![Bibimbap z wołowiną Bibimbap z wołowiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/07056544e3dc-914070b6e3a1-kw08-2022-kinga-paruzel-bibimbap.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wok lub głęboką patelnię
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK
W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Szybko przesmażamy liście szpinaku, tak aby nie zwiędły pod wpływem ciepła. Dodajemy sezam, sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SMAŻONE WARZYWA
Pieczarki pokrojone w talarki przesmażamy na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy wraz z sosem sojowym. Gdy nabiorą złotego koloru, przekładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy marchew pokrojoną w cienkie paseczki oraz groszek cukrowy pokrojony w ukośne paski. Odkładamy na bok.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS GOCHUJANG
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.
KROK 4: MARYNUJEMY I SMAŻYMY MIĘSO
Polędwicę oczyszczamy i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry. Składniki marynaty łączymy razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Zalewamy mięso marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut (im dłużej, tym lepiej).
Na rozgrzaną patelnię dajemy mięso wraz z całą marynatą i smażymy 3 minuty. Cały czas ruszamy patelnią tak, aby mięso się usmażyło z obu stron.
KROK 5: SKŁADANIE BIBIMBAPU
Do misek nakładamy ugotowany ryż oraz kolejno składniki: zielony ogórek pokrojony w talarki, kiełki fasolki mung, duszony szpinak, smażone warzywa oraz wołowinę. Na koniec nakładamy jajko sadzone. Całość skrapiamy sosem gochujang i posypujemy czarnym sezamem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron chow mein z wołowiną
Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.
![Makaron chow mein z wołowiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9cd6a16904da-a2cb57d9a3c9-KW03_chow_mein_1250x700.webp)
Spring rollsy
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!
![Spring rollsy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a20ab0223552-1465cc44e639-62_Spring_rollsy_257_BEZ_GLUTENU_D_1250x700.webp)
Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!
![Soba stir fry z wołowiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9e6068c53269-679a9a551c4b-KW_34_Karol__1250x700.webp)
Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!
![Bulgogi – wołowina po koreańsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/99e2e172c102-9af37ef1d88e-KW_34_bulgogi-wolowina-po-koreansku-Kinga_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wołowina w czerwonym winie. Dla Niego.
- Cukinia z pikantnym farszem wołowym
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Kurczak z chili
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Krewetki w czerwonym curry
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Wegetariański ramen
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Chilli sin carne
- Wegetariański bibimbap
- Wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Pierogi z mięsem
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Jesienna owsianka
- Babka cytrynowa
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Wegetariańska zapiekanka pasterska
- Wegetariańskie kanapki
- Błyskawiczne pierniczki
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Gulasz z dzika z grzybami
- Piyaz
- Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
Komentarze (4)
483 dni temu
Olej sezamowy nie nadaje się do smażenia! Ani w ogóle podgrzewania.
odpowiedz
621 dni temu
Zrobiłem to. To 15 minut i poziom łatwy pokazuje, ze to chyba przeklejony skads przepis... Mieso po wrzuceniu z marynata sie dusi nei smazy przez pierwsze 15 minut, czas jest wyjety z tyłka, samo krojenie warzyw to 15 minut a gdzie blanszowanie, smazenie pieczarek, marynowanie miesa jego krojenie i oczyszczanie. 60 minut dla wytrawnego kucharza moze do osiagniecia... Pierwszy raz nie jestem zupełnie zadowolony z wyniku, ani to nie zajmuje tyle czasu ani nie jest odpowiednio zbilansowane smakowo przez obecnosc sosu sojowego we wszystkim.
odpowiedz
651 dni temu
Jak zrobić danie w 15 minut skoro ... sam ryż się tyle gotuje
odpowiedz
651 dni temu
Do czasu przygotowania potrawy nie wliczamy czasu gotowania ryżu oraz marynowania mięsa. Ryż możesz ugotować wcześniej lub w trakcie przygotowywania pozostałych składników. Pozostałą część przepisu wykonasz w podanym przez nas czasie :)