Bibimbap z wołowiną

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • wok lub głęboką patelnię

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK

W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Szybko przesmażamy liście szpinaku, tak aby nie zwiędły pod wpływem ciepła. Dodajemy sezam, sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SMAŻONE WARZYWA

Pieczarki pokrojone w talarki przesmażamy na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy wraz z sosem sojowym. Gdy nabiorą złotego koloru, przekładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy marchew pokrojoną w cienkie paseczki oraz groszek cukrowy pokrojony w ukośne paski. Odkładamy na bok.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS GOCHUJANG

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.

KROK 4: MARYNUJEMY I SMAŻYMY MIĘSO

Polędwicę oczyszczamy i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry. Składniki marynaty łączymy razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Zalewamy mięso marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut (im dłużej, tym lepiej).

Na rozgrzaną patelnię dajemy mięso wraz z całą marynatą i smażymy 3 minuty. Cały czas ruszamy patelnią tak, aby mięso się usmażyło z obu stron.

KROK 5: SKŁADANIE BIBIMBAPU

Do misek nakładamy ugotowany ryż oraz kolejno składniki: zielony ogórek pokrojony w talarki, kiełki fasolki mung, duszony szpinak, smażone warzywa oraz wołowinę. Na koniec nakładamy jajko sadzone. Całość skrapiamy sosem gochujang i posypujemy czarnym sezamem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Kucharz Mucharz Kucharz Mucharz
    621 dni temu
    Olej sezamowy nie nadaje się do smażenia! Ani w ogóle podgrzewania.

    odpowiedz

  • Patriko Patriko
    759 dni temu
    Zrobiłem to. To 15 minut i poziom łatwy pokazuje, ze to chyba przeklejony skads przepis... Mieso po wrzuceniu z marynata sie dusi nei smazy przez pierwsze 15 minut, czas jest wyjety z tyłka, samo krojenie warzyw to 15 minut a gdzie blanszowanie, smazenie pieczarek, marynowanie miesa jego krojenie i oczyszczanie. 60 minut dla wytrawnego kucharza moze do osiagniecia... Pierwszy raz nie jestem zupełnie zadowolony z wyniku, ani to nie zajmuje tyle czasu ani nie jest odpowiednio zbilansowane smakowo przez obecnosc sosu sojowego we wszystkim.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    789 dni temu
    Jak zrobić danie w 15 minut skoro ... sam ryż się tyle gotuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    789 dni temu
    Do czasu przygotowania potrawy nie wliczamy czasu gotowania ryżu oraz marynowania mięsa. Ryż możesz ugotować wcześniej lub w trakcie przygotowywania pozostałych składników. Pozostałą część przepisu wykonasz w podanym przez nas czasie :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!