Świetnie rozgrzewa, doskonale smakuje i uwodzi pełnią aromatów. Grzane wino, bo o nim mowa, to jeden z napojów, który sprawdza się jesienią i zimą. Dawniej trunek ten towarzyszył uczestnikom polowań, kuligów i zabaw karnawałowych. Jaki jest zatem najlepszy przepis na domowe grzane wino?

Przepis na grzane wino

Grzane wino, potocznie nazywane grzańcem, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Prawda jest jednak taka, że nie istnieje jeden sprawdzony sposób, według którego powinniśmy je przyrządzać. Bo o ile oczywistym jest, że do jego przygotowania potrzebujemy garnka i… wina, tak za pomocą przypraw i dodatków każdy może stworzyć swoją indywidualną kompozycję. Śmiało można zatem powiedzieć, że ile osób, tyle pomysłów na grzaniec!

Klasyczna wersja grzańca

Zacznijmy od klasycznej wersji z czerwonego wina. Dodajemy do niego: cynamon, imbir, goździki i kardamon w kawałkach lub zmielony. Doskonałym uzupełnieniem takiej kompozycji są cytrusy – świeża lub kandyzowana pomarańcza oraz skórka z cytryny. Trzeba przyznać, że grzane wino z pomarańczą to chyba najczęściej spotykana wersja tego napoju!

Dodatki do grzanego wina

Jednak grzaniec z powodzeniem możemy podać również z innymi dodatkami. Świeże mandarynki i brzoskwinie, a także suszone śliwki i jabłka oraz rodzynki to składniki, które często są wykorzystywane do jego przyrządzenia. Co jeszcze się sprawdzi? Gałka muszkatołowa, która podkreśli słodko-gorzki smak trunku, czarny pieprz dodający mu pikanterii oraz wanilia nadająca słodkości. W niektórych przepisach można również znaleźć dodatek innego alkoholu, np. rumu, lub soku owocowego.

Jaki rodzaj wina nadaje się do grzańca?

Praktycznie każdy. Od czerwonych win słodkich, przez półsłodkie i półwytrawne, aż do wytrawnych. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj wina lubimy i jak słodki ma być nasz grzaniec. Najlepszym wyborem będzie czerwone wino półsłodkie. Jeśli jednak postawimy na wytrawne, w razie potrzeby z łatwością można je dosłodzić miodem lub cukrem.

Grzaniec z białego wina?

Warto dodać, że grzane wino przyrządza się nie tylko z jego czerwonej wersji. Doskonale sprawdzi się również wino białe, dzięki któremu napój jest delikatniejszy, lżejszy i bardziej orzeźwiający, a doprawiony dodatkowo anyżem staje się bardziej wyrazisty w smaku. Tutaj, tak jak w przypadku czerwonego wina, sprawdzi się każdy rodzaj tego alkoholu.

Jak zrobić grzane wino?

Przejdźmy do najważniejszej części, czyli sposobu przygotowania. W jaki sposób zrobić grzaniec? Wino przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy korzenne i inne ulubione dodatki, a następnie dosładzamy miodem lub cukrem – ilość składników i przypraw dopasowujemy do swoich upodobań. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż wino zacznie delikatnie parować. Następnie zestawiamy garnek z palnika i rozlewamy napój do kubków. Pamiętajmy, aby nie dopuścić do wrzenia wina, ponieważ wtedy traci ono swój naturalny aromat!

Jak podawać grzane wino?

W tym przypadku idealnie sprawdzą się gliniane kubki, kamionkowe kufle lub szklanki wykonane z żaroodpornego szkła. Takie naczynia nie tylko dłużej utrzymają wysoką temperaturę napoju, ale również nie pękną podczas jego nalewania.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram