Boże Narodzenie - Konfitury - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
Przepisy na pyszne konfitury owocowe – sprawdź nasze propozycje!
Owoce to podstawa konfitur. Bez ich słodyczy, kolorów i właściwości nie wyobrażamy sobie prawdziwych konfitur. Kuchnia Lidla podpowiada, z jakich owoców można przyrządzić pyszne konfitury. Tylko spójrzcie!
Konfitury – przepisy:
- konfitura z truskawek: zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- konfitura z wiśni: konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- konfitura z pomarańczy: aromatyczna konfitura pomarańczowa
- konfitura z moreli: konfitura morelowo-miodowa
- konfitura z czerwonej porzeczki: konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- konfitura z borówek:
- konfitura czereśniowa z nasionami chia
- konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- konfitura cytrynowa
- konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- kokosowa konfitura z mango
Niekonwencjonalne konfitury – ciekawe pomysły na przetwory!
Niektórych zaskoczy jednak fakt, że bazą do powstania konfitur mogą być nie tylko owoce, ale również warzywa, a nawet kwiaty czy zioła. I choć z reguły trudno opisać smak konfitury z pigwy, płatków dzikiej róży albo jarzębiny, to rzeczywiście takie przysmaki również istnieją. Dzięki przepisom Kuchni Lidla przygotujecie kilka nietypowych konfitur. Sprawdźcie pomysły na:
- konfiturę z dyni: konfitura dyniowo-gruszkowa
- konfiturę z rabarbaru: konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- konfiturę z pomidorów i cebuli: konfitura z pomidorów z curry
Czym różni się konfitura od dżemu?
Wbrew pozorom konfitura a dżem to nie to samo. Czym zatem różni się konfitura od dżemu? Warto wiedzieć, że konfitura zawiera więcej owoców czy też składników, które stanowią jej bazę. Ponadto do jej przyrządzenia nie używa się żadnych zagęszczaczy typu żelatyna, jak zdarza się to w przypadku dżemu. Tę funkcję spełnia tutaj jedynie syrop powstały z zagotowania wody z cukrem. I wreszcie konfitura wymaga wielu etapów przygotowań, od gotowania po smażenie, podczas gdy dżem uzyskuje się, gotując rozdrobnione owoce z dodatkiem cukru.