
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię z pokrywą
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Czekoladę przechowuj w lodówce, aby łatwiej ją zetrzeć.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
KROK 2: PARUJEMY GRUSZKI
Na głębokiej patelni podgrzewamy wino i zanurzamy w nim gruszki. Następnie dodajemy do nich gałązki rozmarynu i skórkę obraną z połowy limonki. Gruszki przykrywamy pokrywą i parujemy przez ok. 5 minut.
KROK 3: DOPRAWIAMY GRUSZKI
Pistacje i obrany imbir dość grubo siekamy. Gruszki obracamy, doprawiamy 1 łyżką miodu, imbirem, skórką otartą z połowy limonki i sokiem z niej wyciśniętym. Następnie na patelnię dodajemy imbir i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej wykorzystać pistacje prażone i solone.
KROK 4: PODAJEMY GRUSZKI
Gruszki przekładamy na talerz, skrapiamy 1 łyżką miodu i oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Danie ozdabiamy pistacjami, gałązką świeżego rozmarynu i podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Jajka na miękko
- Sernik pistacjowy
- Guacamole
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)