NIE TYLKO NA ŚWIĘTA
Biała kiełbasa to produkt, który podczas świąt wielkanocnych znajduje się niemal na każdym polskim stole. Surowa, parzona, podawana z chrzanem lub z żurkiem. Ten rodzaj kiełbasy wyrabiany jest z mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowego i doprawiany: solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Biała kiełbasa na wielkopolskich stołach zagościła już w XVII wieku i od tego czasu najczęściej pojawia się w okresie świąt wielkanocnych, a także podczas sezonu grillowego i w okresie jesiennym, kiedy to dodawana jest do żurku.
KIEŁBASA CZY KACZKA?
I choć biała kiełbasa jest produktem znanym w całej Polsce, to jej sposób przyrządzenia różni się w zależności od regionu naszego kraju. W czterech województwach (wielkopolskim, pomorskim, świętokrzyskim i kujawsko-pomorskim) została zarejestrowana jako produkt tradycyjny, co oznacza, że jest produktem spożywczym chronionym prawem. Jeśli jednak wolisz nieco inny rodzaj mięsa, teraz w Lidlu znajdziesz także pyszną kaczkę, która doskonale sprawdzi się jako pyszne danie dla całej rodziny.
CZTERY SPOSOBY NA BIAŁĄ KIEŁBASĘ
W tym tygodniu możecie wypróbować cztery różne sposoby na przyrządzenie białej kiełbasy w swojej kuchni. Pierwszy z nich to przepis rodziny Mazurków z województwa lubuskiego, która przygotowała białą kiełbasę z suszonymi pomidorami. Rodzina Kryńskich z Wielkopolski postawiła na dość nietypowy przepis – kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym. Rodzina Czajków z województwa podkarpackiego zdradziła wszystkie sekrety przepisu na żurek z białą kiełbasą, natomiast rodzina Rychlewiczów z województwa śląskiego zaserwowała białą kiełbasę z kiszoną kapustą. Dla odmiany Karol Okrasa proponuje Wam przepis na duszoną kaczkę w sosie żurkowym.
Komentarze (0)