Makaron z boczkiem i brukselką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY BRUKSELKĘ

Brukselki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut, aż będą miękkie.

WSKAZÓWKA! Wodę do gotowania brukselki należy doprawić 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli na każdy litr, aby wyeliminować gorzki posmak.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Boczek kroimy w niewielkie słupki i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na patelnię stopniowo wlewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 8 minut, aby zgęstniał.

KROK 3: PODAJEMY MAKARON

Do gotowego sosu dodajemy ugotowaną brukselkę i makaron. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze i oprószamy tartym serem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • A A
    250 dni temu
    Świetne połączenie smaków.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!