Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Poznaj grupy produktów spożywczych ważnych w diecie dziecka! Znajdziesz tutaj wskazówki, co można z nich przygotować oraz jak często należy je spożywać. Dowiesz się, jakie zalety drzemią w owocach, warzywach, produktach mlecznych i innych. Zapraszamy!
BIOMLEKO UHT 1,5%
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Zawiera pełnowartościowe białko
- Stanowi jedno z najlepiej przyswajalnych źródeł wapnia, który zapewnia zdrowe zęby, kości i prawidłową pracę serca oraz mięśni
- 1 szklanka mleka pokrywa prawie w 1/3 dobowe zapotrzebowanie 9-letniego dziecka na wapń
- Obniżona zawartość tłuszczów jest korzystniejsza dla zdrowia – mniej tłuszczów nasyconych i kalorii
Wskazówki kulinarne
- Pełnowartościowy napój
- Podstawa pożywnych zup mlecznych
- Doskonała baza do koktajli owocowych i warzywnych
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać 3-4 porcje produktów mlecznych.
GRECKA OLIWA Z OLIWEK/HISZPAŃSKA OLIWA Z OLIWEK
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Spośród różnego rodzaju oliw, ta z pierwszego tłoczenia (extra virgin) jest najbardziej wartościowa
- Doskonałe źródło zdrowych dla serca tłuszczów jednonienasyconych
- Zawiera polifenole i witaminę E, związki o właściwościach przeciwzapalnych
Wskazówki kulinarne
- W połączeniu z ziołami jako dressing do sałatek i surówek
Jak często spożywać?
Podobnie jak inne tłuszcze oliwa jest wysokokaloryczna, dlatego mimo wielu zalet nie powinna być spożywana w nadmiarze. 2-3 łyżeczki oleju roślinnego dziennie w zupełności wystarczą.
BANANY
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Zawiera węglowodany, które stanowią źródło energii
- Dobre źródło potasu
Wskazówki kulinarne
- Smaczna przekąska, polecana szczególnie po wysiłku fizycznym w celu uzupełnienia energii
- Doskonała baza do aksamitnych w smaku koktajli owocowych i warzywnych
- Zmrożone, rozdrobnione w blenderze owoce można podawać zamiast lodów
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.
CYTRYNY
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność
Wskazówki kulinarne
- Plasterki cytryny sprawią, iż woda będzie miała bardziej orzeźwiający smak
- Cytryna dobrze komponuje się z rybami
- Sok z cytryny może stanowić składnik lekkich dressingów do sałatek
- Sok z cytryny możesz również zamrozić w postaci kostek lodu i dodawać je do napojów w gorące dni
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.
JABŁKA
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Zawierają witaminę C wspierającą układ odpornościowy
- Są źródłem rozpuszczalnego błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego
- Można je długo przechowywać
Wskazówki kulinarne
- Najlepiej smakują na surowo
- Można je zapiec z farszem z bakalii
- Soczyste i aromatyczne jabłka świetnie nadają się na musy i soki
- Dobrze komponują się z warzywami w surówkach
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.
NEKTARYNKI
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Zawiera m.in. potas, beta-karoten i witaminę C
Wskazówki kulinarne
- Doskonała soczysta przekąska na surowo
- Składnik sałatek i koktajli owocowych
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.
ŚLIWKI
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Stanowią dobre źródło potasu i błonnika
- Spożywanie śliwek łagodzi zaparcia
- Występuje w nich kwas chloragenowy, który wykazuje właściwości przeciwutleniające
Wskazówki kulinarne
- Doskonałe na surowo
- Można przygotować z nich smaczne powidła i inne przetwory
- Nadają się nie tylko do wypieków, ale również do dań wytrawnych
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.
MARCHEW
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Jedno z najlepszych źródeł beta-karotenu, z którego powstaje witamina A
- Witamina A odpowiada za dobry wzrok, jest również przeciwutleniaczem
Wskazówki kulinarne
- Sprawdza się jako chrupiąca przekąska, np. zamiast chipsów
- Doskonały surowiec na sok, dżem i pyszne ciasta
- Dodatek niewielkiej ilości tłuszczu do potraw z marchewką ułatwi wchłanianie beta-karotenu
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.
ZIEMNIAKI
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Źródło węglowodanów złożonych, czyli energii dla organizmu
- Są źródłem potasu i witaminy C
- Bez dodatku tłuszczu nie są wysokokaloryczne
Wskazówki kulinarne
- Najlepiej smakują gotowane na parze
- Mogą stanowić bazę sycącej sałatki i wielu innych dań
- Jeśli Twoje dziecko lubi frytki, zamień je na ziemniaki pieczone – będą zawierały znacznie mniej tłuszczu, a również będą smaczne
Jak często spożywać?
Podstawą diety dzieci i młodzieży powinny być produkty będące źródłem węglowodanów złożonych, ziemniaki mogą stanowić jedną z zalecanych 5 porcji dziennie.
