Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wok lub głęboką patelnię
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK
W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Szybko przesmażamy liście szpinaku, tak aby nie zwiędły pod wpływem ciepła. Dodajemy sezam, sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SMAŻONE WARZYWA
Pieczarki pokrojone w talarki przesmażamy na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy wraz z sosem sojowym. Gdy nabiorą złotego koloru, przekładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy marchew pokrojoną w cienkie paseczki oraz groszek cukrowy pokrojony w ukośne paski. Odkładamy na bok.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS GOCHUJANG
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.
KROK 4: MARYNUJEMY I SMAŻYMY MIĘSO
Polędwicę oczyszczamy i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry. Składniki marynaty łączymy razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Zalewamy mięso marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut (im dłużej, tym lepiej).
Na rozgrzaną patelnię dajemy mięso wraz z całą marynatą i smażymy 3 minuty. Cały czas ruszamy patelnią tak, aby mięso się usmażyło z obu stron.
KROK 5: SKŁADANIE BIBIMBAPU
Do misek nakładamy ugotowany ryż oraz kolejno składniki: zielony ogórek pokrojony w talarki, kiełki fasolki mung, duszony szpinak, smażone warzywa oraz wołowinę. Na koniec nakładamy jajko sadzone. Całość skrapiamy sosem gochujang i posypujemy czarnym sezamem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron chow mein z wołowiną
Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.
Spring rollsy
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!
Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!
Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Wegańska ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
621 dni temu
Olej sezamowy nie nadaje się do smażenia! Ani w ogóle podgrzewania.
odpowiedz
759 dni temu
Zrobiłem to. To 15 minut i poziom łatwy pokazuje, ze to chyba przeklejony skads przepis... Mieso po wrzuceniu z marynata sie dusi nei smazy przez pierwsze 15 minut, czas jest wyjety z tyłka, samo krojenie warzyw to 15 minut a gdzie blanszowanie, smazenie pieczarek, marynowanie miesa jego krojenie i oczyszczanie. 60 minut dla wytrawnego kucharza moze do osiagniecia... Pierwszy raz nie jestem zupełnie zadowolony z wyniku, ani to nie zajmuje tyle czasu ani nie jest odpowiednio zbilansowane smakowo przez obecnosc sosu sojowego we wszystkim.
odpowiedz
789 dni temu
Jak zrobić danie w 15 minut skoro ... sam ryż się tyle gotuje
odpowiedz
789 dni temu
Do czasu przygotowania potrawy nie wliczamy czasu gotowania ryżu oraz marynowania mięsa. Ryż możesz ugotować wcześniej lub w trakcie przygotowywania pozostałych składników. Pozostałą część przepisu wykonasz w podanym przez nas czasie :)