zobacz film ppłk Krzysztof Przepiórka

Odcinek 9

Kuchnia Lidla na poligonie

Zobacz, jak wygląda gotowanie na poligonie, i poznaj zasady przyrządzania prawdziwej, wojskowej grochówki!

Kuchnia Lidla na poligonie
Oficer sił specjalnych przygotowuje prawdziwą, wojskową grochówkę.

Żołnierze zawodowi potrzebują posiłków, które szybko stawiają na nogi i dostarczają energii na długi czas. Nic więc dziwnego, że symbolem wojskowej kuchni jest grochówka – gęsta, sycąca, aromatyczna i koniecznie z wkładką. Właśnie taką zupę będziemy przygotowywać wraz z oficerem sił specjalnych ppłk. Krzysztofem Przepiórką.

Przenosimy się na poligon, gdzie porozmawiamy o diecie komandosa, żelaznych porcjach żywności i o tym, że jedyną osobą, która może pokonać jednostkę specjalną, jest... kucharz! Dowiesz się, co o grochówce sądzą żołnierze z innych krajów i dlaczego Amerykanie nie jedzą kiszonej kapusty.

Karol Okrasa w swojej Kuchni Lidla potrafi przyrządzić niemal wszystko, ale czy równie dobrze poradzi sobie, gotując w warunkach polowych? Obejrzyj kolejny odcinek show i sprawdź, jakie nieprzewidziane atrakcje czekały na naszych prowadzących na poligonie. Odmaszerować!


Komentarze (25)

Avatar
  • Anka Jencek Anka Jencek
    1343 dni temu
    Zrobiłam i udoskonaliłam i jest smaczne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1345 dni temu
    Wszystko fajnie, tylko co to za grochówka, jak nie jest zrobiona na wędzonce. Dodatkowo proponuję część grochu moczyć dłużej, wtedy się rozpadnie podczas gotowania i zagęści zupę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1345 dni temu
    Czy wszystkie negatywne opinie są usuwane ?. Brawo LIDL .Wstyd i żenada.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1342 dni temu
    Drogi Gościu, usuwane są komentarze, które są obraźliwe, naruszają regulamin oraz zasady dobrego smaku. Pozdrawiamy!
  • Agnieszka Agnieszka
    1346 dni temu
    Odcinek po byku.Dorota jest niemożliwa.... Więcej takich odcinków, bardzo proszę!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1347 dni temu
    Nie lubię ziemniaków w grochówce, wg mnie nie pasują. Kiełbasa jakoś też nie za bardzo, kiełbasę wolę w żurku, natomiast w grochówce jako wkładkę daje po prostu większe kawały (plastry ok. 1-1.5cm grubości) chudego boczku. Zamiast ziemniaków wg mnie do grochówki idealnie pasują gorące, zrumienione grzanki z pszennej bułki - takie kostki ok. 2 cm.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1347 dni temu
    Panie pułkowniku, czy to się godzi?
  • Gość Gość
    1345 dni temu
    grzanki do grochówki????????????? i bez kiełbasy????
  • Gość Gość
    1345 dni temu
    Grzanki pasują do wszelkich zup-kremów .Grochówka tylko z ziemniakami i kiełbasą !!.
  • Ex pdf Ex pdf
    1345 dni temu
    "Gość 1 dzień temu Panie pułkowniku, czy to się godzi? " Oficerowi tak ;-)
  • Nudziara Aga Nudziara Aga
    1348 dni temu
    Faaajnyy odcinek...:-))))) Konkretnie ale z humorem.A prztyczek pani Doroty że pasztet wojskowy lepszy od dań pana Okrasy powalił mnie na kolana :-)))) pozdrawiam .

    odpowiedz

  • Kaisa Kaisa
    1348 dni temu
    Nie wiem jak grochówka ale odcinek bardzo przypadł mi do gustu...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1348 dni temu
    Bardzo nas to cieszy :) A przepis na grochówkę warto przetestować :) Pozdrawiamy.
  • Gość Gość
    1349 dni temu
    Super grochówka jest przy rondzie w Przeźmierowie. polecam wszystkim. Smacznego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1349 dni temu
    "Czy są sezonowe produkty ? " -Okrasa , "Tak ,wszystko mamy " - Przepiórka Prawie upadłam ! Na poligonie jest dieta kiełbasiana i konserwowa . Z sezonowych produktów są jabłka .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1351 dni temu
    Inspirujący odcinek. Już widzę moją adaptację grochówek na wersję kociołkową nad ogniskiem. Mam jednak pewne spostrzeżenie. Czy po emisji nowego odcinka mija zainteresowanie produktami z poprzednich odcinków? W odcinku 6 był tydzień włoski i tam m.in. w ramach cukierni Lidla był promowany sernik na zimno na bazie sera ricotta. Od ponad tygodnia chcę kupić w sklepach sieci Lidl serek ricotta i nie ma go - sprawdzałem w kilku sklepach, a w moim najbliższym kilka razy w ciągu tygodnia. Czyżby po tygodniu włoskim skończyły się zapasy i cel promocji został osiągnięty, a klienci nie sa ważni? Po co promować, zameszczać przepisy skoro nie można kupić w Lidlu składników do nich. Mam iść do konkurencji?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1349 dni temu
    Podobno zmieniło się kierownictwo na rynku polskim . Jak widać skutkuje to zniknięciem wielu profuktów ,do któych się przyzwyczailiśmy i polubiliśmy . Mam ten sam broblem z serkiem z orzechami . Część produktów zapewne znajdziemy u konkurencji z części zrezygnujemy .
  • Gość Gość
    1349 dni temu
    Ostatnio kupiłam serek orzechowy - są dostępne. To zależy od Lidla - w niektórych sklepach rzeczywiście asortyment nie jest pełny.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1348 dni temu
    Drogi Gościu, serek ricotta jest dostępny w naszych sklepach cały czas, nie tylko podczas tygodnia włoskiego. Jeśli nie ma go akurat w Twoim sklepie, prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm.
  • Gość Gość
    1351 dni temu
    Okrasa, Okrasa zajmij się zadaniem :) ppłk Przepiórka najlepszy. W ogóle bardzo pozytywny facet. Za grochówkę z łososiem raczej podziękuję, ale ta wojskowa może być niezła.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1351 dni temu
    Dorota na czołgu wymiata! Super odcinek :)

    odpowiedz

  • dom dom
    1351 dni temu
    mamy juz sytuacje bardzo elektryczna to dla czego w reklamie LIDL mamy wojsko czolgi ? czy LIDL nie nastawia nasz na robienie zakupow w razie jakiegos konfliktu?????

    odpowiedz

  • toja toja
    1351 dni temu
    Nie lubię kiełby.. ale odcinek fajny :)

    odpowiedz

  • FANKA FANKA
    1351 dni temu
    Niesamowity odcinek! Taki... merytoryczny i zabawny, jednocześnie! Kocham. Kocham.kocham.

    odpowiedz

  • fan fan
    1351 dni temu
    Ło ale fajne:))))

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram