Wartościowe produkty w diecie dziecka

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Poznaj grupy produktów spożywczych ważnych w diecie dziecka! Znajdziesz tutaj wskazówki, co można z nich przygotować oraz jak często należy je spożywać. Dowiesz się, jakie zalety drzemią w owocach, warzywach, produktach mlecznych i innych. Zapraszamy!

BIOMLEKO UHT 1,5%

BIOMLEKO UHT 1,5%

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Zawiera pełnowartościowe białko
  • Stanowi jedno z najlepiej przyswajalnych źródeł wapnia, który zapewnia zdrowe zęby, kości i prawidłową pracę serca oraz mięśni
  • 1 szklanka mleka pokrywa prawie w 1/3 dobowe zapotrzebowanie 9-letniego dziecka na wapń
  • Obniżona zawartość tłuszczów jest korzystniejsza dla zdrowia – mniej tłuszczów nasyconych i kalorii

Wskazówki kulinarne

  • Pełnowartościowy napój
  • Podstawa pożywnych zup mlecznych
  • Doskonała baza do koktajli owocowych i warzywnych

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać 3-4 porcje produktów mlecznych.

GRECKA OLIWA Z OLIWEK/HISZPAŃSKA OLIWA Z OLIWEK

GRECKA OLIWA Z OLIWEK/HISZPAŃSKA OLIWA Z OLIWEK

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Spośród różnego rodzaju oliw, ta z pierwszego tłoczenia (extra virgin) jest najbardziej wartościowa
  • Doskonałe źródło zdrowych dla serca tłuszczów jednonienasyconych
  • Zawiera polifenole i witaminę E, związki o właściwościach przeciwzapalnych

Wskazówki kulinarne

  • W połączeniu z ziołami jako dressing do sałatek i surówek

Jak często spożywać?

Podobnie jak inne tłuszcze oliwa jest wysokokaloryczna, dlatego mimo wielu zalet nie powinna być spożywana w nadmiarze. 2-3 łyżeczki oleju roślinnego dziennie w zupełności wystarczą.

BANANY

BANANY

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Zawiera węglowodany, które stanowią źródło energii
  • Dobre źródło potasu

Wskazówki kulinarne

  • Smaczna przekąska, polecana szczególnie po wysiłku fizycznym w celu uzupełnienia energii
  • Doskonała baza do aksamitnych w smaku koktajli owocowych i warzywnych
  • Zmrożone, rozdrobnione w blenderze owoce można podawać zamiast lodów

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.

CYTRYNY

CYTRYNY

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność

Wskazówki kulinarne

  • Plasterki cytryny sprawią, iż woda będzie miała bardziej orzeźwiający smak
  • Cytryna dobrze komponuje się z rybami
  • Sok z cytryny może stanowić składnik lekkich dressingów do sałatek
  • Sok z cytryny możesz również zamrozić w postaci kostek lodu i dodawać je do napojów w gorące dni

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.

JABŁKA

JABŁKA

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Zawierają witaminę C wspierającą układ odpornościowy
  • Są źródłem rozpuszczalnego błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego
  • Można je długo przechowywać

Wskazówki kulinarne

  • Najlepiej smakują na surowo
  • Można je zapiec z farszem z bakalii
  • Soczyste i aromatyczne jabłka świetnie nadają się na musy i soki
  • Dobrze komponują się z warzywami w surówkach

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.

NEKTARYNKI

NEKTARYNKI

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Zawiera m.in. potas, beta-karoten i witaminę C

Wskazówki kulinarne

  • Doskonała soczysta przekąska na surowo
  • Składnik sałatek i koktajli owocowych

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.

ŚLIWKI

ŚLIWKI

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Stanowią dobre źródło potasu i błonnika
  • Spożywanie śliwek łagodzi zaparcia
  • Występuje w nich kwas chloragenowy, który wykazuje właściwości przeciwutleniające

Wskazówki kulinarne

  • Doskonałe na surowo
  • Można przygotować z nich smaczne powidła i inne przetwory
  • Nadają się nie tylko do wypieków, ale również do dań wytrawnych

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.

MARCHEW

MARCHEW

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Jedno z najlepszych źródeł beta-karotenu, z którego powstaje witamina A
  • Witamina A odpowiada za dobry wzrok, jest również przeciwutleniaczem

Wskazówki kulinarne

  • Sprawdza się jako chrupiąca przekąska, np. zamiast chipsów
  • Doskonały surowiec na sok, dżem i pyszne ciasta
  • Dodatek niewielkiej ilości tłuszczu do potraw z marchewką ułatwi wchłanianie beta-karotenu

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Źródło węglowodanów złożonych, czyli energii dla organizmu
  • Są źródłem potasu i witaminy C
  • Bez dodatku tłuszczu nie są wysokokaloryczne

Wskazówki kulinarne

  • Najlepiej smakują gotowane na parze
  • Mogą stanowić bazę sycącej sałatki i wielu innych dań
  • Jeśli Twoje dziecko lubi frytki, zamień je na ziemniaki pieczone – będą zawierały znacznie mniej tłuszczu, a również będą smaczne

Jak często spożywać?

Podstawą diety dzieci i młodzieży powinny być produkty będące źródłem węglowodanów złożonych, ziemniaki mogą stanowić jedną z zalecanych 5 porcji dziennie.

CEBULA

CEBULA

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Źródło biotyny, wpływającej na prawidłowy wzrost i rozwój
  • Zawarte w niej związki siarkowe mają właściwości antybakteryjne
  • Bogata w kwercetynę, która chroni przed wolnymi rodnikami

Wskazówki kulinarne

  • Ze względu na ostry smak i aromat nie dodawaj jej do potraw w dużej ilości
  • Największą wartość ma cebula surowa

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.

JAJA

JAJA

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Wysoka wartość odżywcza
  • Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, które są materiałem budulcowym organizmu

Wskazówki kulinarne

  • Ugotowane na twardo, stanowią doskonały dodatek do kanapek
  • Na ubitych białkach można przygotować puszyste omlety z warzywami lub owocami
  • Źródło białka podnoszące wartość odżywczą sałatek warzywnych
  • Jaja nadziewane warzywami mogą stanowić lekki posiłek

Jak często spożywać?

Jedno jajo dziennie. Może stanowić także zamiennik dla porcji mięsa. Ostrożność muszą zachować wszystkie osoby z wysokim stężeniem cholesterolu.

KIEŁBASA KRAKOWSKA SUCHA

KIEŁBASA KRAKOWSKA SUCHA

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • 100 g produktu wyprodukowano ze 138 g mięsa wieprzowego
  • Zawiera niespełna 8 g tłuszczu w 100 g produktu
  • Zawiera naturalne przyprawy
  • Nie zawiera wzmacniaczy smaku
  • Źródło pełnowartościowego białka
  • Zawiera witaminy z grupy B i żelazo

Wskazówki kulinarne

  • Dodatek mięsny do wszelkiego rodzaju kanapek np. na drugie śniadania

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać 2 porcje produktów będących źródłem pełnowartościowego białka (mięsa, ryb lub jaj). Wędlina może stanowić jedną z zalecanych porcji.

KRAKOWSKA DROBIOWA

KRAKOWSKA DROBIOWA

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Nie zawiera wzmacniaczy smaku
  • Zawiera tylko 5,4 g tłuszczu w 100 g
  • Źródło pełnowartościowego białka

Wskazówki kulinarne

  • Dodatek mięsny do wszelkiego rodzaju kanapek np. na drugie śniadanie

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać 2 porcje produktów będących źródłem wartościowego białka (mięsa, ryb lub jaj). Wędlina może stanowić jedną z zalecanych porcji.

ŻYWIECKA WIEPRZOWA

ŻYWIECKA WIEPRZOWA

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Ze 121 g mięsa wieprzowego wyprodukowano 100 g kiełbasy
  • Nie zawiera wzmacniaczy smaku
  • Źródło pełnowartościowego białka
  • Zawiera witaminy z grupy B, cynk i żelazo

Wskazówki kulinarne

  • Dodatek mięsny do wszelkiego rodzaju kanapek np. na drugie śniadanie

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać 2 porcje produktów będących źródłem wartościowego białka (mięsa, ryb lub jaj). Wędlina może stanowić jedną z zalecanych porcji.

SZYNKA WĘDZONA

SZYNKA WĘDZONA

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży

Zalety

  • Ze 125 g mięsa wyprodukowano 100 g szynki
  • Nie zawiera wzmacniaczy smaku
  • Zawiera poniżej 15 g tłuszczu w 100 g produktu
  • Źródło pełnowartościowego białka

Wskazówki kulinarne

  • Dodatek mięsny do wszelkiego rodzaju kanapek np. na drugie śniadanie

Jak często spożywać?

Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać 2 porcje produktów będących źródłem wartościowego białka (mięsa, ryb lub jaj). Wędlina może stanowić jedną z zalecanych porcji.

PSTRĄG TĘCZOWY

PSTRĄG TĘCZOWY

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży.

Zalety

  • Źródło niezbędnych tłuszczów z rodziny omega 3, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz krążenia
  • Porcja pełnowartościowego białka

Wskazówki kulinarne

  • Bardzo smaczny po przygotowaniu na grillu
  • Podawaj skropionego sokiem z cytryny

Jak często spożywać?

Dzieci i młodzież powinny spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu.

DORSZ

dorsz

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży.

Zalety

  • Dobre źródło jodu
  • Pełnowartościowe i lekkostrawne białko

Wskazówki kulinarne

  • Unikaj smażenia ryb w panierce
  • Staraj się przygotowywać w postaci pieczonej, duszonej, gotowanej lub grillowanej
  • Doskonale nadaje się do przyrządzania rybnych pulpecików
  • Najlepszymi dodatkami smakowymi do ryb są cytryna i świeże zioła

Jak często spożywać?

Dzieci i młodzież powinny spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu.

ŁOSOŚ

łosoś

Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży.

Zalety

  • Źródło niezbędnych tłuszczów z rodziny omega 3, które wspierają układ nerwowy, układ odpornościowy oraz dbają o zdrowe serce
  • 1 porcja łososia pokrywa całodzienne zapotrzebowanie dziecka na tłuszcze omega 3

Wskazówki kulinarne

  • Atrakcyjna różowa barwa mięsa ryby zachęca dzieci do jego konsumpcji
  • Gotuj na parze, duś, piecz i grilluj
  • Smak ryby doskonale podkreśla sok z cytryny i koperek

Jak często spożywać?

Dzieci i młodzież powinny spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!