Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut, aż będą miękkie.
WSKAZÓWKA! Wodę do gotowania brukselki należy doprawić 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli na każdy litr, aby wyeliminować gorzki posmak.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Boczek kroimy w niewielkie słupki i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na patelnię stopniowo wlewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 8 minut, aby zgęstniał.
KROK 3: PODAJEMY MAKARON
Do gotowego sosu dodajemy ugotowaną brukselkę i makaron. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze i oprószamy tartym serem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron orzo — jaki to makaron i do czego go użyć?
Makaron przypominający kształtem ziarenka ryżu lub jęczmienia, czyli orzo, od wieków stanowi część diety mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Nietypowy kształt i mikroskopijny rozmiar orzo czyni go doskonałym dodatkiem do sałatek, zup, dań dla dzieci, a także wszystkich treściwych sosów podawanych zazwyczaj z penne czy tagliatelle.
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sok z buraka – szybki przepis
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
- Tapas z salchichón
- Gruszki parowane w białym winie
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Pinsa verde
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
199 dni temu
Świetne połączenie smaków.
odpowiedz