
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego
- dużą głęboką patelnię
- wałek do ciasta
- okrąg do wykrawania ok. 10-centymetrowych kółek
- metalowe rurki o długości min. 12 cm i średnicy ok. 2 cm
- worek cukierniczy
- tylkę
Przygotuj wcześniej:
Masło przechowuj w temperaturze pokojowej, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę, cukier puder, miękkie masło, jajka i białe wino dodajemy do misy robota kuchennego. Ciasto wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego, aż będzie jednolite – powinno przypominać ciasto na faworki. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
WSKAZÓWKA! Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, możemy przełożyć je na deskę i wyrobić ręcznie z dodatkiem mąki.
KROK 2: ROZGRZEWAMY OLEJ I WAŁKUJEMY CIASTO
Olej przelewamy do dużej głębokiej patelni i równomiernie rozgrzewamy na małym ogniu. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy.
KROK 3: FORMUJEMY CANNOLI
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm, które następnie nawijamy na metalowe rurki. Aby ciasto po zawinięciu złączyło się ze sobą i nie rozpadło podczas smażenia, brzeg każdego koła smarujemy delikatnie białkiem.
KROK 4: SMAŻYMY CANNOLI
Nawinięte na rurki cannoli smażymy w rozgrzanym oleju, co jakiś czas obracając, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe ciastka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie usmażone cannoli studzimy.
WSKAZÓWKA! Metalowe rurki są bardzo gorące. Ciastka zdejmujemy z rurek, kiedy są jeszcze ciepłe, uważając, aby się nie oparzyć.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mascarpone mieszamy delikatnie i dokładnie z kremem pistacjowym. Tak przygotowaną masę łączymy szybko z serkiem ricotta. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z założoną dowolną tylką.
KROK 6: DEKORUJEMY CANNOLI
Wystudzone rurki napełniamy z obu stron kremem. Pistacje siekamy. Następnie każde cannoli zanurzamy w posiekanych pistacjach i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Spaghetti carbonara
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Krokiety z mięsem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Sernik pistacjowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Jajka na miękko
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1 dzień temu
Dzień dobry, czyli jednak rurka to ok 2000 kcal czyli uśrednione zapotrzebowanie kaloryczne całodzienne jednego dorosłego człowieka? Przecież to nie możliwe..
Odpowiedz
56 dni temu
Z tych proporcji wyszła ciapa a nie ciasto. Po godzinie w lodówce to samo. Wszystko do kosza.
Odpowiedz
347 dni temu
pytanko czy koniecznie trzeba dodać do ciasta wina
Odpowiedz
346 dni temu
Raczej nie polecamy pomijania wina w tym przepisie.