Kapusta pak choi

Zwana również bok choy, białą kapustą chińską lub, ze względu na swój charakterystyczny kształt, końskim uchem. To mało znane jeszcze w Polsce warzywo w Azji uprawiane jest od tysięcy lat. Pak choi to tylko jedna z wielu odmian kapusty. Popularna jest w kuchni orientalnej, gdzie zajmuje istotne miejsce. Jej delikatny smak z pogranicza smaku kapusty i szpinaku powoli zyskuje grono zwolenników również w naszym kraju.

Co to jest kapusta pak choi?

Pak choi to odmiana kapusty wywodząca się z Chin. Z wyglądu nie przypomina jednak znanego nam powszechnie warzywa, bo nie tworzy główek, tylko rozetę zielonych liści, układających się wraz z białymi i kruchymi łodygami w jeden zgrabny podłużny pęk. To właśnie ogonki liści stanowią najsmaczniejszą część kapusty pak choi.

Jak przyrządzić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi to popularne w kuchni azjatyckiej warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W rodzimych stronach stanowi częsty dodatek do zup, owoców morza oraz dań mięsnych, np. w postaci nadzienia sajgonek. Idealnie komponuje się z warzywami, dlatego z kapusty pak choi można zrobić różnego rodzaju sałatki, a także dania typu stir-fry, których podstawą przyrządzenia jest szybkie smażenie. Taki sposób obróbki termicznej sprawia, że warzywa są chrupkie i zachowują więcej smaku. W polskiej kuchni biała część liści sprawdzi się na przykład jako składnik włoszczyzny w bulionie. Kapustę pak choi możemy także przygotować z myślą o przystawkach. Wyśmienicie smakuje z uprażonym sezamem lub podsmażonym bekonem.

Jak jeść pak choi?

Jadalnymi częściami pak choi są zarówno liście, jak i białe chrupiące łodygi, dlatego warzywo to warto jeść w całości, nie odrzucając żadnej z jego części. Najlepsze są najmniejsze okazy, które charakteryzują się delikatniejszym smakiem. Przed zjedzeniem poszczególne liście kapusty należy oderwać od zwartej rozety i każdy z osobna umyć pod bieżącą wodą. Następnie, w zależności od ich przeznaczenia, liście razem z białymi łodygami kroimy w paski. Kapustę pak choi możemy jeść gotowaną, duszoną i smażoną. Najlepiej smakuje jako dodatek do potraw z woka.

Czy pak choi można jeść na surowo?

Pak choi równie dobrze jak po obróbce termicznej, smakuje także w wersji na surowo. Choć zwolenników takiej postaci chińskiej kapusty jest jeszcze w Polsce niewielu, to warto wiedzieć, że opcja ta jest możliwa, np. poprzez wykorzystanie liści jako składnika surówek, elementu dekoracji czy dodatku do kanapek (zamiast sałaty). A jeśli chcemy nieco urozmaicić sobie chrupanie pak choi, to można pokusić się o przygotowanie zupy instant, w której kompozycja wielu świeżych warzyw stanowić będzie idealną propozycję lunchu.

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta chińska z wyglądu przypomina kapustę pekińską, dlatego w polskich realiach ta ostatnia często bywa używana jako jej zamiennik. Jednak ze względu na niepowtarzalny smak pak choi trudno zastąpić innym warzywem. Alternatywą może być botwinka, seler naciowy lub ostatecznie sałata rzymska. Smakowo są one zdecydowanie bliższe pak choi aniżeli kapusta pekińska.

Choć nazwa pak choi przeciętnemu Polakowi niewiele mówi, to warto wiedzieć, że ten gatunek kapusty coraz częściej znajduje się w ofercie dużych sklepów. A jeśli dobrze się postaramy, to kapusta chińska wyrośnie w naszym przydomowym ogródku, tuż obok tradycyjnej głowiastej odmiany tego warzywa. Pak choi jest bowiem wdzięczną w uprawie rośliną, która polubiła nie tylko nasze półki sklepowe, ale również polski klimat.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram