
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut, aż będą miękkie.
WSKAZÓWKA! Wodę do gotowania brukselki należy doprawić 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli na każdy litr, aby wyeliminować gorzki posmak.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Boczek kroimy w niewielkie słupki i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na patelnię stopniowo wlewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 8 minut, aby zgęstniał.
KROK 3: PODAJEMY MAKARON
Do gotowego sosu dodajemy ugotowaną brukselkę i makaron. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze i oprószamy tartym serem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Mini burgery
- Ciasto marchewkowe
- Burek ze szpinakiem
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makówki śląskie
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
568 dni temu
Świetne połączenie smaków.
Odpowiedz