
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg)
- formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm z kominem w środku
- papier do pieczenia
- patyczek do sprawdzania ciasta
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FORMĘ DO PIECZENIA
Odważamy wszystkie potrzebne składniki. Myjemy i wyparzamy 2 cytryny. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Przygotowujemy formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm z kominem w środku. Smarujemy ją delikatnie masłem i oprószamy mąką. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do temperatury 165°C (funkcja: termoobieg).
KROK 3: MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Do suchego pojemnika miksującego wsypujemy cukier i miękkie masło. Miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas 1 minuta / obroty 4. Za pomocą łopatki zbieramy masę na dno pojemnika. Zakładamy mieszadło i ponownie miksujemy – program „własne ustawienia” / czas 2 minuty / obroty 5. Ponownie za pomocą łopatki zbieramy masę ze ścianek na dno. Wszystko znowu miksujemy – czas 1 minuta / obroty 3. Podczas miksowania stopniowo dodajemy jajka przez otwór w pokrywie. Ponownie za pomocą łopatki zbieramy masę ze ścianek na dno (masa może wyglądać na zwarzoną, ale tak ma być).
KROK 4: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Suche składniki mieszamy w jednej misce: mąkę, budyń waniliowy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość wsypujemy do naczynia miksującego i miksujemy przy pomocy programu „własne ustawienia” / czas 1 minuta 45 sekund / obroty 3. Za pomocą łopatki ściągamy ze ścianek na dno pozostałą tam masę.
KROK 5: DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY
Następnie do uzyskanej masy wlewamy sok i wsypujemy otartą skórkę z cytryny. Wszystko znów miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas 20 sekund / obroty 3. Gotową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 165°C (termoobieg). Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy.
KROK 5: DEKORUJEMY CIASTO
Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Ryba z piekarnika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Guacamole
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto na pierogi
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)