zobacz film Cannoli z kremem pistacjowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego
  • dużą głęboką patelnię
  • wałek do ciasta
  • okrąg do wykrawania ok. 10-centymetrowych kółek
  • metalowe rurki o długości min. 12 cm i średnicy ok. 2 cm
  • worek cukierniczy
  • tylkę

Przygotuj wcześniej:

Masło przechowuj w temperaturze pokojowej, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę, cukier puder, miękkie masło, jajka i białe wino dodajemy do misy robota kuchennego. Ciasto wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego, aż będzie jednolite – powinno przypominać ciasto na faworki. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

WSKAZÓWKA! Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, możemy przełożyć je na deskę i wyrobić ręcznie z dodatkiem mąki.

KROK 2: ROZGRZEWAMY OLEJ I WAŁKUJEMY CIASTO

Olej przelewamy do dużej głębokiej patelni i równomiernie rozgrzewamy na małym ogniu. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy.

KROK 3: FORMUJEMY CANNOLI

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm, które następnie nawijamy na metalowe rurki. Aby ciasto po zawinięciu złączyło się ze sobą i nie rozpadło podczas smażenia, brzeg każdego koła smarujemy delikatnie białkiem.

KROK 4: SMAŻYMY CANNOLI

Nawinięte na rurki cannoli smażymy w rozgrzanym oleju, co jakiś czas obracając, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe ciastka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie usmażone cannoli studzimy.

WSKAZÓWKA! Metalowe rurki są bardzo gorące. Ciastka zdejmujemy z rurek, kiedy są jeszcze ciepłe, uważając, aby się nie oparzyć.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mascarpone mieszamy delikatnie i dokładnie z kremem pistacjowym. Tak przygotowaną masę łączymy szybko z serkiem ricotta. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z założoną dowolną tylką.

KROK 6: DEKORUJEMY CANNOLI

Wystudzone rurki napełniamy z obu stron kremem. Pistacje siekamy. Następnie każde cannoli zanurzamy w posiekanych pistacjach i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    15 dni temu
    pytanko czy koniecznie trzeba dodać do ciasta wina

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    13 dni temu
    Raczej nie polecamy pomijania wina w tym przepisie.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!