Podział warzyw i owoców

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Warzywa

Warzywa bulwiaste

Najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni jest ziemniak. To jednocześnie najważniejszy reprezentant grupy warzyw bulwiastych, które charakteryzują się wysokim poziomem skrobi, dzięki czemu dostarczają organizmowi dużo energii.

Warzywa korzeniowe

Choć korzenie warzyw mogą być różne: kuliste, stożkowe, walcowe lub klinowe, wszystkie warzywa, których jadalną częścią jest korzeń, zaliczamy do grupy warzyw korzeniowych. Wśród nich znajduje się m.in. marchew, pietruszka, seler, burak i rzodkiew. Warzywa korzeniowe charakteryzują się długim okresem wegetacji oraz trwałością, dlatego obecne są w kuchni przez cały rok.

Warzywa cebulowe

Ze względu na dużą ilość olejków eterycznych warzywa cebulowe podkreślają smak potraw. Cechą charakterystyczną warzyw są liczne warstwy skórki okrywającej. Do przedstawicieli tej grupy należą m.in. cebula, por i czosnek.

Warzywa liściowe

Warzywa liściowe są bardzo niejednolitą grupą, gdyż należy do niej wiele roślin z różnych rodzin. Są to m.in. sałata, szpinak, szczaw, cykoria, a nawet pietruszka naciowa. Warzywa tej grupy są często bogatym źródłem witamin oraz soli mineralnych. Niestety są one także bardzo nietrwałe i nie nadają się do długiego przechowywania.

Warzywa kapustne

Warzywa kapustne to warzywa, których jadalną częścią są liście i łodygi lub nierozwinięte kwiatostany. To bardzo wartościowa grupa warzyw pod względem substancji odżywczych, doskonale nadają się do długiego przechowywania. Do jej przedstawicieli należą m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuł oraz kalarepa.

Warzywa strączkowe

Owoce i nasiona roślin strączkowych są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi. Zawierają one wiele cennych składników odżywczych, w tym przede wszystkim białko. Wśród roślin strączkowych odnajdziemy fasolę, groch, soczewicę, soję oraz bób.

Warzywa psiankowate

Warzywa psiankowate z botanicznego punktu widzenia są owocami – ich jadalną częścią jest dojrzały owoc rośliny. W gastronomii jednak ze względu na swoje właściwości smakowe zaliczane są do warzyw. Wśród warzyw psiankowatych znajdują się m.in. pomidory, papryka i bakłażan.

Warzywa dyniowate

Warzywa dyniowate są wyjątkowo zdrowe, ponieważ większość z nich ma mniejszą zdolność kumulacji w sobie metali ciężkich w porównaniu z innymi warzywami. Przedstawicielami dyniowatych są ogórki, cukinie, dynie oraz patisony.

Owoce

Owoce pestkowe

Owoce pestkowe to określenie owoców posiadających we wnętrzu pestkę. Dojrzałe owoce ze względu na dużą ilość cukru są najczęściej bardzo słodkie. Często są to owoce bardzo soczyste i aromatyczne. Zawierają wiele witamin i minerałów. Do ich przedstawicieli należą m.in. czereśnie, brzoskwinie, śliwki, morele i wiśnie.

Owoce jagodowe

Do owoców jagodowych zalicza się niewielkie owoce o soczystym, jadalnym miąższu, zawierającym małe nasionka. Owoce te są zwykle bardzo bogate w witaminy. Do owoców jagodowych zalicza się m.in. jeżyny, borówki, truskawki, maliny, porzeczki, agrest i jagody.

Owoce ziarnkowe

Owoce ziarnkowe to te posiadające we wnętrzu niewielkie pestki. Ich jadalną część stanowi owocnia, czyli miąższ. Przedstawicielami owoców ziarnkowych są m.in. jabłka, gruszki, pigwy oraz granaty.

Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe hodowane są na terenach o ciepłym klimacie i stamtąd sprowadzane są do polskich sklepów. Owoce te są zwykle mięsiste i bardzo soczyste, a jadalna jest zazwyczaj jedynie wewnętrzna część owocni, którą stanowią cząstki miąższu okryte jadalną błoną. Wśród cytrusów królują cytryny, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, pomelo oraz limonki.

Owoce egzotyczne

Owoce egzotyczne, hodowane na terenach tropikalnych i subtropikalnych, różnią się między sobą formą i smakiem. Ich cechą wspólną jest nietolerancja mrozów i egzotyczne pochodzenie. Do owoców tej grupy zalicza się np. ananasy, banany, kaki czy liczi.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!