Dieta dla serca

Powszechnie wiadomo, że witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach wpływają na nasze zdrowie. Powinniśmy zdawać sobie z tego sprawę, iż na zdrowie serca wpływają nasze nawyki: zbyt duże spożycie tłustych produktów i słodyczy, nadużywanie alkoholu czy palenie papierosów. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, powinniśmy stosować zdrową, zrównoważoną dietę.

Czosnek i cebula bogate są w naturalne fitozwiązki o niezwykłych właściwościach leczniczych. Czosnek oraz cebula mogą obniżać ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Działają również przeciwzakrzepowo.

Błonnik zawarty w warzywach i owocach również pomaga w obniżaniu cholesterolu. Rośliny strączkowe, awokado, ziemniaki, banany, boćwina, brukselka, brokuły, pomidory, melon – bogate są w potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Wiele warzyw i owoców zawiera duże ilości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które zapobiegają procesom starzenia na poziomie komórkowym. Wzmacniają mechanizmy obronne komórek, dzięki czemu są one przygotowane do walki z chorobami. Jednym z antyoksydantów jest karoten, występujący w największej ilości w marchewce. Zwalcza on wolne rodniki, które negatywnie wpływają na układ krążenia.

Za jedną z przyczyn zmian miażdżycowych, zawału mięśnia sercowego, zakrzepów uważa się zbyt wysoki poziom homocysteiny. Witamina B₆ oraz kwas foliowy skutecznie obniżają poziom tego związku, dlatego też powinniśmy do swojej diety włączyć takie produkty, jak: awokado, brukselka, szpinak, szparagi, papryka, warzywa strączkowe.

Pamiętajmy jednak, że warzywa i owoce nie zdziałają cudu bez regularnych badań, wyłączenia z diety szkodliwych dla serca produktów oraz zmiany przyzwyczajeń.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram