Kapusta pekińska

Zwana w rodzimym kraju „zębem białego smoka”, co pośrednio oddaje jej podłużny kształt i struktura ułożenia liści. Kapusta pekińska, bo o niej właśnie mowa, jest najbardziej lekkostrawną ze wszystkich odmian kapusty. I choć pochodzi z Chin, gdzie doczekała się nawet swojego pomnika w tamtejszym mieście Suzhou, to jej popularność rośnie na całym świecie, również w Polsce.

Czy kapusta pekińska jest zdrowa?

Kapusta pekińska to jedno z tych warzyw, których nie może zabraknąć w zbilansowanej diecie. Ze względu na bogactwo składników odżywczych, zarówno witamin, jak i minerałów, ten gatunek kapusty jest szczególnie cennym produktem, który korzystnie oddziałuje na organizm ludzki. Jej właściwości lecznicze są znane nie od dziś. Praktykuje się okłady z kapusty pekińskiej, a nawet picie soku z jej wywaru.

Jakie witaminy ma kapusta pekińska?

Kapusta pekińska to prawdziwa bomba witaminowa. Zapewnia nam przede wszystkim sporą dawkę witaminy C. W 100 g jest jej aż 27 mg, dlatego kapustą pekińską warto zajadać się zwłaszcza jesienią i zimą, gdy najbardziej potrzebujemy wzmocnić układ odpornościowy. Podobnie jak jej pozostałe kuzynki, zawiera też spore ilości kwasu foliowego, tak ważnego składnika w diecie kobiet w ciąży. Kapusta pekińska bogata jest w witaminę B6, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego – zawiera jej więcej niż inne gatunki roślin zielnych należących do rodziny kapustowatych.

Ile kalorii ma kapusta pekińska?

Nie dość, że kapusta pekińska jest tak bogata w składniki odżywcze, to na dodatek jest niskokaloryczna. 100 g tej kapusty to jedynie 13 kcal, co wydaje się znikomą ilością, zwłaszcza w kontekście porcji, które spożywamy jednorazowo. Kapusta pekińska to zatem warzywo idealne, które w szczególności polecane jest osobom będącym na diecie.

Ile kalorii ma surówka z kapusty pekińskiej?

Nieco więcej kalorii dostarczy nam popularna przekąska z kapusty pekińskiej, jaką jest surówka. Spożywana zazwyczaj do ziemniaków i mięsa, sama w sobie jest już dość kaloryczna, bo w 100 g zawiera aż 99 kcal. Lepiej więc jeść ją z umiarem, wtedy nie będziemy martwić się nadprogramowymi kilogramami.

Jak myć kapustę pekińską?

Kapustę pekińską wystarczy umyć z zewnątrz. Wcześniej można jedynie usunąć zniszczone i zabrudzone liście, które narażone były na otarcia i uszkodzenia mechaniczne. Pozostałe, ściśle przylegające do główki kapusty, można pozostawić nietknięte.

Jak kroić kapustę pekińską?

Kapustę pekińską najłatwiej kroić w poprzek, uzyskując tym sposobem cienkie paski. Najpierw trzeba jednak przekroić całą główkę na pół, a następnie usunąć z obu połówek głąby i podzielić każdą z nich na 3-4 podłużne części. Na końcu pozostaje już tylko poszatkować kawałki kapusty i dodać do potrawy.

Jak przyrządzić kapustę pekińską?

Kapustę pekińską można przyrządzić zarówno na surowo, jak i poddając ją innym procesom, np. duszenia czy nawet marynowania. Najpopularniejszym sposobem jej wykorzystania w polskiej kuchni pozostaje nadal przygotowanie na jej bazie surówki bądź sałatki. Okazuje się jednak, że możliwości jest o wiele więcej, tylko rzadko z nich korzystamy. Kapustę pekińską można więc także dusić na patelni z bulionem i podać ją z łososiem w pomarańczach, a nawet koreańskim sposobem, zanurzyć ją w zalewie.

Czy kapustę pekińską można gotować?

Choć w polskiej tradycji rzadko jest to praktykowane, to jednak możliwe. Kapustę pekińską można, a nawet warto gotować. Wystarczy włożyć pokrojoną do wrzątku i dodać odpowiednie przyprawy według uznania. Wśród nich mogą znaleźć się ziele angielskie, liść laurowy, kminek, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy czy odrobina cukru oraz wiele, wiele innych. A podążając w kierunku Azji, kapustę pekińską możemy nawet gotować w… herbacie z ryżem. W ten oto sposób japońska zupa jest gotowa!

Z czym jeść kapustę pekińską?

Kapustę pekińską można jeść zarówno z warzywami, jak i z owocami, ale również z mięsem. Ten uniwersalny miks jest możliwy dzięki powszechnemu wykorzystaniu kapusty pekińskiej w sałatkach i surówkach. To jednak nie wszystkie opcje. Można bowiem spożywać ją w połączeniu z rybami, np. w towarzystwie dorsza z pomarańczami i guacamole.

Kapusta pekińska jest już co prawda dobrze znana w polskiej kuchni, ale jej wykorzystanie ogranicza się nadal do podawania jej w postaci surówki lub sałatki. To wielka szkoda, zważając, że można z niej przyrządzić wiele ciekawych dań także na ciepło. Nie bądź więc kapuścianą głową i koniecznie spróbuj gotowanej, duszonej, smażonej, a nawet zalewanej marynatą kapusty pekińskiej. Z pewnością nie pożałujesz!

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram