
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego
- dużą głęboką patelnię
- wałek do ciasta
- okrąg do wykrawania ok. 10-centymetrowych kółek
- metalowe rurki o długości min. 12 cm i średnicy ok. 2 cm
- worek cukierniczy
- tylkę
Przygotuj wcześniej:
Masło przechowuj w temperaturze pokojowej, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę, cukier puder, miękkie masło, jajka i białe wino dodajemy do misy robota kuchennego. Ciasto wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego, aż będzie jednolite – powinno przypominać ciasto na faworki. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
WSKAZÓWKA! Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, możemy przełożyć je na deskę i wyrobić ręcznie z dodatkiem mąki.
KROK 2: ROZGRZEWAMY OLEJ I WAŁKUJEMY CIASTO
Olej przelewamy do dużej głębokiej patelni i równomiernie rozgrzewamy na małym ogniu. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy.
KROK 3: FORMUJEMY CANNOLI
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm, które następnie nawijamy na metalowe rurki. Aby ciasto po zawinięciu złączyło się ze sobą i nie rozpadło podczas smażenia, brzeg każdego koła smarujemy delikatnie białkiem.
KROK 4: SMAŻYMY CANNOLI
Nawinięte na rurki cannoli smażymy w rozgrzanym oleju, co jakiś czas obracając, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe ciastka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie usmażone cannoli studzimy.
WSKAZÓWKA! Metalowe rurki są bardzo gorące. Ciastka zdejmujemy z rurek, kiedy są jeszcze ciepłe, uważając, aby się nie oparzyć.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mascarpone mieszamy delikatnie i dokładnie z kremem pistacjowym. Tak przygotowaną masę łączymy szybko z serkiem ricotta. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z założoną dowolną tylką.
KROK 6: DEKORUJEMY CANNOLI
Wystudzone rurki napełniamy z obu stron kremem. Pistacje siekamy. Następnie każde cannoli zanurzamy w posiekanych pistacjach i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Spaghetti carbonara
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Krokiety z mięsem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Sernik pistacjowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Jajka na miękko
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
20 godzin temu
Dzień dobry, czyli jednak rurka to ok 2000 kcal czyli uśrednione zapotrzebowanie kaloryczne całodzienne jednego dorosłego człowieka? Przecież to nie możliwe..
Odpowiedz
55 dni temu
Z tych proporcji wyszła ciapa a nie ciasto. Po godzinie w lodówce to samo. Wszystko do kosza.
Odpowiedz
346 dni temu
pytanko czy koniecznie trzeba dodać do ciasta wina
Odpowiedz
345 dni temu
Raczej nie polecamy pomijania wina w tym przepisie.