Rukola

Z natury niepozorna, przypominająca wyglądem sałatę. W rzeczywistości ma do zaoferowania o wiele więcej, niż nam się wydaje. Rukola – dziś główny składnik wielu potraw – starożytnym znana była także jako afrodyzjak. Nie bez powodu upiększała miejsca, w których znajdowały się posągi Priapa, boga płodności. Na szczęście szybko zostały docenione jej walory smakowe, dlatego przede wszystkim rozgościła się w kuchni. Jadalne jej części to liście, kwiaty i nasiona. Te ostatnie w Indiach wykorzystuje się do przygotowania oleju.

Co to jest rukola?

Rukola, zwana inaczej rokiettą siewną, to roślina wywodząca się z obszaru Morza Śródziemnego. Wbrew pozorom bliżej jej jednak do brukselki, brokułu, rzodkiewki czy jarmużu, z którymi jest spokrewniona, aniżeli do sałaty. Rukola, co może być dla niektórych zaskakującym faktem, należy bowiem do rodziny warzyw kapustowatych.

Jak rośnie rukola?

Rukola jest bardzo wdzięczną w uprawie rośliną jednoroczną. Z łatwością można podjąć się jej zasiewu również w Polsce. Wystarczy jej wilgotna gleba o podłożu gliniasto-piaszczystym i nasłonecznione miejsce. Rośnie zarówno w ogrodzie, jak i w doniczkach, np. na parapecie w kuchni, ale charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji. Najlepiej więc zasiać ją dwa razy w roku, tj. najwcześniej w połowie kwietnia i najpóźniej z końcem sierpnia, dzięki czemu uzyskamy podwójny plon. Liście rukoli, pomimo iż potrafią urosnąć nawet do 100 cm wysokości, zbieramy, gdy osiągną ok. 30 cm. Najczęściej ma to miejsce 3-4 tygodnie od momentu zasiewu.

Jak wygląda rukola?

Rukolę można poznać po rozetowatym układzie liści, które kształtem przypominają liście mniszka lekarskiego. Roślina osiąga maksymalną wysokość podczas kwitnienia, kiedy pęd wraz z białymi kwiatami rośnie na długość ok. 100 cm. Bez odpowiedniego zabezpieczenia roślina płoży się po ziemi. Co ciekawe, jadalne są nie tylko, jak powszechnie wiadomo, liście rukoli, ale również kwiaty czy nasiona. Zdecydowanie najlepiej smakują jednak liście i to te młode, dorastające do ok. 5 cm.

Jak smakuje rukola?

Liście rukoli, posiadające w składzie aminokwasy siarkowe, z wiekiem nabierają wyraźniejszego i ostrzejszego smaku. Z reguły jednak charakteryzują się lekko gorzkawym smakiem o wyczuwalnej korzennej nucie. Dzięki temu dodają daniom pikanterii i akcentują w nich swą obecność. Znakomicie komponują się zatem z różnego rodzaju pastami serowymi i jajkami, stanowią też dobry dodatek do kanapek.

Co zawiera rukola?

Rukola, jak każde zielone warzywo, zawiera spore ilości kwasu foliowego. Polecana jest jednak głównie ze względu na cenne źródło witamin A, C i K. Witamina C wspiera procesy odpornościowe. Witamina A pozytywnie wpływa na skórę i oczy. Witamina K odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Poza tym w rukoli znajdziemy też dużą ilość składników mineralnych, m.in. wapń i mangan. Oba składniki korzystnie wpływają na układ nerwowy.

Rukola czy roszponka – co jest zdrowsze?

Zarówno rukola, jak i roszponka nie należą do gatunków sałat, które powszechnie stosujemy w polskiej kuchni, jednak ze względu na swe bogactwo wartości odżywczych powinny zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach. Z pewnością przewyższają pod tym względem sałatę siewną czy lodową. Trudno jednak wskazać, która z nich – rukola czy roszponka – jest godniejsza polecenia. Wszystko zależy bowiem od tego, jakich witamin i minerałów potrzebujemy. Najlepiej jadać je na zmianę, wtedy możemy być pewni, że nasza dieta będzie kompletna.

Ile kalorii ma rukola?

Rukola ze względu na swoje wartości odżywcze i zawartość błonnika stanowi doskonały składnik diety osób dbających o linię. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna – 100 g rukoli to zaledwie 25 kcal, które spalimy podczas szybkiego marszu czy biegu w ok. 5 minut. Nie pozostaje więc nic innego, tylko zajadać się rukolą!

Jak jeść rukolę?

Rukolę można jeść pod wieloma postaciami, nie tylko, jak zwykle ma to miejsce, w formie przekąsek. Owszem, liście tego warzywa smakują wybornie w różnego rodzaju sałatkach, np. serowych lub mięsnych. Równie dobrze podkreślą jednak smak dań serwowanych na ciepło, stanowiąc m.in. składnik pesto do gnocci czy makaronu albo będąc wyrazistym dodatkiem sosu do pizzy. Ciekawą propozycją w zimne wieczory może okazać się zupa na bazie kalafiora przyprawiona pikantnymi liśćmi rukoli.

Jak przechowywać rukolę?

Rukolę najlepiej przechowywać w lodówce. Zanim jednak tam trafi, warto sprawdzić, czy wszystkie jej liście są świeże i kruche. W innym przypadku należy je rozdzielić i wyrzucić uszkodzone lub zepsute. Dobrze zachowane wyjmujemy z plastikowych opakowań i zawijamy w wilgotny ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

W polskiej kuchni rukola zyskuje coraz większe uznanie, stając się przede wszystkim ciekawym akcentem smakowym wielu potraw. I choć przez niektórych nadal bywa wykorzystywana tylko do dekoracji, to ozdabia już jedynie przydomowe ogródki i parapety. Jej rosnąca popularność, całkowicie uzasadniona, potwierdza, że warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram