezbyt słodkie.

Jakie wino do kaczki?

Oczywiście wszystko zależy od tego, w jaki sposób podajesz kaczkę. Z dużą ilością cytrusów skomponuje się z winem białym, natomiast konfitowana, czyli pieczona w tłuszczu, pasuje bardziej do wina czerwonego. Mimo iż utarło się, że do kaczki pasuje tylko wino czerwone, obecnie podaje się do niej także wina białe. Pamiętaj, by stawiać na wina kwaśne – zrównoważą one tłustość kaczki.

Jakie wino do sushi?

Jeśli chodzi o dobieranie wina do sushi, możesz posłużyć się już znaną zasadą dotyczącą wyboru win do konkretnych ryb. Warto jednak pamiętać, by do ryby surowej dobierać kwaśne wina białe. Sprawdzą się tutaj również wina musujące, jednak lepiej wybierać je do delikatnych rolek sushi – te z dużą ilością wasabi w towarzystwie win musujących mogą wydać się zbyt ostre.

Jakie wino do kurczaka?

Możesz zastosować się do znanej reguły, iż do drobiu wybiera się lekkie wina białe. Lekkie jednak nie znaczy słodkie. Wina słodkie mogą sprawić, że danie z kurczakiem będzie zbyt mdłe. Dlatego jeśli wybierasz na obiad kurczaka, lepiej będzie postawić na wytrawne wino białe.

Jakie wino do bigosu?

Najlepsi kucharze bardzo często do dań podają te wina, które wykorzystali do ich przygotowania. Podobnie sprawa wygląda z bigosem. W trakcie jego przyrządzania warto dodać nawet pół butelki czerwonego wina – alkohol odparuje, nadając bigosowi doskonały aromat. Pamiętaj jednak, by przed dodaniem wina spróbować je – jeśli będzie niedobre, może zepsuć całą potrawę. Jeśli bigos zawiera dużą ilość mięsa i jest dość tłusty, możesz podać do niego lżejsze wino czerwone.

Jakie wino do pizzy?

Do pizzy dobieramy wino w zależności od jej rodzaju. Do pizzy z małą ilością składników, raczej serami niż mięsem, wybierz lekkie wino białe z owocowym aromatem. Do pizzy z owocami morza świetnie pasuje prosecco. Natomiast do pikantnych pizz z dużą ilością salami czy chorizo lepiej sprawdzi się wino czerwone.

Jakie wino do risotto? 

Risotto to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw, więc nie może zabraknąć w niej wina! Oczywiście da się przygotować risotto bez wina, jednak wtedy nie będzie smakowało tak doskonale jak we Włoszech. Do risotto podawaj wino, które wykorzystałeś do jego przygotowania – to jednocześnie najłatwiejsze i najlepsze rozwiązanie. Przeważnie zawsze jest to białe wino wytrawne. Jednak w niektórych włoskich regionach przygotowuje się risotto również na bazie wina czerwonego – wtedy to właśnie takie należy do niego podać.

Jakie wino do wieprzowiny?

Do wieprzowiny zaleca się podawanie tylko win czerwonych. Doskonale komponują się ze smakiem mięsa i odrobinę łagodzą jego tłustość. Wina możesz użyć także do przygotowania wieprzowiny, wtedy podając danie, postaw na to samo wino, które już się w nim znalazło.

Jakie wino do sera?

Przy doborze wina do serów musimy oczywiście kierować się ich smakiem. Udana kompozycja win i serów to doskonały pomysł na wyjątkowy wieczór z przyjaciółmi. Do intensywnych serów jak parmezan podawaj wina czerwone. Wina białe i różowe doskonale komponują się z serami raclette czy edam. Tak prezentuje się ogólnie przyjęta zasada – łączenia intensywnych serów z równie intensywnymi winami.

Jakie wino do spaghetti?

Makarony to kolejna włoska klasyka, więc tutaj również możesz posłużyć się zasadą podania do dania tego wina, które wykorzystałeś do jego przygotowania. Spaghetti bolognese przygotowuje się na bazie czerwonego wina i takie możesz do niego podać. Do makaronów z owocami morza pasują wina musujące.

Ile kosztuje dobre wino?

Cena dobrego wina może się wahać w zależności od tego, na jaką okazję je kupujesz i dla kogo. Na zasiadaną kolację ze znajomymi możesz kupić dobre wino już w cenie od 25 do 30 zł. Na wieczór we dwoje znajdziesz dobre wino już poniżej 20 zł. Jeśli jednak chodzi o wino na prezent, warto sięgnąć po te w cenie powyżej 30 zł, nawet do 100 zł. Jeśli natomiast nie chcesz wydawać zbyt dużo pieniędzy, ale chcesz nadal kupić dobre wino – możesz postawić na wino mniej popularne, może z jakiegoś ciekawego regionu, które oprócz walorów smakowych będzie także zaskoczeniem. Pamiętaj, że na cenę wina składa się wiele czynników, jak pogoda i koszt transportu. Dlatego nie zawsze droższe wino będzie smaczniejsze od tańszego.

Jakie wybrać wino?

Są różne okazje, na które zaopatrujemy się w wina, np. chcąc zrobić komuś bliskiemu prezent czy uświetnić ważne wydarzenie. Gdy wybierasz wino na wieczór we dwoje – strzałem w dziesiątkę będzie prosecco. Nie tak słodkie jak szampan, ale nadal orzeźwiające jak wino musujące. Na obiad, podczas którego gościsz wiele osób, wybierz po jednym winie czerwonym, białym i musującym. A gdy następnym razem staniesz przed półką pełną różnych win i nadal nie będziesz wiedział, na które się zdecydować – wybierz po prostu wino z ładną etykietą.

Jak wybrać wino czerwone wytrawne?

Kupując wina wytrawne, a w szczególności czerwone, musisz kierować się swoim smakiem. Nie każde czerwone wino jest cierpkie, są też wina kwaśne, z aromatem innych owoców, a także bardzo delikatne. Pamiętaj, by czytać etykiety – jeśli winogrona rosły w bardzo nasłonecznionym miejscu, wino na pewno będzie słodsze. Za to jeśli wino jest francuskie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że może być cierpkie. Jeśli sięgniesz po wina z Ameryki Północnej i Południowej, na pewno będą łagodniejsze. Jeśli zdecydujesz się na wina z niższej półki cenowej, nie wybieraj tych, które mają więcej niż 7 lat.

Jak pić czerwone wino?

Wino przed wypiciem wąchamy jak wytrawni sommelierzy. Następnie bierzemy do ust dosłownie po łyczku i trzymamy do momentu, aż nasze kubki smakowe przywykną do jego smaku. Po chwili przełykamy, a potem delektujemy się pozostałością naszego kieliszka.

Jak podawać czerwone wino?

Czerwone wino pije się z dużych, pękatych kieliszków. Temperatura serwowanego wina to 16-18 st. C.

Wybieramy białe wino

Na samym wstępie warto zaznaczyć, że to nie do końca prawda, że im wino starsze, tym lepsze. Oczywiście jest tak, ale tylko w przypadku bardzo drogich, uznanych i markowych trunków. Jeśli wybierasz tańsze białe wino, zwróć uwagę, by nie miało więcej niż 3 lata. Do gotowania dań na bazie ryb, drobiu, owoców morza czy serów wybieraj wino wytrawne. Do deseru będzie pasować wino słodsze. Jeśli herbatę zawsze pijesz bez cukru, postaw na wino wytrawne, ewentualnie półwytrawne. Jeśli za to słodzisz kawę i dolewasz do niej dużo mleka, sięgnij po słodsze wina.

Jak podawać białe wino?

Wino białe serwujemy w mniejszych, węższych kieliszkach. Jego temperatura powinna być niższa niż wina czerwonego: 8-12 st. C. Wino musujące schładzamy jeszcze bardziej.

Ile może stać otwarte wino?

Gdy zdarzy Ci się otworzyć wino i nie wypić do końca zawartości butelki, wcale nie musisz go wylewać. Otwarte wino zakorkuj specjalnym korkiem wielkokrotnego użytku. Następnie wstaw wino do lodówki, gdzie możesz je przechowywać od 3 do 5 dni.

Jak zapakować wino?

Wino to doskonały pomysł na prezent. Bardzo często wybieramy wino na prezent ślubny, urodzinowy czy z okazji ważnego wydarzenia. Jak zapakować wino, by ładnie wyglądało, gdy będziemy je wręczać? Wino możesz zapakować w elegancki papier lub gotową papierową torebkę do alkoholu. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby etykieta była widoczna od razu, możesz przewiązać butelkę ozdobną wstążką.

Jak otworzyć wino bez korkociągu?

Jeśli korkociągu ani śladu, a Ty akurat masz gości, którzy czekają z pustymi kieliszkami, skorzystaj z jednego z kilku sposobów na otwarcie wina. Ten przydatny imprezowy gadżet z powodzeniem zastąpią śrubokręt, nożyczki, wieszak, a nawet pilniczek do paznokci. Możesz też spróbować metody siłowej, żeby wypchnąć korek. Przyda się do tego książka: przykładamy ją do ściany i ostrożnie uderzamy w nią dnem butelki.

Wino korkowe – co to jest?

Zdarza się, że wino po otwarciu nie pachnie owocami, a jego smak także pozostawia wiele do życzenia. Oznacza to ni mniej, ni więcej tylko skażenie wina TCA. TCA to choroba grzybiczna, która występuje m.in. w korze dębu korkowego.

Kiedy już zdecydujesz się na gotowanie z dodatkiem wina, zacznij od sprawdzonych przepisów! W Kuchni Lidla jest ich mnóstwo i na pewno znajdziesz coś, co przypadnie Ci do gustu. Chcesz przygotować owoce morza? Spróbuj małży z białym winem! Szykujesz elegancki obiad z kaczką w roli głównej? To jest przepis dla Ciebie! Szukasz pomysłu na dynię w innej formie? Postaw na risotto! Lubisz wino na słodko? Przygotuj borówkową konfiturę

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram