Cieszy oko pięknym kolorem, ujmuje smakiem i delikatnością, a poza tym pobudza kulinarną wyobraźnię, bo można go przyrządzić na nieograniczoną liczbę sposobów! Łosoś jest jedną z najbardziej cenionych ryb, zarówno przez amatorów, jaki i kucharzy profesjonalistów. Coraz częściej pojawia się na naszych stołach, a dzięki kreatywności gotujących ciągle nas zaskakuje.
W tym tygodniu zarówno Dorota, jak i Karol muszą w czasie krótszym niż pół godziny przygotować proste i jednocześnie nietuzinkowe dania z łososiem w roli głównej. Okrasa w ciągu 30 minut tworzy danie godne restauracyjnego stołu. Przyrządza opalanego łososia w panierce z przyprawy curry i podaje go z orientalnym sosem szpinakowo-pieczarkowym z dodatkiem kolendry, limonki, pistacji i mleka kokosowego. Dorota Wellman przy kuchennym blacie spędza dosłownie kilka minut. Stawia na niezawodną klasykę, przygotowując łososia pieczonego pod pierzynką z majonezu, musztardy, kaparów oraz cytrynowej skórki.
Nasi prowadzący udowadniają, że nawet w przedświątecznym rozgardiaszu można ekspresowo przygotować niebanalny posiłek. Co ważne, w tym tygodniu łososia kupisz w Lidlu w supercenie, zatem zainspiruj się poradami Doroty i Karola lub przyrządź tę pyszną rybę na swój sposób. Koniecznie napisz w komentarzu, jaki jest Twój ulubiony przepis na błyskawiczne danie z łososia!
Komentarze (1)
3281 dni temu
dobreee
odpowiedz