
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do miski wrzucamy wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, dodajemy 4 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Wszystko to mieszamy razem w misce.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Makaron ramen gotujemy, korzystając z instrukcji umieszczonej na jego opakowaniu. Po odcedzeniu zostawiamy sobie 150 ml wody, w której się gotował ramen. Odcedzony makaron przekładamy do miski z sosem, dodajemy do niego wodę, która została nam po gotowaniu. Całość energicznie mieszamy.
Wskazówka: w razie gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go wodą.
KROK 3: PODAJEMY MAKARON
Przed samym podaniem dania całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi (około 50 g) i dodajemy kilka listków pietruszki.
Wskazówka: pietruszkę można zastąpić kolendrą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledź w oleju
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Piernik świąteczny
- Burek ze szpinakiem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pierniki
- Boczek pieczony
- Jajka na miękko
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)