CEBULA
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Źródło biotyny, wpływającej na prawidłowy wzrost i rozwój
- Zawarte w niej związki siarkowe mają właściwości antybakteryjne
- Bogata w kwercetynę, która chroni przed wolnymi rodnikami
Wskazówki kulinarne
- Ze względu na ostry smak i aromat nie dodawaj jej do potraw w dużej ilości
- Największą wartość ma cebula surowa
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.
JAJA
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Wysoka wartość odżywcza
- Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, które są materiałem budulcowym organizmu
Wskazówki kulinarne
- Ugotowane na twardo, stanowią doskonały dodatek do kanapek
- Na ubitych białkach można przygotować puszyste omlety z warzywami lub owocami
- Źródło białka podnoszące wartość odżywczą sałatek warzywnych
- Jaja nadziewane warzywami mogą stanowić lekki posiłek
Jak często spożywać?
Jedno jajo dziennie. Może stanowić także zamiennik dla porcji mięsa. Ostrożność muszą zachować wszystkie osoby z wysokim stężeniem cholesterolu.
KIEŁBASA KRAKOWSKA SUCHA
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- 100 g produktu wyprodukowano ze 138 g mięsa wieprzowego
- Zawiera niespełna 8 g tłuszczu w 100 g produktu
- Zawiera naturalne przyprawy
- Nie zawiera wzmacniaczy smaku
- Źródło pełnowartościowego białka
- Zawiera witaminy z grupy B i żelazo
Wskazówki kulinarne
- Dodatek mięsny do wszelkiego rodzaju kanapek np. na drugie śniadania
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać 2 porcje produktów będących źródłem pełnowartościowego białka (mięsa, ryb lub jaj). Wędlina może stanowić jedną z zalecanych porcji.
KRAKOWSKA DROBIOWA
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Nie zawiera wzmacniaczy smaku
- Zawiera tylko 5,4 g tłuszczu w 100 g
- Źródło pełnowartościowego białka
Wskazówki kulinarne
- Dodatek mięsny do wszelkiego rodzaju kanapek np. na drugie śniadanie
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać 2 porcje produktów będących źródłem wartościowego białka (mięsa, ryb lub jaj). Wędlina może stanowić jedną z zalecanych porcji.
ŻYWIECKA WIEPRZOWA
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Ze 121 g mięsa wieprzowego wyprodukowano 100 g kiełbasy
- Nie zawiera wzmacniaczy smaku
- Źródło pełnowartościowego białka
- Zawiera witaminy z grupy B, cynk i żelazo
Wskazówki kulinarne
- Dodatek mięsny do wszelkiego rodzaju kanapek np. na drugie śniadanie
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać 2 porcje produktów będących źródłem wartościowego białka (mięsa, ryb lub jaj). Wędlina może stanowić jedną z zalecanych porcji.
SZYNKA WĘDZONA
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży
Zalety
- Ze 125 g mięsa wyprodukowano 100 g szynki
- Nie zawiera wzmacniaczy smaku
- Zawiera poniżej 15 g tłuszczu w 100 g produktu
- Źródło pełnowartościowego białka
Wskazówki kulinarne
- Dodatek mięsny do wszelkiego rodzaju kanapek np. na drugie śniadanie
Jak często spożywać?
Każdego dnia dzieci i młodzież powinny spożywać 2 porcje produktów będących źródłem wartościowego białka (mięsa, ryb lub jaj). Wędlina może stanowić jedną z zalecanych porcji.
PSTRĄG TĘCZOWY
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży.
Zalety
- Źródło niezbędnych tłuszczów z rodziny omega 3, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz krążenia
- Porcja pełnowartościowego białka
Wskazówki kulinarne
- Bardzo smaczny po przygotowaniu na grillu
- Podawaj skropionego sokiem z cytryny
Jak często spożywać?
Dzieci i młodzież powinny spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu.
DORSZ
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży.
Zalety
- Dobre źródło jodu
- Pełnowartościowe i lekkostrawne białko
Wskazówki kulinarne
- Unikaj smażenia ryb w panierce
- Staraj się przygotowywać w postaci pieczonej, duszonej, gotowanej lub grillowanej
- Doskonale nadaje się do przyrządzania rybnych pulpecików
- Najlepszymi dodatkami smakowymi do ryb są cytryna i świeże zioła
Jak często spożywać?
Dzieci i młodzież powinny spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu.
ŁOSOŚ
Produkt odpowiedni w diecie dzieci i młodzieży.
Zalety
- Źródło niezbędnych tłuszczów z rodziny omega 3, które wspierają układ nerwowy, układ odpornościowy oraz dbają o zdrowe serce
- 1 porcja łososia pokrywa całodzienne zapotrzebowanie dziecka na tłuszcze omega 3
Wskazówki kulinarne
- Atrakcyjna różowa barwa mięsa ryby zachęca dzieci do jego konsumpcji
- Gotuj na parze, duś, piecz i grilluj
- Smak ryby doskonale podkreśla sok z cytryny i koperek
Jak często spożywać?
Dzieci i młodzież powinny spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu.
Trwa ładowanie komentarzy