Olej sezamowy - przepisy i pomysły:

Typ dania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 »
<p>Ten najstarszy olej świata, powstały na bazie ziaren sezamu, nie został jeszcze w pełni doceniony przez Polak&oacute;w. Wielka szkoda, bo nie dość, że umiejętnie wykorzystany może być sposobem na urozmaicenie smaku wielu potraw, to przyda się r&oacute;wnież w pielęgnacji i medycynie. A zatem: sezamie, otw&oacute;rz się &ndash; i pokaż nam swoje możliwości.</p>

Co to jest olej sezamowy?

Olej sezamowy to rodzaj tłuszczu roślinnego powszechnie stosowanego w kuchni azjatyckiej. Uzyskuje się go w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych, co pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze sezamu. Charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem, przełamanym nutą orzecha. W sprzedaży występuje pod postacią żółtego, czasem brązowego płynu.

Czy olej sezamowy jest zdrowy?

Olej sezamowy znany jest ze swego korzystnego wpływu na organizm, co wynika głównie z jego składu. W ponad 40% bowiem olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu we krwi oraz przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. To sprawia, że olej sezamowy może być godnym polecenia elementem zbilansowanej diety.

Jakie właściwości ma olej sezamowy?

Olej sezamowy znany jest ze swych leczniczych właściwości, bo zapobiega wzdęciom i działa wykrztuśnie przy mokrym kaszlu, a nawet przeciwbakteryjnie, dzięki czemu utrzymuje zęby i dziąsła w czystości. Olej sezamowy znajduje zastosowanie również w kosmetologii jako składnik kosmetyków chroniących skórę przed starzeniem się oraz przesuszeniem. Ma też właściwości rozgrzewające, więc idealnie nadaje się do masażu. Wreszcie, a może przede wszystkim, oleju sezamowego użyjemy w kuchni.

Ile kalorii ma olej sezamowy?

Choć olej sezamowy zawiera aż 900 kcal w 100 g, to jego spożywanie paradoksalnie wspomaga proces odchudzania. Dzieje się tak za sprawą obecnej w jego składzie sezaminy, która utlenia lipidy, wspomagając tym samym spalanie tłuszczu. Trzeba też dodać, że zalecana dzienna dawka oleju sezamowego to najwyżej 2 łyżeczki, co oznacza, że ilość dostarczonej energii nie przewyższa w zasadzie 90 kcal i najlepiej oddaje kaloryczność tego produktu.

Jaki olej sezamowy wybrać?

Chcąc nabyć olej sezamowy, możemy wybrać między dwoma jego rodzajami: olejem z naturalnych nasion sezamu oraz z nasion prażonych. Ten pierwszy jest jaśniejszej barwy, drugi ze względu na proces, któremu zostaje poddany, jest wyraźnie ciemniejszy. Różnią się smakiem i przeznaczeniem. Olej uzyskiwany z uprażonego sezamu charakteryzuje się delikatnym aromatem orzechowym, dzięki czemu jest cenionym dodatkiem do sałatek. Z kolei jego jaśniejsza wersja jest bardziej neutralna w smaku. Jaki więc najlepiej wybrać? To zależy, do czego go potrzebujemy. Jeśli zamierzamy wykorzystać go w kuchni, to lepszym wyborem będzie jego ciemniejsza wersja.

Czy olej sezamowy nadaje się do smażenia?

Olej sezamowy jest tłoczony na zimno, dlatego nie nadaje się do smażenia. Najlepiej więc zjadać go, gdy jego temperatura jest bliska tej, w jakiej został wyprodukowany. Jego tolerancja cieplna wynosi 70°C. Wyższa temperatura powoduje, że traci swoje najcenniejsze właściwości oraz walory smakowe.

Do czego dodawać olej sezamowy?

Olej sezamowy najlepiej zatem dodawać do past, sałatek i wszelkich innych dań spożywanych na zimno. Można więc pokusić się o przygotowanie dressingu (na bazie m.in. oleju sezamowego) do sałatki z mango, chili i kawiorem lub kokosowej sałatki z fasolką szparagową. Odrobina tego składnika nie tylko podkreśli smak całej kompozycji, ale przyśpieszy również wchłanianie witamin z warzyw i owoców. W szczególności warto spróbować połączenia oleju sezamowego z ryżem, kaszą i makaronem.

Jak przechowywać olej sezamowy?

Oleje tłoczone na zimno, do których zalicza się m.in. olej sezamowy, najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, ale niekoniecznie w lodówce. Jeśli mamy możliwość, wybierajmy więc pomieszczenia o niskiej temperaturze, w ostateczności lodówkę. Aby olej sezamowy zachował jak najdłużej swoje wartości odżywcze i aromat, powinien być przechowywany w butelce z ciemnego szkła w miejscu bez dostępu do światła słonecznego.

W Polsce mało jeszcze słyszy się o oleju sezamowym – a nawet jeśli już coś obije nam się o uszy, to i tak zazwyczaj nie wiemy, w jaki sposób wykorzystać go w kuchni. Ponieważ jednak coraz częściej inspirujemy się azjatycką sztuką kulinarną, jest więc nadzieja, że i olej sezamowy zyska w niedalekiej przyszłości nasze uznanie.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!