Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- nóż
- deskę do krojenia
- półmisek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY POMIDORY
Pomidory starannie umyj, a potem osusz. Duże pomidory pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
KROK 2: KROIMY SER
Mozzarellę wyciągnij z opakowania, a następnie pokrój w plastry o grubości podobnej do plastrów pomidora.
KROK 3: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA PÓŁMISKU
Na półmisku rozłóż pomidory wedle uznania (np. kolorami), a potem ułóż na nich mozzarellę.
KROK 4: PRZYPRAWIAMY SAŁATKĘ
Składniki starannie posól oraz popieprz, a na koniec skrop oliwą.
KROK 5: PRZYSTRAJAMY SAŁATKĘ
Gotową sałatkę ozdób świeżymi listkami bazylii. Jeśli lubisz, możesz także posypać ją suszonym oregano lub polać delikatnie sosem balsamicznym
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Sałatka z szynką szwarcwaldzką
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, serem camembert, figami i borówkami to pyszny pomysł na lunch do pracy lub na kolację. Sprawdź, jak łatwo przygotować to robiące wrażenie danie!
Klasyczna sałatka z mozzarellą i pomidorami – lekko i zdrowo
Sałatka z mozzarellą i soczystymi pomidorami, znana pod nazwą Caprese, to klasyka włoskiej kuchni, która serwowana jest na całym świecie. Swoją nazwę danie to zawdzięcza słonecznej wyspie Capri na południu Włoch — to właśnie w tych malowniczym otoczeniu morza powstała sałatka z mozzarellą i pomidorami. Historyczne źródła nie podają dokładnej daty powstania tego dania, jednakże z ich pomocą można stwierdzić, że stało się to na początku XX wieku.
Źródła kilka okoliczności powstania sałatki z pomidorów i mozzarelli, spośród których trudno wyłonić te najbardziej oczywiste. Jedna z historii mówi o tym, że autorem Caprese był murarz, który w patriotycznym geście zaraz po wojnie skomponował sałatkę w narodowych kolorach Włoch.
Drugie podanie mówi, że za stworzeniem Caprese stał autor futurystycznego manifestu, czyli Tommaso Marinetti, który pasjonował się nie tylko poezją, ale również kulinariami. Artysta w trakcie pobytu w hotelu na wyspie Capri zlecił kucharzowi przygotowanie dania na bazie lokalnych składników i w taki sposób przywołał do życia sałatkę z lokalnych pomidorów, mozzarelli di Bufala i świeżej bazylii z dodatkiem oliwy.
Sałatka z mozzarellą i pomidorem mogła mieć swój debiut także w 1951 roku, w którym to egipski król Faruk odwiedził jeden z hoteli na Capri serwujący specjał na bazie tych dwóch składników. Podobno król zachwycił się sałatką tak bardzo, usłyszano o niej w całym regionie Kampanii, a dalej wieść poszła w świat, tworząc legendarną sałatkę Caprese.
Dziś sałatka z pomidorami i mozzarellą jest znana jako jedno z najbardziej reprezentacyjnych dań kuchni włoskiej, zaraz obok pizzy i spaghetti Bolognese. Doczekaliśmy się także wielu jej modyfikacji, chociaż oryginalny przepis zawierał tylko pomidory San Marzano oraz mozzarellę di Bufala produkowaną tylko w Kampanii — dziś możemy zjeść ją w wersji z innymi rodzajami pomidorów, z kremową burratą lub straciatellą, a nawet w wersji deserowej czy kanapkowej.
Sałatka z serem mozzarella – warianty podstawowego przepisu
Sałatka z serem mozzarella pochodzącym z Kampanii to doskonały sposób na lunch, obiad czy późną kolację, który można dowolnie modyfikować. Najczęstszymi zmianami, jakie spotkamy w recepturze najbardziej popularnej sałatki z mozzarellą to podmiana pomidorów na inne ich rodzaje (np. same koktajlowe) oraz zamiana sera na jego wersję mini lub niezwykle pyszne kuzynki, czyli burratę lub straciatellę, ale to nie wszystko.
Sałatka z kulkami mozzarelli bardzo często wzbogacana jest o dodatkowe składniki, które czynią ją bardziej sytą i kolorową. Do mozzarelli dodaje się świeżego ogórka, sałatę, szpinak, rukolę, suszone pomidory, oliwki, a nawet jajko. Sałatka z rukolą i mozzarellą bardzo często podawana jest z dodatkiem sosu balsamicznego (połączenia oliwy i octu balsamicznego). Jeśli nie przepadasz za rukolą, możesz śmiało zamienić ją na jarmuż, szpinak lub ulubiony rodzaj sałaty.
Masz ochotę nieco rozbudować swoją sałatkę? Sałatka z mozzarellą, pomidorem i ogórkiem z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Dodatek ogórka czyni ją bardziej orzeźwiającą, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w roli letniego posiłku. Do ogórka możesz śmiało dodać chrupiącą czerwoną paprykę i oliwki, a całość solidnie oblać oliwą czosnkową.
Kochasz sery i chciałbyś, aby to on stał się najważniejszym elementem całego dania? Podaj sałatkę z dodatkiem kremowej burraty lub straciatelli. Znajdziesz je w Lidlu wśród produktów Italiamo. Ser polej oliwą, przypraw i odrobiną otartej skórki z cytryny — ten drobny akcent kompletnie zmieni charakter całej sałatki.
Caprese można także przyrządzić w wersji bardziej śniadaniowej wzbogaconej o dodatkowy rodzaj białka w postaci ugotowanego lub podsmażonego jajka. Sałatka z mozzarellą i pomidorami i jajkiem to idealny posiłek dla wszystkich aktywnych osób, które potrzebują wzbogacić swoją dietę o sporą ilość różnorodnego białka. Mozzarella i świeże, soczyste pomidory równie świetnie pasują do awokado, brokułów, karczochów, a także innych dodatków (np. owoców morza). Już dziś sprawdź nasz przepis lub spróbuj przygotować swoją wersję sałatki Caprese. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kutia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)