
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
Krok 1: Kroimy owoce
Owoce pigwy i jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Krok 2: Gotujemy owoce
Owoce zagotowujemy z sokiem i skórką otartą z cytryny, 50 g cukru i 200 ml soku jabłkowego. Gotujemy przez 15-20 minut, aż owoce będą miękkie i będą się rozpadać. Często je mieszamy i dolewamy więcej soku, jeśli to konieczne. Owoce rozgniatamy lub miksujemy blenderem na purée. Mus doprawiamy do smaku calvadosem i ewentualnie większą ilością cukru, dodajemy rodzynki według uznania i całkowicie studzimy.
Krok 3: Przygotowujemy serek waniliowy
Serek mieszamy z nasionkami wydrążonymi z laski wanilii i 40 g cukru. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Przekładamy do salaterek, przykrywamy warstwą musu.
Zobacz podobne
przepisy
Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Komentarze (0)