![Gruszki parowane w białym winie Gruszki parowane w białym winie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e6d5095218c2-cd1a26c8abce-kw41-2023-karol-okrasa-gruszki-parowane-w-bialym-winie-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię z pokrywą
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Czekoladę przechowuj w lodówce, aby łatwiej ją zetrzeć.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
KROK 2: PARUJEMY GRUSZKI
Na głębokiej patelni podgrzewamy wino i zanurzamy w nim gruszki. Następnie dodajemy do nich gałązki rozmarynu i skórkę obraną z połowy limonki. Gruszki przykrywamy pokrywą i parujemy przez ok. 5 minut.
KROK 3: DOPRAWIAMY GRUSZKI
Pistacje i obrany imbir dość grubo siekamy. Gruszki obracamy, doprawiamy 1 łyżką miodu, imbirem, skórką otartą z połowy limonki i sokiem z niej wyciśniętym. Następnie na patelnię dodajemy imbir i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej wykorzystać pistacje prażone i solone.
KROK 4: PODAJEMY GRUSZKI
Gruszki przekładamy na talerz, skrapiamy 1 łyżką miodu i oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Danie ozdabiamy pistacjami, gałązką świeżego rozmarynu i podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!
![Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/19a133c9f414-af2f1dedc3-KW18_Gruszki_nadziewane_konfiturą_0150_960x540px.webp)
Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.
![Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/29a8bf885d8a-158ec94524-KW_45_gruszki_karmelizowane_z_kruszonka_15950_S_261471_poziom_RGB.webp)
Gruszki w syropie
Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!
![Gruszki w syropie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/983671499a6d-167c3b64ab-KW_39_gruszki_w_syropie_13122_S_128921_960x540.webp)
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!
![Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/db7cb4efc718-1a3fccfc71-KW_30_owocowe_koszyczki_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Indyk z salsą truskawkową
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
- Makaron z boczkiem i brukselką
- Ubijany ganasz
- Orzechowe babeczki z kubka
- Kanapka drwala
- ZIELONY MAJONEZ
- Kanapka z grillowanym serem halloumi
- Pinsa verde
Komentarze (0)