zobacz film

Zima to ciężki czas dla ptaków. Kiedy spadnie śnieg, trudno jest im znaleźć pożywienie, a poszukiwania pochłaniają dużo energii. W takiej sytuacji bardzo często przylatują w okolice naszych domów, licząc na naszą pomoc. W tym triku Kinga Paruzel pokazuje, jak przygotować przysmaki dla ptaków. Zobaczcie, jakie to proste!

Karmnik dla ptaków – jak powinien wyglądać?

Jeśli zdecydujemy się na dokarmianie ptaków, to w ogrodzie lub na balkonie warto zamontować karmnik. Pamiętajmy, że powinien on być dostosowany do wielkości ptaków, koniecznie nakryty daszkiem, który uchroni leżący w nim pokarm przed deszczem, śniegiem i wiatrem. Dodatkowo warto do środka włożyć np. tackę, która ułatwi nam czyszczenie karmnika.

Pamiętajmy jednak, że jeśli zaczniemy dokarmiać ptaki, powinniśmy robić to regularnie. Ptaki bardzo szybko przyzwyczajają się do nowej sytuacji i długie przerwy w dostarczaniu pożywienia mogą być dla nich niebezpieczne!

Czym nie wolno karmić ptaków?

Jeśli decydujemy się na dokarmianie ptaków i robimy to źle, to wyrządzamy im w ten sposób krzywdę. Przede wszystkim nie karmmy ich słonymi produktami, np. soloną słoniną lub słonym oraz namoczonym i zmarzniętym pieczywem. Unikajmy także produktów, które mogą zawierać przyprawy i konserwanty, gdyż mogą one być dla ptaków bardzo szkodliwe. Jeśli wywieszamy słoninę, pamiętajmy, aby nie wisiała ona zbyt długo, ponieważ zjełczała może zaszkodzić ptakom.

Z czego można przygotować przysmaki dla ptaków?

Pamiętajmy, aby karmić ptaki wyłącznie naturalnymi, nieprzetworzonymi produktami! Mogą to być kasze, zboża, płatki owsiane, suszone owoce, ziarna słonecznika, ziarna dyni czy po prostu gotowe mieszanki dla ptaków. W sklepach zoologicznych kupimy gotowe kule, ale takie przysmaki możemy również sami przygotować w domu. Poznajcie trik Kingi.

Jak przygotować domowe przysmaki dla ptaków?

SKŁADNIKI

  • żelatyna – 2 opakowania
  • ciepła woda – 1 szklanka
  • dowolne nasiona i zboża (pestki dyni, słonecznik łuskany i w całości, płatki owsiane górskie, kasza gryczana niepalona, kasza jaglana, siemię lniane, orzechy np. laskowe, żurawiny suszone i świeże) – 2½ szklanki
  • olej rzepakowy – odrobina

DODATKOWO

  • syrop z agawy, miód lub syrop klonowy (opcjonalnie) – odrobina

PRZYGOTUJ

  • miskę – 2 sztuki
  • łyżkę
  • formę do babki z kominem (najlepiej silikonową)
  • sznurek
  • szeroką wstążkę
  • foremki do wycinania ciastek
  • słomki
  • rondelek
  • papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

Jeśli forma do babki nie jest silikonowa, smarujemy ją olejem rzepakowym.

W misce łączymy ze sobą różne zboża, nasiona i suszone owoce (według uznania). Rozpuszczamy żelatynę w wodzie. Jeśli chcemy, to pod koniec gotowania możemy dodać coś słodkiego, np. syrop z agawy, miód lub syrop klonowy. Aby udekorować wieniec żurawinami, na dno foremki wlewamy niewielką ilość rozpuszczonej żelatyny i układamy owoce świeżych żurawin – jeden obok drugiego.

Gotowy roztwór wody i żelatyny wlewamy do miski z ziarnami i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej foremki i mocno dociskami łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia na 1 godzinę.

Jeśli mamy masy w nadmiarze, możemy przygotować z niej mniejsze przysmaki. Foremki do wycinania ciastek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy je resztą masy. W środek wbijamy kawałek słomki, dzięki czemu powstanie otwór umożliwiający przeciągnięcie sznurka. Tak przygotowane przysmaki pozostawiamy na blacie do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy masa stężeje, wyciągamy przysmaki z foremek – duży wieniec przewiązujemy szeroką wstążką, a przez otwory w małych przysmakach przeciągamy sznurek. Zawieszamy w ogrodzie lub na balkonie.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram