
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 słoiki lub szklanki o pojemności 290 ml
Piekarnik rozgrzać do temperatury 50°C.
Mleko w temperaturze pokojowej wlać do pojemnika miksującego, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 7 minut/prędkość 1/45°C. Dodać jogurt i mieszać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2.
Zakręcane słoiki wyparzyć wrzącą wodą i ustawić do góry dnem na ściereczce do naczyń, żeby wyschły.
Potem napełnić je mieszaniną jogurtu i mleka, zamknąć, zawinąć w ręcznik i umieścić na 6 godzin w wyłączonym ciemnym piekarniku. W tym czasie nie poruszać słoikami i nie otwierać piekarnika.
Słoiki z gotowym jogurtem przechowywać w lodówce.
RADA:
Jogurt można przechowywać w lodówce do 3 dni
Komentarze (0)