Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Etykieta to rzecz kluczowa dla konsumenta niemal każdego produktu. To stąd czerpiesz ważne informacje o składzie oraz dacie przydatności do spożycia. Jakie cenne informacje znajdziesz na piwnej etykiecie?
Skład
Stojąc przed półką w sklepie, z pewnością zauważysz, że niektórzy producenci podają skład na etykiecie, inni nie. Dzieje się tak, ponieważ producenci nie mają prawnego obowiązku podawania składu. Jeśli informacja o poszczególnych składnikach jest zamieszczona, masz pewność, że podany skład jest kompletny, bez pomijania niewygodnych produktów. Jeśli producent decyduje się na ujawnianie takich informacji, ma obowiązek zrobić to rzetelnie.
Na niektórych piwach widnieje napis „zawiera słód jęczmienny”. W takiej sytuacji nie oznacza to, że piwo zostało wykonane tylko ze słodu jęczmiennego. Tak jak w wielu innych produktach spożywczych producenci muszą sygnalizować na etykietach obecność alergenów. Słód jęczmienny zawiera gluten, który powoduje reakcje alergiczne.
Zawartość alkoholu a ekstrakt
Zawartość alkoholu często mylona jest z ekstraktem. Obie wartości wyrażane są w procentach. Na etykietach polskich piw informację o zawartości wyraża się za pomocą skrótu: alk. (wartość liczbowa) % obj. W przypadku zagranicznych piw ta sama wartość przedstawiana jest tak: alc. (tu wartość liczbowa) % vol.
Ekstrakt to nic innego jak zawartość cukrów w beczce przed fermentacją. Upraszczając, można przyjąć, że wartość ekstraktu to podwojona wartość zawartości alkoholu. Informacja na temat zawartości ekstraktu nie jest obowiązkowa i możemy jej na etykiecie nie znaleźć. Jeśli jest podana, wyraża się ją w następujący sposób: (wartość liczbowa) % wag.
Metody konserwacji
Na etykiecie zazwyczaj jest zamieszczona również informacja, w jaki sposób piwo zostało zakonserwowane, ponieważ każda butelka piwa musi zostać poddana takiej procedurze. Co oznacza, jeśli na butelce widnieje napis, iż piwo zostało poddane pasteryzacji, filtracji czy refermentacji?
Pasteryzacja polega na działaniu wysokiej temperatury na trunek. W ten sposób usuwa się drobnoustroje, wydłużając tym samym datę przydatności do spożycia. Filtracja polega na mechanicznym oczyszczaniu piwa z drobnoustrojów. Refermentacja zachodzi w butelce i wpływa na zwiększenie stężenia ekstraktu piwa, zawartości dwutlenku węgla i osadów drożdżowych. Piwo staje się bardziej mętne i treściwsze w smaku. Drożdże fermentują, zużywając przy tym tlen. Zdania są podzielone na temat, która z metod jest najlepsza. Pasteryzacja krytykowania jest za działanie wysoką temperaturą. Z kolei przeciwnicy filtracji ostrzegają, że mechaniczne oczyszczanie pozbawia piwo walorów smakowych. Różne techniki wpływają na odmienny, indywidualny smak napoju. Jednak prawdziwy amator piwa chętnie skosztuje i sam wyrobi zdanie na temat każdego z nich. Do czego Was zachęcamy.
Trwa ładowanie komentarzy